VENT: Kikk i toalettskåla før du kaster i papiret. Avføringen kan avsløre det meste om helsen din! Foto: All Over Press
VENT: Kikk i toalettskåla før du kaster i papiret. Avføringen kan avsløre det meste om helsen din! Foto: All Over Press
Helse

Dette visste du ikke om avføring

Den kan nemlig avsløre mye om helsen din.

Kostholdseksperten Gillian McKeith har prøvd å fortelle oss om avføringen i flere år via TV-skjermen. Nå prøver fastlegene det samme.

Følg med på avføringen din!

Dersom avføringen din avviker fra det som anses som «perfekt», kan du i verste fall være alvorlig syk, skriver McKeith på sin nettside.

MAGEKNIPE? Hard avføring og trenge tarmer kan gi kraftige magesmerter. Foto: Thinkstock
MAGEKNIPE? Hard avføring og trenge tarmer kan gi kraftige magesmerter. Foto: Thinkstock Vis mer

Den perfekte bæsjen:

Kroppen bruker rundt 15 timer på å fordøye maten i magesekken og sende den gjennom fordøyelsessystemet. Når maten kommer til tynntarmen suger den til seg all næringen vi trenger, og på dette tidspunktet er inntaket ditt blitt til en suppe.

Når maten når tykktarmen, er det meste av væske borte. Tykktarmen presser maten videre til endetarmen og gjør avfallet klart til å forlate kroppen.

Så treffer den doskåla.


Denne jobben er det ingen som gjør for deg. Nå må du nemlig sjekke avføringen før du kaster toalettpapiret i skåla.

Ifølge den kjente tv-legen Dr. Oz, er den perfekte avføringen lang, mellombrun og lydløs i det den treffer porselenet. Den skal være lett å trykke ut og den skal heller ikke flyte når du trekker ned, skriver han på sin nettside.

LES OGSÅ: Ta tak i mageplagen

FØLG MED: Kostholdseksperten Gillian McKeith ber alle følge nøye med på hva som foregår i toalettskålen. Foto: All Over Press
FØLG MED: Kostholdseksperten Gillian McKeith ber alle følge nøye med på hva som foregår i toalettskålen. Foto: All Over Press Vis mer
KJENN ETTER: Magen og tarmsystemet forteller deg mer enn du tror. Opplever du hard og oppblåst mage, kan du ha problemer i fordøyelsessystemet. Foto: Colourbox
KJENN ETTER: Magen og tarmsystemet forteller deg mer enn du tror. Opplever du hard og oppblåst mage, kan du ha problemer i fordøyelsessystemet. Foto: Colourbox Vis mer

Fargen har mye å si


Leger kan ikke få sagt det nok ganger - kikk i skåla før du skyller ned. Du skal ikke bare sjekke om den er hard eller bløt, men du skal også vite hvilken farge avføringen din har. Fargene kan skifte ofte, så kikk etter hvert toalettbesøk.

Hvit avføring:
En hvit eller pudderfarget avføring kan være et tegn på at galleblæren ikke fungerer optimalt. Dette kan etter en stund gi «gulsott», så kontakt fastlegen om du opplever lyse farger på avføringen.

Grønn avføring:
Grønn avføring kan tyde på endret bakterieflora eller at tykktarmen er irritert. Grønnsaker med sterk grønnfarge (som for eksempel spinat) kan også forårsake grønnfarge i avføringen. Er avføringen grønn og løs og du opplever feber og magesmerter, bør du ta kontakt med fastlegen. Antibiotika kan forstyrre balansen i tarmbakteriene - drikk melkeprodukter som «Cultura» for å stabilisere tarmene.

Svart avføring:
Mørk og sort farge er ikke nødevndigvis farlig da blant annet jern og rødvin påvirker fargen i avføringen. Blir den mørk, bør du kontakte lege, da det kan være blødninger høyt oppe i tarmsystemet. Dette er sjeldent hos kvinner, siden norske kvinner ofte har jernmangel.

Gul avføring:
Kontakt lege dersom avføringen er gul, rennende og illeluktende. Dette kan bety at det er problemer med bukspyttkjertelen, galleblæren eller leveren.

Rødlig avføring:
Det er ikke sikkert det er blod! Har du spist mat med mye rødfarge som for eksempel rødbeter, kan dette påvirke fargen. I verste fall er det blod i avføringen, noe som kan tyde på hemoroider eller rift i endetarmen. Vedvarer problemet, bør du oppsøke lege og teste deg for tykktarmskreft. Du kan også få blodig avføring av å spise smertestillende mot fyllesyke.

LES OGSÅ: Så lenge bør du sitte på do

Formen har også mye å si

Enten den er tykk, tynn, lang, kort, klumpete eller kommer på rad som ei pølsesnor, prøver den bare å fortelle oss hva som er galt.

- Avføringen skal være bananformet eller ligge formet som en «S» i bunnen av toalettskåla. Den skal være fast og akkurat passe tykk til at den ikke er vond å trykke ut. Et toalettbesøk skal ikke ta lenger enn to minutter, forklarer Dr. Oz i sitt verdenskjente TV-program.

Lang og tynn avføring:
Dette betyr som regel at passasjen er litt trang og anspent. Vedvarer problemet, bør du oppsøke en lege og sjekke deg for tykktarmskreft eller cyster i tarmsystemet. Blir avføringen «hindret» av et utstikk i tarmen, kan den formes og ende opp lang og tynn.

Vond å presse ut:
Har du hatt forstoppelse, bør du drikke mye vann og få i deg fiberrike matvarer. Etter en forstoppelse kan du oppleve ubehag å presse ut avføringen, da den har samlet seg opp og blitt stor. Drikk en halvliter vann før hvert måltid til avføringen er lettere å presse ut.

Små kuler:
Kommer avføringen ut i kuler eller som en pølsesnor, betyr dette at fordøyelsen din er treg og at du får for lite av vann og fiber.

LES OGSÅ: Dette er supert for fordøyelsen
Til forsiden