KK.NO: Energibarer har vært en omdiskutert og populær trend blant kostholdsinteresserte, og er for mange et godt alternativ til å enten måtte droppe et måltid, eller gå for en sjokolade i farta.
Men skal vi tro trendene på kostholdsfronten skal barene nå heller formes til en ball, proppes fulle av «supermat» og gå under navnet energikuler.
Dette virker å være det nye og store ute i blogg- og helseverdenen; runde kuler, ofte med rå kakao og masse andre næringsrike godsaker. Disse er supre som sunn turmat, så vel som kveldsnacks, eller bare en skikkelig energiboost når du mangler litt futt.
LES OGSÅ: Ikke la deg lure av disse produktene
Kan varieres i det uendelige

Thea Falck er ernæringsrådgiver og driver bloggen Naturligsunn.no.
Hun mener at noe av det som er så fantastisk med energikuler er at de kan lages med omtrent akkurat det du helst vil. Og her har hun flere tips.
- Bruk tørket frukt som dadler, rosiner eller aprikos; det tilfører fiber som er bra for fordøyelsen og fruktsukker som er snillere mot blodsukkeret enn vanlig sukker.
Hakkede nøtter og frø inneholder nyttige næringsstoffer som fettsyrer, proteiner, fiber og mineraler. I tillegg anbefaler Falck å bruke havregryn.
- Det inneholder noe som heter beta-glukaner som et gunstig for kolesterolnivået i blodet.
Vil du ha sjokoladesmak i kulene kan du med fordel ha det, da kakao faktisk er kjempesunt, men gå for rått kakaopulver.
- Dette er en av våre beste kilder til antioksidanter, men husk å kjøp det rå kakaopulveret fra helsekost, da er nemlig næringsstoffene aller best bevart.
Andre tips er at kokosolje gjør at kulene blir harde når de står kaldt. En rund og søt smak kan ekte vanilje gi, og ellers foreslår Falck å bruke kanel, chili, appelsinessens eller peppermyntedråper for å få litt ekstra smak på kulene.
Har du lyst til å prøve selv? Sjekk ut disse tre oppskriftene, med lakrispulver, blåbær eller appelsinsjokolade:
LES OGSÅ: De fire sunneste fruktene
Energikuler med rå appelsinsjokolade
Caroline Schjærve står bak bloggen Smakavhimmel, og også hun har kastet seg over energikule-trenden.
- Energikuler er super «fastfood» mellom måltider eller noe godt til kvelds. Har man slike tilgjengelig i kjøleskapet slipper man kanskje å ty til is eller vanlig sjokolade, tipser hun.
Hennes oppskrift på energikuler med rå appelsinsjokolade er dessuten allergivennlig, da den ikke inneholder gluten.
- Disse er supre som «basic» energikuler. Man kan variere i det uendelige ved å blande inn for eksempel spirulina, kvernede frø og nøtter.

Til ett stort fat trenger du:
- 4 dl. bløtlagte cashewnøtter
- 2 dl. bløtlagte mandler
- 6 dl. dadler uten stein, gjerne bløtlagt i en times tid for å gjøre dem mykere (er de helt ferske trenger du ikke gjøre dette)
- 3 gode ss. kokosolje
- 1 klype havsalt
- 50 g. rå kakaomasse
- 50 g. rå kakaosmør
- Valgfritt: noen dråper stevia
- Saften fra 1/3 økologisk appelsin
- Skallet fra 1 økologisk vasket appelsin
Slik gjør du:
Kjør nøtter, dadler og salt i en foodprosessor, med stavmikseren eller i en kraftig blender til du har en kornete masse. Velg selg hvor jevn du ønsker den.
Form massen til kuler og sett dem kjølig.
Smelt kakaomasse og kakaosmør forsiktig i vannbad. Ha i appelsinsaften.

Smak eventuelt til med noen dråper stevia (men husk at kulene er veldig søte, så det kan bli for søtt med søt sjokolade også.)
Sprinkle sjokoladen over kulene, eller dypp dem ned i.
Riv appelsinskallet over kulene til slutt og sett dem kjølig til sjokoladen har stivnet.
LES OGSÅ: Lag din egen knallsunne sjokolade
Raw energikuler med blåbær
Trine Berge er livstilsveileder innen supermat og rawfood, har skrevet boken «Rawfood »og er damen bak Superdamebloggen.
Ifølge henne er disse kulene skjønnhetsfremmende, og inneholder anti aging- så vel som betennelseshemmende ingredienser. Blåbær kan dessuten forebygge alzaimer og demens og redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Til rundt 20 kuler trenger du:
- 2,5 dl blåbær, frosne og de du blir blå av
- 2 dl cashewnøtter
- 1,5 dl mandelpulp om du har, hvis ikke erstatt med hele mandler
- 2 ss Amanprana kokosmel
- 12-15 dadler ettersom størrelse og hvor søte du ønsker
- 1/4 ts Supernature himalayasalt
- 2 store ss nøttesmør, her har du oppskrift
- 2 små ts vaniljepulver
- 2 ts acai
Slik gjør du:
Ha nøttene først i foodprosessor og kjør maskinen til de er hakket godt opp. Så har du de resterende ingrediensene i, og kjører så maskinen til du har en jevn og fin masse. Du må mest sannsynlig stoppe maskinen flere ganger å skrape ned sidene med en slikkepott.
Sett så massen til kjøling før du ruller de i kokkosmasse. Da blir det lettere og uten mye søl.
Oppbevar kulene i enten kjøleskap eller fryser.
LES OGSÅ: Fem tips for å kutte saltinnholdet
Snackskuler med lakrispulver:
Er du en lakrisjunkie fremfor en sjokoladeelsker kan du prøve ut disse, fra bloggen til Thea Falck, Naturligsunn.no.

- 10 dadler
- 3 ss mandelmel
- 3 ss kokosfett
- 1 ss chiafrø
- 2 ss vann
- 2 ss kakaopulver
- 1/2 ts vaniljepulver
- 1 ts lakrispulver + lakrispuver til å rulle kulene i
Slik gjør du:
Smelt kokosoljen i et vannbad.
Kvern dadlene i en blender/food prosessor og bland inn de andre ingrediensene til de er en jevn masse. Den skal være seig, men ikke altfor flytende. Fyll på med mandelmel eller vann dersom du trenger den fastere eller mer flytende.
Rull kuler som du dypper i lakrispulver med en gang. Når de er seigere og litt varme fester det seg bedre. Deretter setter du de i kjøleskap så de blir fastere.
LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om sukker