BROWNIES: Dersom du lager sunne brownies kan du fint spise et stykke eller to i ukedagene.  Foto: Linda Marie Stuhaug
BROWNIES: Dersom du lager sunne brownies kan du fint spise et stykke eller to i ukedagene. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Sunn Brownies

Disse browniene er «sunne»

Matbloggerens beste oppskrifter.

KK.NO: Er du svak for deilige, seige brownies, men kan kun spise det en gang i blant fordi du er opptatt av å holde vekten?

Da har vi en gladnyhet til deg!

Vi har snakket med tre bakeglade bloggere som har gitt oss sine beste og sunneste browniesoppskrifter

Disse vil du garantert elske!

SUNNE OG SAFTIGE BROWNIES: Kristine Webers sunne og saftige brownies.  Foto: Kristine Weber
SUNNE OG SAFTIGE BROWNIES: Kristine Webers sunne og saftige brownies. Foto: Kristine Weber Vis mer

LES OGSÅ: Én oppskrift - to kaker

Sunne og saftige brownies

Kristine Weber, som har bloggen kriweb.no og som har skrevet boken «Kristines muskelmat», forteller at hennes favorittbrownies er en sunn og saftig variant hun kan spise til hverdags.

- Jeg har laget en god del gluten- og sukkerfrie brownies i løpet av de siste årene, og denne har blitt en soleklar favoritt. Den er sunn, har en saftig konsistens og en deilig mørk sjokoladesmak.

- Får man brownies som denne som fint kan spises på en vanlig tirsdag, så blir man veldig glad – det blir i alle fall jeg, sier hun.

Slik lager du Webers sunne og saftige brownies:

Dette trenger du:

  • 50 gram smør
  • 80 gram kesam
  • 3-4 ss sukrin gold
  • 25 gram mørk sukkerfri sjokolade
  • 1 egg
  • 60 gram havremel
  • 20 gram sjokoladeprotein
  • 20 gram bakekakao
  • 1 ts bakepulver
  • 1 klype salt
     

Slik gjør du:

  • Pisk romtemperert smør sammen med kesam.
  • Smeltet mørk sjokolade og sukrin gold.
  • Tilsett deretter et egg og pisk godt.
  • Ha i alle tørrvarene litt etter litt og vend sammen til en deilig sjokoladerøre.
  • Hell i en ildfast form med bakepapir nedi og stek på 175 grader i 14 til 15 minutter.
     

- Av denne oppskriften fikk jeg seks store stykker som inneholder cirka 140 kcal per stykk – nydelige!

INNBAKT SJOKOLADEGLASUR: Linda Marie Stuhaugs brownies med innbakt sjokoladeglasur.  Foto: Linda Marie Stuhaug
INNBAKT SJOKOLADEGLASUR: Linda Marie Stuhaugs brownies med innbakt sjokoladeglasur. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

LES OGSÅ: Bruk cottage cheese i kaken

Sunn brownies med innbakt sjokoladeglasur

Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no, er også glad i brownies, og det spesielt hvis den har innbakt sjokoladeglasur.

- Brownies i seg selv er en slager, men enda bedre blir det med innbakt sjokoladeglasur. Dobbel sjokolade, blir dobbel nytelse, og denne sunne varianten kan man nyte med god samvittighet hverdag som helg.

Slik lager du Stuhaugs sunne brownies med innbakt sjokoladeglasur:

Dette trenger du til røren:  

  • 2 egg
  • 50 gram sukrinmelis*
  • 50 gram sukrin gold*
  • 30 gram kakao
  • 130 gram kesam
  • 30 gram havremel
  • 25 gram peanøttmel*
  • Bittelitt salt
  • 1 ts ekte vaniljepulver (kan sløyfes eller byttes ut med frø fra en vaniljestang)
     

Dette trenger du til glasuren:

  • 100 gram philadelphia
  • 10-15 gram kakao
  • 30-40 gram sukrinmelis
  • Bittelitt salt
     

*Du kan bruke annen søtning tilsvarende cirka 100 gram sukker, men helst ikke vanlig sukrin. Stuhaug bruker sukrinmelis med stevia. Bruker du vanlig sukrinmelis, kan det være at det trengs litt større mengder. Bruk gjerne andre meltyper fremfor havremel og peanøttmel, eventuelt en av delene. Speltmel, kokosmel, bokhvetemel etc.

