Dusje

Disse bør ikke dusje så ofte

Spesielt viktig for de som sliter med hudsykdommer. Sjekk hvorfor!

DUSJ SJELDNERE DERSOM DU HAR EKSEM: Klør det ekstra etter at du har dusjet? Det kan være at eksemen din ikke tåler såpen du bruker. Les ekspertenes tips nede i saken. Foto: Plainpicture
DUSJ SJELDNERE DERSOM DU HAR EKSEM: Klør det ekstra etter at du har dusjet? Det kan være at eksemen din ikke tåler såpen du bruker. Les ekspertenes tips nede i saken. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har sikkert hørt det før. «Du dusjer for ofte» eller «du kommer til å ødelegge huden din».

Men, har du noen gang tenkt på om det er noe sannhet bak disse utsagnene?

Det har seg nemlig slik at huden produserer talg som smører huden din. Når du dusjer og bruker såpe løser det opp talg og fett, og dermed tørker ut huden.

DUSJ SJELDNERE HVIS DU HAR EKSEM: Såpen er nemlig med på å forverre sykdommen. Bruk derfor mild såpe når du dusjer. Foto: Scanpix/NTB
DUSJ SJELDNERE HVIS DU HAR EKSEM: Såpen er nemlig med på å forverre sykdommen. Bruk derfor mild såpe når du dusjer. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Spesialist i allmennmedisin ved Toppen Legesenter i Lillehammer, Pål Hjorthol, sier det er personer med eksem og andre hudplager som er mest utsatt når det kommer til det å dusje mye.

Dersom du har eksem er det viktig å stadig tilføre huden fuktighet. Hyppig dusjing og bruk av såpe vil motvirke dette.

- Enkelte eksempasienter har forverret sykdommen sin på grunn av dusjing. Har du en aggressiv eksem og bruker sterke såper vil det forverre sykdommen din.

- En som tåler disse produktene kan dusje oftere uten å få helseplager, sier Hjorthol.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Bruk milde produkter

Det er områder på kroppen din som er mer følsomme enn andre. Derfor er det spesielt viktig å bruke milde såper på disse områdene. De som er parfymerte kan være med på å irritere huden din hvis den er sensitiv.

Likevel er det viktig å huske på at dusjing er en viktig del av vår personlige hygiene, og kommer med mange helsemessige fordeler.

- Du føler deg vel, du får et bedre selvbilde og en bedre psyke. Neglisjerer du dusjing har det heller negative bakdeler enn positive fordeler, forklarer eksperten.

LES OGSÅ: Bytt ut bodylotion med detteOg her er

- Såpen er fienden

Anne Berit Eide, hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk, sier det er viktig å holde hudbarrieren intakt, og at det er såpen som kan ødelegge for dette.

Derfor anbefaler hun alle å bruke den mildeste såpen du kan finne, og den med mest ph-verdi. For når vi dusjer bruker vi både såpe, sjampo og balsam, og etter at vi er ferdig tar vi også flere produkter på både hår og kropp.

HUDTERAPEUTEN ANBEFALER MILDE SÅPER: Ifølge Anne Berit Eide, eier av Oslo hudpleieklinikk, er såpen verstingen. Bruk derfor milde såper når du dusjer. Foto: Privat
HUDTERAPEUTEN ANBEFALER MILDE SÅPER: Ifølge Anne Berit Eide, eier av Oslo hudpleieklinikk, er såpen verstingen. Bruk derfor milde såper når du dusjer. Foto: Privat Vis mer

- Såpen er med på å ødelegge hele barrieren. Jo mer du vasker med sterk såpe, jo fetere blir for eksempel håret ditt. Det er fordi du plager talgkjertlene. 

Eide forteller at de som har et bra kosthold skiller ut de gode stoffene som bygger opp hudbarrieren. Spiser du mye usunn mat vil det synes på utsiden.

- Er du ren innvendig, er ren utvendig, sier eksperten.

Hun anbefaler deg å tenke deg litt om før du tar den ekstra dusjen du kanskje ikke behøver.

Dusj med bare vann

Ifølge hudterapeuten kan det faktisk være nok å kun dusje i vann og deretter tørke med et håndkle.

Selvfølgelig, behøver kroppen din å virkelig vaskes, så gjør du det, men hvis du er av dem som dusjer ofte kan dette være smart for huden din.

- Kroppen er flink til å detoxe seg selv. Bruk såpe der du føler for å bruke det, men ikke sterke og gjerne minst mulig. 

LES OGSÅ: Såpe og varmt vann tørker ut huden

TENK PÅ DETTE FØR DU DUSJER: Det varierer fra person til person hvor mye det er nødvendig å dusje. Men for å best bevare huden din er det lurt å bruke milde såper. Dusjer du mye kan det også være lurt å kun dusje i vann og deretter tørke seg. Foto: www.imagesource.com
TENK PÅ DETTE FØR DU DUSJER: Det varierer fra person til person hvor mye det er nødvendig å dusje. Men for å best bevare huden din er det lurt å bruke milde såper. Dusjer du mye kan det også være lurt å kun dusje i vann og deretter tørke seg. Foto: www.imagesource.com Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer