Alkohol

Disse drinkene gjør deg mer sulten

Se hvilke alkoholholdige drinker som gjør deg til et chipsvrak.

SMART ALKOHOL: Hold deg til enkle alkoholbaserte drinker som vin, champagne eller øl hvis du vil kontrollere matinntaket ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto
SMART ALKOHOL: Hold deg til enkle alkoholbaserte drinker som vin, champagne eller øl hvis du vil kontrollere matinntaket ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har god grunn til å være bevisst på hvor mange kalorier drinken din inneholder. Visste du at jo mer kalorier det er i den aktuelle drinken, desto sultnere blir du?

Blodsukkeret ditt blir enda høyere når du drikker fancy og fargerike cocktails, enn når du drikker øl eller vin. Og det resulterer i at chipsskålen og hungersnøden blir enda verre, skriver CNN

ALKOHOL: Styr unna de mest fancy kaloribombene. Jo mer kalorier drinken inneholder, jo sultnere blir du! Foto: Getty Images/iStockphoto
ALKOHOL: Styr unna de mest fancy kaloribombene. Jo mer kalorier drinken inneholder, jo sultnere blir du! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Derfor får du lyst på nattmat

Jo enklere drinken er, jo «sunnere» er det. Og så fort du begynner å mikse ulike drinker utover kvelden, desto lettere er det for deg å gå på en skikkelig kalorismell.

Til og med enkle drinker som rom og cola er «farlige» på grunn av sitt høye sukker- og juiceinnhold. (Ikke rart du får lyst på den saftige kebaben på vei hjem fra byen!)

Det er blitt gjort flere studier på hvorfor du blir sulten i fylla. Forskning viser at alkohol påvirker de appetittregulerende hormonene i kroppen, som gjør at hjernen får beskjed om at du er sulten.

LES OGSÅ: Akevitt kan være sunt

CHIPS: Det er ikke uvanlig å bli hekta på chips når du drikker alkohol. Foto: www.jupiterimages.com
CHIPS: Det er ikke uvanlig å bli hekta på chips når du drikker alkohol. Foto: www.jupiterimages.com Vis mer

Alkohol = kalorier

Det er store forskjeller på hvor mange kalorier forskjellige typer drikke inneholder.

Ett gram alkohol gir cirka syv kalorier. Til sammenligning gir ett gram sukker fire kalorier. Men hvor mange kalorier inneholder en øl, et glass hvitvin eller en akevitt?

Her er en oversikt over kaloriinnholdet i vanlige typer drikke:
 • En flaskeøl = ca. 140 kalorier
 • En halvliter = ca. 215 kalorier
 • En flaske lettøl = ca. 80 kalorier
 • En halvliter lavkaloriøl = ca. 135 kalorier
 • Et glass tørr hvitvin (1,5 dl) = ca. 100 kalorier
 • Et glass søt hvitvin (1,5 dl) = ca. 135 kalorier
 • Et glass rødvin (1,5 dl) = ca. 100 kalorier
 • Et glass tørr champagne (1,2 dl) = ca. 90 kalorier
 • En shot brennevin* (4 cl) = ca. 100 kalorier
 • Et glass Baileys (4 cl) = ca. 130 kalorier
 • Et glass likør (4 cl) = ca. 155 kalorier
 • En vodka cranberry = ca. 200 kalorier
 • En rom og cola (4 cl alkohol, 33 cl cola) = ca. 200 kalorier
 • En rom og cola light (4 cl alkohol, 33 cl cola) = ca. 100 kalorier

 • LES OGSÅ: Er Lite-øl egentlig sunnere?

  Det «sunneste» du kan drikke

  Det beste du kan drikke for å unngå det store matsuget er altså vin eller øl. En halvliter mørkt øl inneholder 170 kalorier og gjør deg mettere sammenlignet med en vanlig halvliter, som inneholder 195 kalorier.

  Selv om det kan virke lurt å blande alkoholen ut med sukkerfritt blandevann, gjør du faktisk lurest i å holde deg til blandevann som club soda. Alkohol blandet med lettbrus gir nemlig høyere promille. Det er fordi magen behandler sukkerholdige produkter som mat - som sakker alkoholopptaket i blodet.

  Er du fryktelig opptatt av kaloriintak når du drikker, er det best å droppe alkoholen helt. Da alkohol - uansett type, inneholder flust av kalorier.

  Et annet godt tips, er å droppe å ha chips eller peanøttskålen stående fremme mens du drikker - da er det så lett å la det gå litt over styr, særlig etterhvert som du blir litt mer påvirket av alkoholen.

  Er du sugen på noe godt, så lag heller grønnsaker med dip (mager kesam er supert), sett frem en boks druer eller velg usaltede nøttemikser i små skåler. Hjemmepoppet popcorn er også et bedre alternativ enn chips og andre søtsaker.

  LES OGSÅ: Hvilken type snacks er «sunnest»?

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer