Vi har vel alle et ønske om å leve et langt og godt liv, og å være frisk og sprek i alderdommen slik at vi kan reise, kose oss, passe barnebarn eller nyte pensjonisttilværelsen på andre måter.
Selvfølgelig kan både gener og uflaks påvirke hvordan helsen og fremtiden din blir, men heldigvis kan du styre det aller meste selv.
En ny studie avslører nemlig at hvis du følger åtte enkle råd, kan det føre til at du lever 20 år lenger og beholder den gode helsen. Hvis du begynner før du fyller 40 år vil det få størst effekt, ifølge studien.
Det finnes et hav av råd om kosthold og livsstil, så hvilke vaner er egentlig avgjørende for å leve lenge?

7 uvaner butikkansatte skulle ønske du sluttet med

8 sunne vaner
Ifølge den nye forskningen er det åtte livsstilsfaktorer du bør fokusere på hvis du ønsker å leve lenge:
1. Trening
2. Gode sosiale relasjoner
3. God søvnhygiene
4. Ikke overstadig drikking
5. Et sunt kosthold
6. Ingen historie med røyking
7. Minimalt stress
8. Ikke utvikle en avhengighet til opioider (Som finnes i blant annet morfin og heroin).
Studien viser at personer som følger disse åtte punktene lever mye lenger enn personer som ikke følger disse rådene. Kvinnene i studien levde faktisk 21 år lenger hvis de fulgte disse rådene, mens menn levde hele 24 år lenger i snitt.
Den gode nyheten er at du ikke trenger å følge alle åtte rådene slavisk for å få effekt. Hvis du følger de fleste av disse rådene så vil det føre til at du lever mye lenger, ifølge studien.
Jo tidligere du starter, jo bedre, men det er likevel aldri for sent å begynne.
Selv om alle disse punktene er viktige for å leve lenge, er det noen punkter som er viktigere enn andre. De viktigste er å ikke røyke, ikke bli avhengig av opioider og å få nok mosjon.

Lærdom fra en 109-åring: - Dette har gjort meg lykkelig i livet

- Livsstilsvalg kan påvirke mye
- Hvorfor kan disse punktene påvirke hvor lenge vi lever?
- Helsen din, hvor frisk du holder deg og livskvaliteten din påvirkes av veldig mange faktorer. Disse åtte punktene er de grunnleggende faktorene og det viktigste du kan gjøre noe med for å leve lenger.
Det sier Ole Hjelle, som er lege og forfatter av boken «Lev til du blir 100 - 7 nøkler til et langt og godt liv», til KK.
Å bevege seg, spise sunt, få nok søvn, drikke moderat med alkohol, ikke røyke og å ha nære relasjoner er noe som vil øke livskvaliteten din.
- Det er likevel viktig å si at det absolutt ikke er noen garanti, og det er veldig komplekst. Livsstilsvalg kan selvfølgelig påvirke mye, men mye er utenfor vår kontroll. Du kan for eksempel bli født med arvelige gener som gjør at du ikke holder deg frisk. Det kan du ikke gjøre så mye med, sier Hjelle.
Mye handler også om tilfeldigheter, flaks og uflaks.
- Du kan trene og spise sunt men likevel bli påkjørt av en buss og dø i ung alder. Noen tar gode helsevalg men lever korte liv, mens andre tar dårlige helsevalg men lever veldig lenge. Det er ofte vanskelig å forutse, sier han.

Legger du deg ofte med vått hår? Da bør du lese dette
Ikke gjør for store endringer
- Hva er ditt beste tips for å få et langt liv?
- Prøv så godt du kan innenfor disse åtte punktene, men ikke sikt på perfeksjon. Nordmenn flest vet at de bør sove, spise sunt, bevege seg og ha gode relasjoner, men problemet er å få det til i en travel hverdag. Ofte er usunn mat billigere og mer tilgjengelig, og mange kjenner på tidsklemma, sier Hjelle.
Legens aller beste tips er å ikke gjøre for mye på en gang.
- Ikke tenk at du skal ha et perfekt kosthold eller en perfekt treningsøkt, for den beste treningsøkten er den du faktisk gjennomfører. ikke gjør for mange endringer på en gang, og ikke tenk at du skal endre hele livsstilen din over natten, råder han.
Det aller første du bør gjøre er å prøve å få litt mer søvn.
- Hvis du er mer opplagt er det lettere å spise litt sunnere og trene litt mer. Små endringer over tid gir resultater, sier Hjelle.
Husk at det ofte er lite som skal til for å gjøre store forbedringer i livsstilen din.

Ny trend: Dropper deodoranten

Aldri for sent å begynne
- Det er heldigvis masse du kan gjøre for å forhindre at aldringen begynner for tidlig, og det er også mulig å sette ned farten på aldringsprosessen. Enkelte forskere går så langt som å si at det er mulig å stoppe hele aldringsprosessen.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
Hun holder også kurs i hvordan du kan spise deg ung. Uansett hva du håper å oppnå, er de fleste enige om at riktig kosthold og en god porsjon fysisk aktivitet vil påvirke alle aldringsprosessene i kroppen i positiv retning.
- Det er aldri for sent å begynne. Vi har alle et potensial for å forbedre livsstilen vår i en foryngende retning. Det gjelder bare å gjøre endringer som virker, og for at de skal virke må de være varige. Feil kosthold kan fort bryte ned det gode du har bygget opp, sier Arsky.
Det samme gjelder for trening. Den positive helseeffekten av sunn mat og god trening kan dessverre ikke settes i banken, du må følge opp hver dag for å yte kroppen din service.
- Du kan hjelpe kroppen din til å danne nye, sterke og friske celler og bekjempe de nedbrytende prosessene som til enhver tid pågår i kroppen, forklarer hun.

- Det føltes som at skjeden sto i brann
Dette bør du tenke på
Arsky kommer med noen eksempler på hva du bør tenke på for å leve lenger:
1. Antioksidanter og cellebeskyttelse: Et sunt kosthold rikt på antioksidantrike matvarer som bær, grønnsaker, nøtter og frukt, bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress som kan føre til skade på cellenes DNA og proteiner.
2. Inflammasjonskontroll: Kronisk betennelse er knyttet til en rekke aldersrelaterte sykdommer. Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å kontrollere inflammatoriske prosesser i kroppen.
3. Hormonregulering: Fysisk aktivitet kan påvirke produksjonen og frigjøringen av hormoner som insulin og kortisol. Disse er knyttet til diabetes, stress og aldringsprosessen.
4. Telomerlengde: Telomerer er beskyttende "kapper" på enden av kromosomer. Kortere telomerer er assosiert med aldersrelaterte sykdommer. Et sunt kosthold og regelmessig trening kan være forbundet med lengre telomerer og dermed en langsommere aldringsprosess.
5. Sirkulasjon og oksygentilførsel: Trening forbedrer hjerte- og karsystemet, øker blodstrømmen og oksygentilførselen til cellene. Dette bidrar til å opprettholde cellefunksjoner og vevselastisitet, noe som er viktig for å opprettholde en ungdommelig hud og generell helse.

Lege: - Dette spørsmålet avslører hvordan pasientene egentlig har det

Iselin Guttormsen: – Kvinner får for lite kred for å føde