Slik gjør du:

  • Miks sammen ingrediensene til kakerøren så den blir jevn og klumpfri. Juster eventuelt med litt vann eller melk dersom røren er veldig tjukk. Hell røren i smurt kakeform. Stuhaug bruker en hjerteform som tilsvarer rund form på 20-22 cm i diameter. Den passer også en firkantet form som er 14x18 cm.
  • Bland sammen ingrediensene til sjokoladeglasuren, smak til så du får den søt og kraftig nok. Stuhaug har glasuren i en sprøytepose, men du kan også bruke en skje til å fordele klatter tett rundt om i kakerøren. Trykk litt nedi så sjokoladeglasuren blir innbakt. Stek midt i ovnen på 180 grader i 12 til 15 minutter.
PROTEINRIKE: Julie Rafoss sin proteinrike brownies.  Foto: Julie Rafoss
PROTEINRIKE: Julie Rafoss sin proteinrike brownies. Foto: Julie Rafoss Vis mer


LES OGSÅ: Derfor bør du unne deg dessert

Proteinrik brownies

Julie Rafoss, som har bloggen julierafoss.com, er i likhet med Stuhaug og Weber svært svak for sjokolade – og det spesielt i form av brownies.

- Dette er min favorittoppskrift fordi den er veldig god, proteinrik og laget på under 20 minutter – bedre blir det ikke!

Slik lager du Rafoss sine proteinrike brownies:

Dette trenger du:

  • 2 egg
  • 150 gram mager kesam
  • 80 gram sukrin gold
  • 30 gram kakaopulver
  • 40 gram proteinpulver
  • 50 gram kokosmel (den stive delen)
  • 0,5 ts salt
  • 5-8 dråper vaniljeessens
     

Slik gjør du:

  • Pisk eggene med sukrin gold til luftig eggedosis.
  • Bland så resten oppi og stek på 200 grader i 12 til 15 min.
  • Min ble saftig og god når jeg tok den ut etter cirka 12 min. Perfekt, juicy brownie!
     

LES OGSÅ: Hvilken mørk sjokolade bør du velge?

Kan spise kakene med god samvittighet

Kommunikasjonsrådgiver og ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede AS, forteller at du fint kan spise de sunne brownisene til matbloggerne - i alle fall hvis du klarer å begrense deg.

- Tar man ett lite stykke av brownies-oppskriftene nevnt her, kommer man bedre ut kalorimessig enn hvis man spiser vanlig brownies. Alle oppskriftene har erstattet vanlig sukker med sukkererstatning, som ikke inneholder kalorier.

Hun synes også det er bra at kakene inneholder kesam som er et magert meieriprodukt, og som vil gjøre brownien ekstra fuktig.

- Oppskriftene inneholder også eneklte meltyper som har rikelig med fiber, som kokosmel. Havremel har cirka samme fiberinnhold som vanlig grovt fullkorn hvetemel, som også er bra.

- Når det kommer til sjokoladen inneholder alle oppskriftene kakao, som jo inneholder en del sukker, men sjokolade er også rik på antioksidanter og er blant annet kjent for å redusere blodtrykket – og det er jo bra.

En annen ting Steenbuch Lied vil trekke fram er innholdet av proteinpulver i kakene.

- Proteinpulver har økt de siste årene i takt med treningstrenden med fokus på å bygge muskler. For vanlige mosjonister som trener to til tre treningsøkter i uken vil man få dekket proteinbehovet sitt gjennom kostholdet.

- Det er viktig å huske at på samme måte som fett og karbohydrat, vil et overskudd av protein omdannes og lagres som fett i kroppen, sier hun.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.