Hormoner

Dette visste du ikke om hormonene dine

Kan gi alt fra økt hårvekst til dårlig hukommelse.

SØVNLØS: Lys fra telefoner og pc-skjermer kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, og gjøre det vanskelig å sovne om kvelden. Foto: Scanpix/NTB
SØVNLØS: Lys fra telefoner og pc-skjermer kan hemme produksjonen av søvnhormonet melatonin, og gjøre det vanskelig å sovne om kvelden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du tenker kanskje ikke over det, men til enhver tid strømmer det hormoner gjennom kroppen din som kan påvirke alt fra vekt og sexlyst, til humør og kviseutbrudd.

Det er med andre ord ikke tvil om at det kan lønne seg å ha et hormonsystem som er i balanse. 

Litt hormonsvingninger er slett ikke uvanlig, men noen hormoner har lettere for å skape trøbbel enn andre.

– Det finnes mange hormoner i kroppen, hver med sin egen virkningsprofil, og med et bredt spekter av effekter i hele kroppen, inkludert i psyken, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.no.

Han har en spesiell interesse for endokrinologi, og sitter også i faglig råd i Norsk Thyroidea Forbund.

– For eksempel er det aktive stoffskifte-hormonet T3 viktig både for kognitiv funksjon og humør. For lite av dette hormonet i hjernen kan føre til nedstemthet og tiltaksløshet, og problemer med hukommelse og konsentrasjon, forklarer han. 

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom?

Dårlig søvn 

Vi kvinner er jo heller ikke ukjente med at vårt humør kan påvirkes i deler av syklusen vår, eller under graviditet. Og også da er det hormoner som ar skylden. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer