Solkrem

Disse bør velge solfaktor 50

Gjelder ikke bare personer med lys og sensitiv hud.

SOLKREM OG FAKTOR: Vet du egentlig forskjellen på dem? Det er faktisk ikke så store forskjeller på beskyttelsesevnen til for eksempel solfaktor 30 og 50, men det er enkelte som alltid bør velge den høyeste - spesielt personer med pigmentflekker eller andre solskader, samt de behandler huden med laser, sterke konsentrasjoner vitamin A eller hydrokinon. Foto: NTB scanpix
SOLKREM OG FAKTOR: Vet du egentlig forskjellen på dem? Det er faktisk ikke så store forskjeller på beskyttelsesevnen til for eksempel solfaktor 30 og 50, men det er enkelte som alltid bør velge den høyeste - spesielt personer med pigmentflekker eller andre solskader, samt de behandler huden med laser, sterke konsentrasjoner vitamin A eller hydrokinon. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Solkrem - det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er.

Og det gjelder over alt på kroppen - visste du for eksempel at en av kroppsdelene der kvinner oftest rammes av hudkreft er på beina?

Ifølge ekspertene bør du alltid bruke minimum solfaktor 15 her til lands, og det er slett ikke slik at du ikke blir brun hvis du velger en med en solfaktor som enda er høyere.

Men hva er egentlig forskjellen på å velge faktor 15 eller 30, sammenlignet med å velge for eksempel 50?

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Mindre forskjell mellom ved SPF

- Solfaktor 15 beskytter med 93 prosent og solfaktor 50 beskytter med 98 prosent, forteller Tone Vid Skipá Johansen, skjønnhetsjournalist i KK.

Hun forklarer at tommelfingerregelen når det gjelder solfaktor er at én faktor representerer en varighet (beholder beskyttelseseffekten) på 10 minutter.

Det vil si at SPF 15 varer i 150 minutter, mens SPF 50 varer i 500 minutter. Likevel er det noen viktige faktorer som spiller inn på hvor lenge solfaktoren beskytter. 

SOLKREM: Hva bør du velge? Ifølge skjønnhetsekspertene er tommelfingerregelen at solfaktoren representerer varighet, og én faktor gir en varighet på 10 minutter. Men dette avhenger bading, om du kler av og på deg og lignende.   Foto: KK.no
SOLKREM: Hva bør du velge? Ifølge skjønnhetsekspertene er tommelfingerregelen at solfaktoren representerer varighet, og én faktor gir en varighet på 10 minutter. Men dette avhenger bading, om du kler av og på deg og lignende. Foto: KK.no Vis mer

- Dette er med forbehold. Riktig mengde, svette, bading, klemmer, av og på med klær, samt hvor nærme ekvator du er, avgjør hvor godt du er beskyttet, forteller Skipa.

- Derfor anbefales det å smøre seg annenhver time og aller helst hver gang etter at du har badet når du er aktiv ute i solen.

Dersom du står mellom valget av solfaktor 30 eller 50 blir imidlertid forskjellene mindre.

- Forskjellen på prosentvis beskyttelse mot UV-strålene er ikke så stor mellom SPF 30 og SPF 50. Det er bare snakk om et par ekstra prosent, forteller Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

- For de som sliter med mørke pigmentflekker eller som har andre solskader, er imidlertid denne forskjellen verdt det. De som behandler huden med laser, sterke konsentrasjoner vitamin A eller hydrokinon bør også bruke SPF 50 eller mer, sier Johansen.

SPF 50: Selv om det ikke er så store forskjeller på hvor godt faktor 30 og faktor 50 beskytter, er det enkelte som alltid bør prioritere den høyeste - da kan det nemlig være avgjørende.  Foto: Colourbox / Thinkstock
SPF 50: Selv om det ikke er så store forskjeller på hvor godt faktor 30 og faktor 50 beskytter, er det enkelte som alltid bør prioritere den høyeste - da kan det nemlig være avgjørende. Foto: Colourbox / Thinkstock Vis mer

Dersom du velger en solkrem med veldig høy faktor, kan imidlerid Johansen fortelle at det gir «mindre plass» til andre pleiende ingredienser du finner i andre solkremer - for eksempel at de også gir myk og smidig hud eller motvirker hudaldring. 

Bruker du veldig høy faktor, kan det altså være lurt å tilføre dette i tillegg.

LES OGSÅ: Slik blir du bikinifin nedentil

Det viktigste er å påføre nok

Både Johansen og Skipa understreker at riktig påføring og nok krem er noe av det viktigste for at du skal oppnå best mulig beskyttelse i sommersolen.

- Det viktigste er fortsatt å legge nok produkt for å oppnå beskyttelsen som produktet er merket med. Legger man bare halvparten av anbefalt mengde SPF 50, havner beskyttelsen raskt under SPF 10, forteller Kjersti Johansen.

- Du må altså legge en godt, jevnt lag for å få riktig beskyttelse. Dette er det mange som ikke er så flinke til, forteller hun.

Skipa kan fortelle at du trenger tre milliliter til ansiktet og hele 30 milliliter til kroppen - tilsvarende en håndfull, for at solkremen skal tilføre den solfaktoren som er oppgitt på flasken.

- Bruker du mindre, blir ikke SPF bare litt mindre eller halvert. Den reduseres faktisk helt ned til cirka 5 SPF – uansett om det står 15 eller 50 på flasken, sier skjønnhetsjournalisten.

SOLKREM: Noe av det viktigste for god solbeskyttelse er å påføre nok, og nettopp av denne grunnen vil ikke en dagkrem med SPF beskytte deg godt nok i solen.  Foto: KK.no
SOLKREM: Noe av det viktigste for god solbeskyttelse er å påføre nok, og nettopp av denne grunnen vil ikke en dagkrem med SPF beskytte deg godt nok i solen. Foto: KK.no Vis mer

Hun forteller at tallet på flasken forteller deg hvor høy UVB-beskyttelse produktet gir. UVA-beskyttelsen skal være minst en tredjedel av UVB-beskyttelsen. For eksempel vil en solkrem med SPF 15 gi en UVA-beskyttelse på SPF 5.

- En vanlig dagkrem eller sminke med SPF kan ikke bli fullgod solbeskyttelse fordi du aldri tar på stor nok mengde. De er likevel gode supplementer, sier Skipa.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer