Smertestillende

Disse bør unngå Ibux

Smertestillende med ibuprofen er ikke trygt for alle.

IBUX: Det er ikke alle som bør ta smertestillende med ibuprofen. For noen kan dette medføre en større risiko enn du kanskje er klar over. Foto: Scanpix/NTB
IBUX: Det er ikke alle som bør ta smertestillende med ibuprofen. For noen kan dette medføre en større risiko enn du kanskje er klar over. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Reseptfrie smertestillende er en god redning å ha for hånden når du våkner opp med dundrende hodepine eller høy feber. Men hva slags type smertestillende velger du å bruke?

Ibuprofen er et av de mest solgte legemidler på verdensbasis, og dette er altså et virkestoff som i Norge markedsføres i medikamenter som Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox.

Ibux og andre medikamenter med ibuprofen er noe svært mange av oss har liggende hjemme, og brukes ofte i kombinasjon med paracetamol. Dette på tross av at Statens Legemiddelverk anbefaler at man velger paracetamol fremfor ibuprofen, og unngår å blande ulike legemidler.

Men det er noen av oss som ikke burde ta ibuprofen i det hele tatt – for eksempel dersom du er gravid.

Men, det er også flere andre tilstander og sykdommer som gjør at du bør være forsiktig med medisinen.

LES OGSÅ: Sannheten om smertestillende

Kan skade fosteret

– Ja, det stemmer. I siste trimester av graviditeten bør kvinnen absolutt ikke bruke ibuprofen, det kan nemlig gi alvorlig skade på fosteret, forteller overlege Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk til KK.no.

GRAVID? Da bør du være forsiktig med å bruke smertestillende legemidler, og i hvert fall ikke velge medikamenter med ibuprofen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
GRAVID? Da bør du være forsiktig med å bruke smertestillende legemidler, og i hvert fall ikke velge medikamenter med ibuprofen. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie legemidler i utlandet?

Selv om det viktigste er å unngå slike smertestillende i siste del av svangerskapet betyr det derimot ikke at det er helt trygt å bruke i første og andre trimester heller.

– I første og andre trimester skal ibuprofen bare brukes når det er helt nødvendig, men aller helst bør man holde seg unna. Bruk kan føre til misdannelser på fosterets hjerte- og karsystem, og det gir også en økt fare for spontanabort, forklarer han.

Han presiserer at man generelt sett bør være noe tilbakeholden med bruk av smertestillende under graviditet, men dersom du først må ta smertestillende bør du gå for medikamenter med paracetamol.

– Erfaringen viser at paracetamol er tryggere å bruke. Likevel bør du bruke en så lav dose som mulig, og over så kort tid som mulig, forteller han og legger til at ammende godt kan bruke både paracetamol og ibuprofen.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

VELG RETT: Statens Legemiddelverk anbefaler at du alltid har paracetamol som førstevalg, siden erfaringen viser at det er et tryggere smertestillende for alle. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL, Aftenposten
VELG RETT: Statens Legemiddelverk anbefaler at du alltid har paracetamol som førstevalg, siden erfaringen viser at det er et tryggere smertestillende for alle. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL, Aftenposten Vis mer

Har du astma?

Ibuprofen er kjent for blant annet å være effektivt ved muskel- og leddsmerter.

Medisinen regnes også for å være mer effektiv enn paracetamol ved tannverk og menssmerter, ifølge Vitus Apotek.

Ibuprofen kan imidlertid være hard mot magen, og er derfor noe mange bør vise forsiktighet med. Den kan gi irritasjon på mage og tarm, og går dårlig sammen med en rekke medisiner og sykdomstilstander. 

Ibuprofen kan for eksempel føre til akutt nyresvikt hos eldre.

– Dersom du har, eller har hatt magesår, hjertesvikt eller du har dårlig nyrefunksjon bør du helst unngå ibuprofen. Slike smertestillende kan heller ikke kombineres med en rekke andre medikamenter, som for eksempel mange hjertemedisiner, blodfortynnende og blodtrykksmedisiner, forklarer Hortemo.

Også astmatikere bør vise forsiktighet, da det antas at ibuprofen kan forverre astmaen.

Noen kan være overfølsom for ibuprofen, acetylsalisylsyre eller andre betennelsesdempende legemidler, og noen kan reagere med astmaanfall.

– Er du syk eller går på medisiner bør du alltid rådføre deg med en lege før du bruker smertestillende med ibuprofen, sier legen og legger til:

– Er du ung og frisk vil du tåle litt ibux av og til, men vi anbefaler likevel at du velger paracetamol. Ved vanlig smerte bør alltid paracetamol være førstevalget.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer