Forkjølelse

Disse blir syke først

Er du i faresonen?

SMITTEN NÅR DE POPULÆRE FØRST: En stor vennekrets øker risikoen for at du skal bli syk. Sjekk rådene for å unngå smitte lenger ned i saken.
SMITTEN NÅR DE POPULÆRE FØRST: En stor vennekrets øker risikoen for at du skal bli syk. Sjekk rådene for å unngå smitte lenger ned i saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At forkjølelsesepidemien er på vei er et like sikkert høsstegn som gule blader og supersalg på småblomstrete kjoler. I løpet av livet bruker vi over tre og et halvt år på å ligge under pleddet, hoste og pusse nesa.Men hvem faller først?

Syke to uker før de andre

En studie publisert i det medisinske tidsskriftet PLoS One viser at det er de populære som først blir rammet av snørr og feber. Forkjølelsen kommer til dem hele to uker før den slår ut i resten av befolkningen.

Ikke så kult å være pjusk?

Forklaringen er enkel: De har nærkontakt med flest mennesker. Både på fest, i kantina og på treningssenteret er de midtpunktet. Dermed er risikoen for å bli utsatt for virus og bakterier større. Popularitetens bakside er altså surklende harking og et blasst feberfjes. Å se på nettverket og den sosiale statusen til de som blir rammet av forkjølelse er en en egnet overvåkningsmetode i relativt tette minisamfunn, som for eksempel en studiemiljø eller skole. Kanskje man like gjerne skal holde seg hjemme og sette Facebookstatusen ti: «Kan kun nås på mail/telefon»?

Kan brukes til å gi helseråd

Når helsevesenet har sett de første eksemplene av høstforkjølelsen, vet man for det første at den er på vei. Og helsmyndighetene får vikgig informasjon om sesongforkjølelsen eller -influensaens type, varighet og alvorlighetsgrad. Ikke lysten på å bli syk i år? Prøv disse 7 triksene som holder deg frisk.

Har smitten nådd deg?

Når feberen først har kommet, er det ikke så mye annet å gjøre enn å koke te, ta det med ro og gjøre det beste ut av situasjonen. God underholdning og mye søvn hører med. Heldigvis finnes det også mat du kan spise for å skremme viruset på dør.

1. Kyllingsuppe

Varm kyllingsuppe har blitt kalt naturens penicilin, og skal være den retten som mest effektivt jager virus og bakterier på dør. Når du er syk trenger du noe som er næringsrikt, og samtidig lett å spise, og derfor er suppe velegnet. For ekstra effekt, putt i grønnsaker, løk, hvitløk og pepper.

2. Sterkt krydret mat

Når forkjølelsen tar over, forsvinner gjerne smakssansen. Velg derfor sterkt krydret mat som indisk eller thailandsk som du kan kjenne smaken av, og i tillegg få en helsemessig effekt. Noen sverger til ren hvitløk og pepperrot, andre til chili eller ingefær for å bekjempe infeksjoner.

4. Hvitløk

Hvitløk inneholder alliin, som gjør at du blir mindre tett i nesen. Hvitløk antas også å være en sterk antioksidant, som virker beskyttende på kroppens celler. Hvitløk antas også å ha infeksjonsdempende egenskaper. Så dropp tanken på hvitløksånde, og spis så mye du vil - rå, bakt eller som ingrediens i matretter.

5. Mye drikke

Når man har feber, er det viktig å erstatte væsketapet slik at kroppen ikke dehydreres. Samtidig antas mye drikke å bidra til at slim i hals og nese blir tynnere, og dermed lettere å få ut. Ligg unna kaffe og søt brus, men drikke masse te, solbærtoddy, og vann med sitron.
 • Slik styrker du immunforsvaret
 • 5. C-vitaminer

  Appelsiner, klementiner og grapefrukt inneholder mye C-vitamin, som beskytter kroppen mot forkjølelse. Men også poteter, jordbær og ananas er også rike på C-vitaminer. C-vitaminer finnes også som kosttilskudd, og kan tas forebyggende hele influensasesongen gjennom.

  6. Ingefær

  Varm ingefærte lages med kokt vann, rå ingefær, eventuelt honning og sitron etter smak, og skal dempe forkjølelsesplager.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer