SUNT ELLER USUNT? Flere produsenter merker varene med helsepåstander som kan få deg til å tro at produktet er mye sunnere enn det egentlig er. Sjekk hva du bør være obs på lenger ned i saken.  Foto: Thinkstock.com
SUNT ELLER USUNT? Flere produsenter merker varene med helsepåstander som kan få deg til å tro at produktet er mye sunnere enn det egentlig er. Sjekk hva du bør være obs på lenger ned i saken. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Matvarer

Disse etikettene bør du være obs på

Helsepåstander på brød, juice og frokostblandinger er ikke alltid hva de lover.

Publisert
De fleste er kjent med at det ikke bare er søtsaker som kan bidra til å sabotere det ellers så sunne kostholdet ditt.

For eksempel kan frokostblandingen din være like søt som kjeks, og mange tilsynelatende sunne drikkevarer kan skjule uante mengder sukker og kalorier.

Derfor er det veldig viktig at du sjekker innholdfortegnelsen eller etiketten på matvarene du kjøper. Men det er ikke bare kaloriene du skal være obs på, skriver helsenettsiden Health.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsen

Ikke la deg lure

Har du noen gang tatt med deg en matvare i butikken bare fordi den hevder å være veldig sunn? Da kan det faktisk hende at du er blitt lurt.

Svært mange produkter har forskjellige påstander på pakkene sine som kan være usanne eller vridd og vendt påslik at produktet fremstår på en annen måte.

Mange forbrukere blir forvirret når de skal se på innholdsfortegnelsen i butikken, men det er god grunn til å være obs på etiketten når du skal handle.

Sjekk de vanligste fellene under, og se hvordan du kan unngå dem.

Fullkorn og hele korn

Når du skal kjøpe et sunt brød, kjeks eller andre produkter bør du sjekke om produktet inneholder hele korn eller 100 prosent fullkorn. Står det foran på etiketten at den inneholder fullkorn, kan det hende at det egentlig bare dreier seg om noen få prosent.

Hele korn (som du finner i popcorn, brun ris og havregryn), har mer fiber og andre næringsstoffer enn de som er raffinert - en prosess som fjerner de sunneste delene av kornet.

Du bør heller ikke dømme ut fra fargen, ettersom mange brød og kjeks er blitt tilsatt farge og slett ikke er noe sunnere enn andre.

LES OGSÅ: - Sportsdrikker er som sukkervann

Ikke tilsatt sukker

Prøver du å holde deg unna sukker eller karbohydrater (eventuelt fordi du har sukkersyke, eller vil forebygge), kan det hende at du går for produktene som lover at det ikke er tilsatt sukker.

Men mange matvarer, inkludert frukt, melk, frokostblandinger og grønnsaker kan naturlig inneholde sukker. I tillegg er det flere produkter som fortsatt inneholder maltodekstrin, som er et karbohydrat.

Karbohydrater - som kan være enkle sukkerarter eller mer kompleks stivelse - øker blodsukkeret, og etiketten "ikke tilsatt sukker" betyr ikke at produktet er uten kalorier eller karbohydrater.

Frittgående høner

Selv om etiketten skriver at eggene kommer fra frittgående høner, skal du ikke anta at høna som har lagt eggene har ruslet fritt rundt på en gård i Hedmark.

«Frittgående høner» kan ha forskjellig betydning i ulike land. I USA er det ikke noe reglement for kvaliteten, hvor mye, hvor lenge hønene får være ute. I Norge derimot, betyr ikke frittgående høns at hønene får være ute, men at de får gå fritt inne (hvor det er tillatt med 9 høner per m2). (Kilde: BioForsk.no - ekstern lenke)

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe kake til kaffen

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer er viktig for flere grunner, og vi er helt avhengig av at det kommer fra kosten vår. Fisk er en av de beste kildene til fettsyrene, men det finnes også omega-3 fettsyrer i egg, valnøtter og planteoljer.

Du vil også finne produkter som er tilsatt omega-3, men de er slett ikke like fordelaktig. Omega-3 finnes i tre forskjellige varianter ALA, EPA og DHA.

Matvarer som inneholder omega-3 fettsyrer (utenom fisk) inneholder som oftest førstnevnte ALA, som ikke har de samme fordelene for kroppen. Hvis du trenger tilskudd av Omega-3, er fisk det absolutt beste valget.

LES OGSÅ: Når kan du ignorere datostemplingen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer