Grønnsaker

Disse grønnsakene bør du prioritere

Er «kongen», «dronningen» og «prinsessen» næringsmessig!

KÅL, LØK OG RØDBETER: Som er blant grønnsakene i denne miksen, er noe av det beste du kan ha på tallerkenen.  Foto: agneskantaruk - Fotolia
KÅL, LØK OG RØDBETER: Som er blant grønnsakene i denne miksen, er noe av det beste du kan ha på tallerkenen. Foto: agneskantaruk - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ha kjøtt, kylling eller fisk til middag i dag, og lurer på hvilke grønnsaker du skal velge som tilbehør? Da bør du lese dette!

Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no, forteller at kålplanter, som for eksempel brokkoli, blomkål, rosenkål, vanlig hodekål og særlig grønnkål, er noe du bør raske med deg fra grønnsaksdisken når du handler.

Kål inneholder nemlig mange nyttige vitaminer og mineraler, og kan virke forebyggende mot kreft.

- Kålplanter er svært næringstette samtidig som de inneholder få kalorier. Grønnkål er spesielt rik på antioksidanten betakaroten som omdannes til vitamin A når kroppen trenger det. Den er også en god kilde til vitamin K, vitamin C og kobber, samt gunstige, svovelholdige fytokjemikalier.

- I tillegg er grønnkål en viktig kilde til folat, vitamin B6, kalsium, kalium og mangan. Grønnkålens innhold av disse vitaminene og mineralene er mye høyere enn hos de fleste andre kålsorter og grønnsaker, sier hun.

Planter i kålfamilien er gunstige av flere grunner, og det spesielt med tanke på forebygging av kreft i mage- og tarmkanalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer