Svette

Dette visste du ikke...

Om deodoranten din.

Deodoranten har noen hemmeligheter den også... Foto: Colourbox.com
Deodoranten har noen hemmeligheter den også... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selvsagt vet du hva en deodorant er. Du bruker den jo hver dag.Men vet du noe særlig mer om den enn at den har effekt mot svette?10 pinlige kroppsfeilSjansen er i alle fall stor for at disse fiffige fem faktaene har gått deg hus forbi, ifølge nettsiden Mental Floss.

1. Egypterne var tidligst ute

Ikke bare har de gitt oss pyramider og mumier – de var også det første folkeslaget som klinte armhulene sine inn med duftstoffer, vanligvis kanel og andre krydderier som ikke begynte å stinke i varmen.Promp er bra for helsa

2. Den er et «legemiddel»

Såkalte antiperspiranter er klassifisert som legemidler av Food and Drug Administration (FDA) i USA. Det er fordi de teknisk sett påvirker og/eller endrer kroppens naturlige funksjoner.

3. Den etset gjennom klærne

Den aller første moderne deodoranten, kalt EverDry, kom i 1903. Den inneholdt imidlertid så mye syrestoffer at den etset gjennom klærne.Også deodorantene som finnes på markedet i dag kan ødelegge klærne dine. Aluminiumklorid, ingrediensen som blokkerer svettekjertlene og hindrer svette, er kjent for å gjøre hvite T-skjorter gule under armene.Hvor ofte vasker du denne?

4. Det finnes «deodorantdresser»

Aoiki, et japansk selskap som lager herreklær, har utviklet en deodorantdress som visstnok skal absorbere all svette og nøytralisere all form for kroppslukt.Ja, vi elsker svette menn

5. …og «deodoranttyggiser»

Men det er ikke det eneste japanerne har laget. Det sprøeste redskapet i kampen mot svettelukt er tyggegummien Fuwarinka – et såkalt «funksjonelt godteri». Tyggisen inneholder aromatiske stoffer som skal få huden til å lukte som sitron eller roser i opptil seks timer.Kan du bli slankere av tyggis?

Kjendiser og deodoranter

Du visste gjerne heller ikke at...
 • den kjente Nirvana-hiten «Smells Like Teen Spirit» er oppkalt etter en deodorant - men ikke med vilje. Da Kurt Cobain skrev sangen visste han ikke at Teen Spirit faktisk var navnet til et populært deodorantmerke. Produsenten, The Mennen Company, ville ikke avsløre om sangen fikk salget til å øke – men seks måneder etter singeldebuten ble selskapet i alle fall kjøpt opp av Colgate – for 670 millioner dollar.
 • Les mer om Teen Spirit-deodoranten på Wikipedia (ekstern lenke).
 • skuespiller Matthew McConaughey avslørte i fjor at han ikke bruker deodorant. Dagen etter mottok han deodoranter for ett år av Axe, sammen med en lapp om hvorfor han kanskje burde begynne.
 • Dette holder vi kjeft om

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.