Dietter

Dietter til besvær

Ananaskurer, hvitvinskurer, grapefruktkurer. Slankeballonger, amfetamin og bendelormer. Det er nesten ikke grenser for hvilke ting vi opp gjennom tidene har forsøkt for å gå ned i vekt. Her er de verste kurene -- og tegn som gjør at du kan gjenkjenne en god kur.

KAN SKYLDES FORDØYELSEN: Hvis vekten fortsatt er den samme etter aldri så mye trening og sunn mat, kan det skyldes problemer med fordøyelsen.
KAN SKYLDES FORDØYELSEN: Hvis vekten fortsatt er den samme etter aldri så mye trening og sunn mat, kan det skyldes problemer med fordøyelsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De gode tegnene

Du kjenner igjen en god diett hvis den...
 • gir anbefalinger som er støttet av vitenskapelig dokumentasjon.
 • foreslår legebesøk før start.
 • bedrer den generelle helsen og oppfordrer til positive endringer i livsstilen.
 • møter de ernæringsmessige behovene.
 • inkluderer et variert matvareutvalg med begrenset fettinntak og tilstrekkelig med drikke.
 • oppfordrer til å spise mindre porsjoner av næringsrik mat, men samtidig lar personen være mett og opplagt.
 • ikke utelukker hele matvaregrupper.
 • inkluderer akseptable mengder av fiber og komplekse karbohydrater.
 • ikke inneholder færre enn 1000 kalorier per dag.
 • tilråder et vekttap i området 0,5–1 kg per uke.
 • unngår å basere seg på dyre tilskudd eller spesialmatvarer.
 • tar hensyn til individuelle matpreferanser.

 • Hold deg unna disse monstrene:

  HVITVINSKUREN
  To dl hvitvin og et egg til frokost, to dl hvitvin og to egg til lunsj. Og resten av flasken til middag sammen med et stykke biff og noe tilbehør. Utbredt på 60- og 70-tallet.
  – Vinen gjør deg euforisk nok til å glemme at du er sulten, egget og biffen gir proteiner, men hvor er vitaminene? Mineralene? Det sunne fettet? Det er klart man går ned i vekt raskt, for dette er også en svært kalorifattig kur. Men det er ikke å anbefale. Vin til frokost egner seg vel også for et fåtall av oss, humrer Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog hos dinkost.no .

  RIKSHOSPITALETS KUR
  13 magre dager til sammen. Du kan ikke spise så mye som en tyggis utenom dietten, ei heller grønnsaker mellom måltidene, men litt vaniljeis er greit. Dette fordi sammensettingen av ingredienser angivelig skal skape prosesser i kroppen som gjør at du fortsetter å gå ned i vekt, selv om du spiser vanlig igjen. Dietten skal følges i tre dager, så
  pause på fire dager med vanlig mat, før dietten fortsetter igjen. 13-dagerskuren er en variant av Rikshospitalets kur. Begge har sirkulert siden 80-tallet.
  – Ikke la navnet lure deg. Denne svært kalorifattige dietten stammer slett ikke fra noen anerkjent helseinstitusjon, sier Arsky.
  – Du sulter kroppen slik at forbrenningen reduseres, og fettlagringen blir på topp. Hver dag du spiser vanlig igjen, vil kroppen overlagre fett. Det er også så få kalorier at det ikke dekker kroppens basale behov.

  ANANASKUREN
  Gikk rett og slett ut på å bare spise ananas, flere ganger om dagen. Populær på 70- og 80-tallet.
  – En god måte å bli skikkelig lei en nydelig frukt. Ananas inneholder svært lite av de livsviktige næringsstoffene vi trenger, så her sultefôres både muskler, hormonproduksjon, forbrenning og skjelett. Ikke noe å anbefale med andre ord. Dette gjelder også andre kurer som er basert på bare én ingrediens.

  SLANKEBALLONGEN
  Man svelget en ballong som ble blåst opp i magen for å oppta plass. Den skulle oppløse seg av seg selv og komme ut «bakveien». Flere tusen pasienter fikk slankeballong på 80-tallet. Ikke i bruk blant norske leger lenger.
  – Ballongen gjør at man føler seg mettere raskt, og intensjonen er dermed at man skal spise mindre og gå ned i vekt. Har imidlertid ingen opplærende effekt, og når ballongen er ute, er de gamle vanene tilbake, kommenterer Arsky.

  AMFETAMIN
  Slankepiller med amfetamin florerte på 1970-tallet.
  – Kan ikke vise til varig effekt, og er i Norge klassifisert som narkotiske legemidler. Men bruken pågår ulovlig ennå, også i Norge. Tar du slike piller, så slutt umiddelbart og ta kontakt med en lege for kontroll av hjerte og lunger. Ta også opp med legen om du har humørsvingninger, hukommelsestap eller depresjoner, advarer Gunn Helene Arsky.

  BENDELORM PÅ KAPSEL
  Det har versert rykter om bendelormegg på kapsel slik at du kan ha en bendelorm i magen som spiser opp maten din. Skal ha vært brukt på 70-tallet.
  – En slik parasitt i magen vil gi væskeansamlinger i mageregionen, med en vom som resultat. I tillegg kan den forårsake cyster i muskler og lever, sier Arsky.

  KAN SKYLDES FORDØYELSEN: Hvis vekten fortsatt er den samme etter aldri så mye trening og sunn mat, kan det skyldes problemer med fordøyelsen.
  KAN SKYLDES FORDØYELSEN: Hvis vekten fortsatt er den samme etter aldri så mye trening og sunn mat, kan det skyldes problemer med fordøyelsen. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer