P-piller

Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Eggstokkene blir faktisk mindre. Men du får mindre risiko for eggstokkreft.

I DVALE: Det forskes mye på bruken av p-piller, og en gruppe danske forskere har nå funnet ut at pillene faktisk krymper eggstokkene våre fordi de går i dvale. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
I DVALE: Det forskes mye på bruken av p-piller, og en gruppe danske forskere har nå funnet ut at pillene faktisk krymper eggstokkene våre fordi de går i dvale. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vektøkning, kviser og dårlig sexlyst – det finnes mange myter rundt p-pillen, og heldigvis viser det seg av mange av dem er nettopp bare myter.

Svært mange kvinner velger p-piller som prevensjonsmiddel, og det er derfor naturlig at man ønsker å være sikker på at det er trygt å bruke. Både når det gjelder sikkerhet mot graviditet, framtidig fruktbarhet, og ikke minst når det kommer til vår egen helse.

Det forskes derfor mye på bruken av p-piller, og det vites at de blant annet medfører en risiko for blodpropp blant enkelte kvinner. Men denne risikoen er bare størst de første 6 – 12 månedene du går på pillen.

Men nå har en gruppe danske forskere også funnet ut at p-pillene faktisk «krymper» eggstokkene våre, skriver det danske nettstedet Videnskab.dk.

Ligner kvinner i overgangsalderen

Forskerne ved Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet i Danmark undret seg over hvorfor så mange kvinner så «gamle ut» – rent fruktbarhetsmessig, og det var dette som var bakgrunnen for undersøkelsen, der hele 833 danske kvinner deltok.

Unge kvinner har vanligvis store eggstokker, men etter hvert som vi nærmer oss overgangsalderen blir de gradvis mindre. Og de danske forskerne kunne konkludere med at flere unge kvinner på p-piller hadde eggstokker som så ut som de tilhørte kvinner i overgangsalderen. Faktisk var eggstokkene rundt 47 prosent mindre enn hos kvinner som ikke tar pillen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer