Slanking

Disse diettene bør du droppe i 2013

Har du som nyttårsforsett å slanke deg? Sjekk hvilke metoder ekspertene mener du bør styre unna.

UNNGÅ KURER: Det mener ekspertene Jeanette Roede, Yngvar Andersen og Kari Jaquesson.  Foto: Per Ervland, Astrid Walle
UNNGÅ KURER: Det mener ekspertene Jeanette Roede, Yngvar Andersen og Kari Jaquesson. Foto: Per Ervland, Astrid Walle Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Jeg synes man bør unngå alt som har med pulver, piller og erstatninger å gjøre, fordi det er definisjonen på en kur. En kur er kortvarig og man lærer nærmest ingenting av det. Man går fort ned i vekt, men det er vanskelig å holde vekten etter at du har gått ned, advarer Jeanette Roede, som er slanke- og ernæringsekspert, samt kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, til KK.no.

Flere av kursdeltakerne hennes har «brent seg» på pulver og shaker.– Det gir kortvarig glede. Flere av kursdeltakerne våre har prøvd slike kurer og erfart at de går fort ned i vekt, mister både fett og muskulatur, og får dermed lavere forbrenningen, som igjen gjør det lettere å legge på seg etter endt kur. Dette resulterer i at de får høyre fettprosent og lavere muskelprosent, og det gjør at det er lettere å legge på seg alt og gjerne mer, fordi de har fått en lavere forbrenning, påpeker Roede.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot motemat - status å prike i maten

ADVARER MOT EKSTREME DIETTER: - Det gjør mat viktigere enn det er og man blir mer fokusert på at det skal være en optimal sammensetning av mat, sier treningsekspert Yngvar Andersen. Foto: Getty Images/Hemera
ADVARER MOT EKSTREME DIETTER: - Det gjør mat viktigere enn det er og man blir mer fokusert på at det skal være en optimal sammensetning av mat, sier treningsekspert Yngvar Andersen. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Advarer mot ekstrem lavkarbo

Hun advarer også mot ekstreme dietter og særlig for karbohydratfattige kurer sammen med trening, som for eksempel LCHF-dietten, som er en ekstrem lavkarbo-diett med høyfettkosthold.

– Å trene samtidig som å spise så ekstremt, gir ikke kroppen riktig bensin. Det tærer ikke bare på fettet, men også på muskulatur, og presser kroppen unødvendig. Mange opplever å bli slapp, og få lite energi og lite og gi. Alt i alt en dårlig allmenntilstand, sier Roede.

Hun får støtte fra Yngvar Andersen, som er treningsekspert i Mykjemeir.

– Jeg synes man bør unngå lavkarbo-dietter i sin mest ekstreme form. Fedon-dietten er absolutt levelig, men her snakker jeg om lavkarbo på et annet nivå - av typen «klar deg med mindre enn 50 gram karbohydrater om dagen», forteller Andersen.

Han er dermed enig med en del av de uavhengige ekspertene som har uttalt seg om dietten, og som mener at det er uheldig på sikt med så mye fett og protein i kosten.

– Slike dietter skaper mentale byrder uten grunn, fastslår han.


LES OGSÅ: – Viktig å gi seg selv en belønning

Derfor er dietten ugunstig

Andersen ramser opp flere grunner til hvorfor man bør holde seg unna ekstrem lavkarbo:

– Det gjør mat mye viktigere enn hva det er. Man har et konstant fokus på mat, som lett kan føre til et usunt fokus og spiseforstyrrelser. Det er usunt å ha så mye fokus på diett, sier han og legger til:

– Så har man det moralske aspektet - det med å nytte seg av ting som er øverst i næringskjeden. Det er både vanskelig og ressurskrevende å dyrke frem, påpeker han.

Et kosthold basert på ekstrem lavkarbo gjør det i tillegg vanskeligere å trene bra og ha et sunt og godt liv.

– Hvis man må velge - heller bedre trening og litt mer fett på kroppen. Det er ikke nødvendigvis helse i knallharde kropper, hverken fysisk eller psykisk, sier han.

LES OGSÅ: Kjendiskvinner bryr seg ikke om strenge dietter

Dropp dietter

Treningseksperten mener det aller beste er å unngå dietter - selv om du kanskje veier 15-20 kilo for mye.

– Utenom de ekstreme tilfellene av overvekt, der man naturligvis må tenke diett, så er regel nummer én å unngå dietter. Fordi de sprekker. Veien til et mål er helt avhengig av at det er levelig, sier han og setter det på spissen:

– Den aller beste måten å gå ned i vekt på fører til at man dør. Det er å slutte å spise og bare drikke vann. Det er en uslåelig metode. Men jeg vil selvsagt ikke anbefale det til noen!

Jeanette Roede mener et bedre alternativ til ekstrem lavkarbo er å spise langsomme karbohydrater ved siden av sunt fett og proteiner. Da får kroppen mer optimal energi å jobbe med.

– Husk at når noe er for godt til å være sant, er det som regel det. Kurer som får deg raskt ned i vekt gjør deg slapp og du er dømt til å gå opp igjen, påpeker hun.

LES OGSÅ: Slik holder du vekten etter slankekuren

SNAKKER OM SLANKING: Kari Jaquesson er treningsekspert og TV-personlighet. Foto: Per Ervland
SNAKKER OM SLANKING: Kari Jaquesson er treningsekspert og TV-personlighet. Foto: Per Ervland Vis mer

Karis beste tips

Treningsekspert Kari Jaquesson har også lite til overs for raske slankemetoder som piller og pulver.

– Uansett hvordan eksentrisk og rar en slankekur er, vil ethvert kaloriunderskudd gi et vekttap. Det spiller ingen rolle hva du spiser, om det er pulver eller godteri. Men hva er vitsen med det om du går opp igjen og kanskje mer til kort tid etter? spør hun.


Om du er vanlig slank og bare skal kvitte deg med en eller to julekilo, er det ikke så farlig med et par strenge uker, ifølge Jaquesson.

– Men om du er overvektig, og har vært det lenge eller alltid har vært det, vil ingen kur holde deg slank over tid. Da må du gå inn på hele livsstilen din og ta en og en avgjørelse på hvordan du skal endre den, understreker hun.

Selv om det er mange som sliter med å kvitte seg med overvekt og holde vekten, har de som klarer det en del ting til felles:

– De kontrollerer størrelsen på porsjonene sine, de planlegger dagene sine og veier seg regelmessig, gjerne hos fastlegen eller en annen veileder. En annen viktig faktor er å sørge for å være aktiv, både på trening og i hverdagen
, råder Jaquesson.

Jeanette Roede er slanke- og ernæringsekspert, samt kommunikasjonssjef i Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer
Jeanette Roede er slanke- og ernæringsekspert, samt kommunikasjonssjef i Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer