Trening

Disse diettene virker ikke

De mest populære kostholdskurene holder ikke i lengden.

Disse diettene virker ikke
Publisert
Sist oppdatert
Vil du vite den store hemmeligheten bak varig vekttap? Spis mindre og tren mer.

Vil du ikke tro noe på det? Det er du i så fall ikke alene om. Oppfinnere av alskens kostholdsdietter har sin gullalder. Slankebøker selger som varmt hvetebrød, selv om det er ofte er nettopp det diettskaperne bannlyser.

At vi ønsker å finne den perfekte metoden for å bli slanke og smekre, er kanskje ikke så rart. Men fungerer disse metodene slik slankeguruene forfekter?

Et team ernæringsforskere ved Stanford University i USA satte seg fore å finne svar på akkurat dette spørsmålet.De utførte en studie på 311 overvektige og sterkt overvektige kvinner, med en gjennomsnittlig alder på 41 år. Ingen av kvinnene hadde nådd overgangsalderen. I ett år gikk kvinnene på en av disse fire populære diettene:

  • Atkins: For få år siden gikk én av seks amerikanere på denne dietten. Her skal man ha et svært lavt inntak av karbohydrater, som er den energikilden kroppen velger først. Som følge av dette skal man forbrenne fett raskere.
  • Zone: Her skal man ha et matinntak bestående av 40 prosent karbohydrater, 30 prosent proteiner og 30 prosent fett.
  • Ornish: Her skal man ha et høyt inntak av karbohydrater, men fettinntaket skal ikke overstige ti prosent.
  • Learn: Et program som følger amerikanske myndigheters kostholdsråd, og som inkluderer trening. Maten skal inneholde cirka 60 prosent karbohydrater, og ikke mer enn ti prosent mettet fett.

  • Hvilke matvarer inneholder hva?


  • De åtte første ukene fikk kvinnene oppfølging under diettene. Deretter var de overlatt til seg selv, kun hjulpet av den aktuelle diettboka de skulle følge.

    Da året var omme hadde kvinnene på Atkins-dietten i gjennomsnitt gått ned 4,5 kilo. Kvinnene på Zone-dietten hadde gått ned 1,5 kilo, kvinnene på Ornish-dietten hadde gått ned 2,3 kilo og de som fulgte Learn-dietten hadde gått ned 2,7 kilo.

    At Atkins-dietten kom best ut, antar ernæringsforsker Christopher D. Gardner kan handle om at den er mindre komplisert enn de andre. Det gjennomsnittlige vekttapet for de som fulgte Atkins-dietten var høyere enn 4,5 kilo de første månedene, men deltakerne la på seg igjen det siste halvåret.

  • Tykk? Jeg?

  • Forskerne var ikke imponert over noen av resultatene. De mener deltakernes vekttap var altfor lavt i forhold til at de har gått på en diett i ett helt år.

    De mener også at noen av diettoppleggene rett og slett kan være skadelige. For eksempel mener de at et langvarig lavt inntak av karbohydrater, og høyt inntak av protein, kan få kroppen ut av balanse: Nyrene kan bli stresset, og beina i kroppen kan svekkes.

    Forskernes konklusjon er at kostholdsdietter hjelper lite om man vil ha et varig vekttap. De mener den eneste trygge og effektive metoden er...
    Ja, nettopp: Å trene mer og spise mindre.


    LES OGSÅ:
  • Sunnhetskrigen
  • Sunnhetsleksikonet
  • Kostholdsekspertens 5 beste råd




  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer