HORMONER OG KVISER: Det er ofte hormoner som har skylden for at du sliter med kviser i voksen alder.
 Foto: Science Photo Library
HORMONER OG KVISER: Det er ofte hormoner som har skylden for at du sliter med kviser i voksen alder. Foto: Science Photo Library Vis mer

Kviser I Voksen Alder

Disse hormonene kan forårsake kviser og uren hud

Lurt å følge med på - særlig hvis du sliter med akne i voksen alder.

Publisert

KK.NO: Kviser er nok noe mange forbinder med pubertet og ungdomstiden. Det er tross alt tiden i livet der kroppen opplever en eksplosjon av hormoner – og det er nettopp hormonene som har mesteparten av «skylden» for slike hudproblemer.

Likevel er det flere av oss som kan fortsette å plages med akne i voksen alder. Noen opplever det kanskje i perioder, mens andre føler at de alltid sliter med å holde kvisene i sjakk.

MANNLIGE KJØNNSHORMONER: Det er ofte androgener - som er mannlige kjønnshormoner, som spiller en stor rolle ift. hudproblemer. Foto: Splash News
MANNLIGE KJØNNSHORMONER: Det er ofte androgener - som er mannlige kjønnshormoner, som spiller en stor rolle ift. hudproblemer. Foto: Splash News Vis mer

Og for sistnevnte gruppe mennesker, kan det være nettopp hormonene, og da de mannlige kjønnshormonene, som er triggeren til utbruddene. 

– Ja, det er stort sett hormoner som forårsaker akne i alle aldersgrupper. Det dreier seg hovedsakelig om såkalte androgener - som er mannlige kjønnshormoner, sier hudlege og overlege ved Rikshospitalet og ved Akademikliniken, Michael Zangani til KK.no. 

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Kommer ofte på grunn av mannlige hormoner

Selv om de kalles for mannlige kjønnshormoner er det likevel ikke bare forbeholdt menn. Også kvinner har behov for disse hormonene, som produseres i eggstokkene og binyrene. 

– Disse androgener er normale å finne hos de fleste pasienter med voksen-akne, dersom man måler de i blodet, forklarer Zangani.

Fordi de androgene hormonene stimulerer produksjonen av kollagenfibre, bidrar de til å gjøre huden sterkere og tykkere. Men de stimulerer også talgkjertlene til å produsere mer talg – og det er her problemet ligger. Og det er primært testosteronet som har skylden for dette.

– Problemet er at de er mer potente og fører til mer talgproduksjon som igjen gir mer kviser. Disse hormonene lages også i mindre mengder i huden selv og dermed øker talgproduksjonen, legger han til.

Talg er en oljeaktig substans som blander seg med døde hudceller og bakterier, og tetter hårsekkene. Og de tette porene kan igjen utvikle seg til å bli kviser eller akne.

Siden menn har et høyere nivå av testosteron i kroppen vil de ofte være mer disponert for fet hud, men de har også en sterkere og grovere hud enn kvinner.

Stresshormoner kan også ha skylden

Er du plaget av kviser må du huske på at dette kan skyldes flere ulike faktorer. Økt talgproduksjon, tette porer og inflammasjon er vanlige årsaker, og dette kan igjen skyldes flere ulike ting.

Her kan stress være en utløsende årsak det er verdt å merke seg.

STRESS: Stress vil føre til økt produksjon av stresshormoner – som igjen vil indirekte føre til økt talgproduksjon. Det kan altså være lurt å stresse ned hvis du plages med huden. Foto: Scanpix/NTB
STRESS: Stress vil føre til økt produksjon av stresshormoner – som igjen vil indirekte føre til økt talgproduksjon. Det kan altså være lurt å stresse ned hvis du plages med huden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Stress vil føre til økt produksjon av stresshormoner – som igjen vil indirekte føre til økt talgproduksjon, som igjen vil gi mer akne. Og forskere har funnet ut at cellene som produserer talg faktisk har reseptorer for stresshormoner.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor har tidligere uttalt til KK.no at stress også kan føre til inflammasjoner i huden.

– Stress, både fysisk og følelsesmessig, øker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gir økt tendens til inflammasjon og kan forårsake utbrudd av kviser, har hun forklart.

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

Det finnes hjelp å få

Dersom du får hudproblemer på grunn av hormoner så sies det at kvisene ofte vil dukke opp på spesifikke områder i ansiktet. Ifølge Zangani stemmer dette til en viss grad, men det er riktignok ikke så svart-hvitt. 

– De fleste med voksenakne har sine kviser enten i skjegg-området, som kalles «beard of acne», eller på kinn og rundt munnen der hvor munnbind dekker ansiktet, altså en såkalt «surgical mask», forteller hudlegen.

PROBLEMHUD: Det kan virke håpløst, men det er mulig å få bukt med kvisene ved hjelp av ulike behandlinger. Snakk med din lege for å få hjelp. Foto: Ocskay Bence - Fotolia
PROBLEMHUD: Det kan virke håpløst, men det er mulig å få bukt med kvisene ved hjelp av ulike behandlinger. Snakk med din lege for å få hjelp. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

Men uansett hvor i ansiktet problemene vanligvis dukker opp, finnes det alltids hjelpende råd. Gode renserutiner er selvsagt viktig at man har, men hvis kvisene også skyldes stress kan det være greit å prøve å stresse ned. 

Avstressingsøvelser og fysisk aktivitet kan være til god hjelp, og her kan du kanskje prøve yoga og meditasjon. 

Men om hormonene løper løpsk i kroppen din kan det også være nødvendig å oppsøke en lege for hjelp til behandling. Og Zangani legger vekt på at det er viktig å individualisere behandlingene til hver enkelt.

– De fleste reagerer best på systemisk behandling kombinert med rens og diverse kremer mot akne. Vi pleier å bruke alt fra p-piller, Isotretinoin og antitestosteron-behandling, avhengig av alvorlighetsgrad og pasientens motivasjon for diverse behandlinger, forklarer han. 

Har du problemer med huden, kan det altså være lurt å oppsøke din fastlege, som da vil kunne henvise deg videre til en spesialist. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer