P-piller

Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Eggstokkene blir faktisk mindre. Men du får mindre risiko for eggstokkreft.

I DVALE: Det forskes mye på bruken av p-piller, og en gruppe danske forskere har nå funnet ut at pillene faktisk krymper eggstokkene våre fordi de går i dvale. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
I DVALE: Det forskes mye på bruken av p-piller, og en gruppe danske forskere har nå funnet ut at pillene faktisk krymper eggstokkene våre fordi de går i dvale. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vektøkning, kviser og dårlig sexlyst – det finnes mange myter rundt p-pillen, og heldigvis viser det seg av mange av dem er nettopp bare myter.

Svært mange kvinner velger p-piller som prevensjonsmiddel, og det er derfor naturlig at man ønsker å være sikker på at det er trygt å bruke. Både når det gjelder sikkerhet mot graviditet, framtidig fruktbarhet, og ikke minst når det kommer til vår egen helse.

Det forskes derfor mye på bruken av p-piller, og det vites at de blant annet medfører en risiko for blodpropp blant enkelte kvinner. Men denne risikoen er bare størst de første 6 – 12 månedene du går på pillen.

Men nå har en gruppe danske forskere også funnet ut at p-pillene faktisk «krymper» eggstokkene våre, skriver det danske nettstedet Videnskab.dk.

Ligner kvinner i overgangsalderen

Forskerne ved Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet i Danmark undret seg over hvorfor så mange kvinner så «gamle ut» – rent fruktbarhetsmessig, og det var dette som var bakgrunnen for undersøkelsen, der hele 833 danske kvinner deltok.

VANLIG PREVENSJON: Svært mange kvinner velger p-piller som prevensjonsmiddel og forskerne ved Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet i Danmark undret seg over hvorfor så mange kvinner så «gamle ut» – rent fruktbarhetsmessig Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
VANLIG PREVENSJON: Svært mange kvinner velger p-piller som prevensjonsmiddel og forskerne ved Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet i Danmark undret seg over hvorfor så mange kvinner så «gamle ut» – rent fruktbarhetsmessig Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Unge kvinner har vanligvis store eggstokker, men etter hvert som vi nærmer oss overgangsalderen blir de gradvis mindre. Og de danske forskerne kunne konkludere med at flere unge kvinner på p-piller hadde eggstokker som så ut som de tilhørte kvinner i overgangsalderen. Faktisk var eggstokkene rundt 47 prosent mindre enn hos kvinner som ikke tar pillen.

– Dette er ikke veldig nytt for oss. Det er velkjent at eggstokkene blir mindre ved p-pillebruk, og dette skyldes at eggstokkene går i dvale, sier gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, Ole-Erik Iversen, til KK.no.

Heldigvis er dette fenomenet helt ufarlig. Og når du slutter på p-pillen vil eggstokkene være tilbake i normal størrelse kun noen måneder senere.

Likevel kan denne tilstanden gjøre det vanskelig for leger å avgjøre hvor fruktbar en kvinne er.

FRUKTBAR: Små eggstokker og ikke-målbar fertilitet kan høres sjokkerende og skummelt ut for mange, men det er på ingen måte farlig for deg eller din fremtidige fruktbarhet.  Foto: Brendan Duffy / Alamy/All Over Press
FRUKTBAR: Små eggstokker og ikke-målbar fertilitet kan høres sjokkerende og skummelt ut for mange, men det er på ingen måte farlig for deg eller din fremtidige fruktbarhet. Foto: Brendan Duffy / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?

Vanskelig å måle fruktbarhet

Kanskje har du gått på pillen i mange år og ikke tatt særlig stilling til din egen fertilitet. Men etter hvert som vi blir eldre og klokka begynner å tikke er det fort gjort å begynne å lure litt på hvor fruktbar man egentlig er.

Ifølge professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen, kan svaret på dette spørsmålet være vanskelig å få så lenge du tar pillen.

– Eggstokkens reservekapasitet kan blant annet vurderes med eggstokkens størrelse og med hormonet AMH (antimüllersk hormon), men det kan ikke brukes på en eggstokk som er i dvale. Da må man stoppe med pillen en stund for å foreta måling av AMH, sier hun til KK.no.

– Men måling av dette hormonet (AMH) er likevel kun aktuelt hos kvinner som forsøker å bli gravide, og de bruker selvsagt ikke p-pille. Så det er i realiteten ikke et problem.

LES OGSÅ: Bruker du p-piller? Vær obs på disse smertene

Pillen virker beskyttende mot kreft

Selv om små eggstokker og ikke-målbar fertilitet kan høres sjokkerende og skummelt ut for mange, er det på ingen måte farlig for deg eller din fremtidige fruktbarhet.

Ikke bare er p-pillebruk jevnt over ganske trygt, men det medfører også en del positive effekter.

– Tidligere p-pille bruk gjør det ikke vanskeligere å bli gravid – kanskje heller tvert om fordi det beskytter mot tilstander som kan redusere fruktbarheten, som endometriose og muksleknuter på livmoren. Men kvinner som har brukt p-pille i mange år har en høyere alder, og det er nok den vesentligste årsaken til at de ikke så lett blir gravide, forklarer hun.

POSITIV VIRKNING: Siden p-pillene har en negativ effekt på hormonproduksjonen og sender eggstokkene i dvale, reduseres derfor risikoen for bekkeninfeksjoner, cyster, muskelknuter og den farlige eggstokkreften. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
POSITIV VIRKNING: Siden p-pillene har en negativ effekt på hormonproduksjonen og sender eggstokkene i dvale, reduseres derfor risikoen for bekkeninfeksjoner, cyster, muskelknuter og den farlige eggstokkreften. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

Professor Ole-Erik Iversen er enig i dette, og legger til at p-pillene også kan beskytte mot bekkeninfeksjoner og cyster, i tillegg til at de faktisk kan halvere risikoen for kreft i eggstokkene. Og dette nettopp fordi p-pillene sender eggstokkene i dvale.

– Eggstokkene produserer to ting; egg og hormoner. Hos en kvinne som ikke går på p-piller overøses eggstokkene av hormoner, mens p-pillen derimot har en negativ effekt på hormonproduksjonen, slik at eggstokkene hos kvinner på p-piller får hvile, forklarer han.

Denne dvaletilstanden virker med andre ord beskyttende på eggstokker og livmor, og kan derfor bevare din fertilitet. Men dette betyr likevel ikke at du er fruktbar for evig tid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer