<strong>UTSATT FOR Å FÅ MESLINGER:</strong> For voksne personer er det eneste som gir immunitet mot meslinger, fullvaksine eller det at du allerede har hatt sykdommen. Foto: All Over Press
UTSATT FOR Å FÅ MESLINGER: For voksne personer er det eneste som gir immunitet mot meslinger, fullvaksine eller det at du allerede har hatt sykdommen. Foto: All Over Press Vis mer

Meslinger

Disse kan være ekstra utsatt for meslinger

Er du født mellom 1960 og 1969, bør du være litt obs.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Siden 1969 har alle barn i Norge blitt tilbudt vaksine mot meslinger.

Før dette fikk nesten alle sykdommen, og er (i likhet med fullvaksinerte), immune i dag.

Men, de ni siste årene før vaksinen ble innført var det langt færre som fikk sykdommen.

Er du født i denne perioden, kan det derfor være du er ekstra utsatt fordi du verken har hatt meslinger eller har fått vaksinen.

LES OGSÅ: Kreftvaksine for voksne kvinner

Født mellom 1960 og 1969?

I perioden 1960 til 1969 ble gradvis færre smittet av meslinger, fordi stadig flere tok vaksinen (selv om den ennå ikke var en del av barnevaksinasjonsprogrammet).
 
- De som er født mellom 1960 og 1969 kan risikere verken å ha fått vaksine eller å ha hatt sykdommen, forteller Margrethe Greve-Isdahl, overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Disse årskullene er derfor ekstra utsatt, fordi sjansen for at de ikke er immune er større.

- De som er født før 1960 kan regne med at de har hatt meslinginfeksjon som barn, forteller Greve-Isdahl.

Ifølge Greve-Isdahl har studier vist at 99 prosent av befolkningen født før dette, har fått påvist antistoffer – et tegn på at de har hatt sykdommen.
 
LES OGSÅ: Viruset nesten 1 av 3 har

<strong>SYMPTOMER PÅ MESLINGER:</strong> Først kommer feberen og den rennenende nesen, så noen dager etter, utslettet. Foto: All Over Press
SYMPTOMER PÅ MESLINGER: Først kommer feberen og den rennenende nesen, så noen dager etter, utslettet. Foto: All Over Press Vis mer

122.000 barn døde

Stadig færre dør av meslinger, men fortsatt er sykdommen blant de mest dødelige.

- På verdensbasis døde 122.000 barn av meslinger i 2014, forteller Greve-Isdahl.

I tillegg til de som er fullvaksinerte eller tidligere har hatt sykdommen, er også spedbarn fram til de er cirka seks måneder beskyttet mot meslinger.

Grunnen til dette er at de får antistoffer gjennom morkaken mens de er i mors mage.

Har du ikke ditt gamle vaksinasjonskort eller har foreldre som kan fortelle deg om du er vaksinert, kan du forsøke å sjekke vaksinestatusen din på minevaksiner.no.

Minevaksiner.no har en komplett oversikt for dem som er født i 1995 eller senere, men det kan også være det for andre født før dette.

Finner du ikke ut om du har tatt vaksinen, kan du få gjort dette hos fastlege gratis.

LES OGSÅ: Ta knekken på forkjølelsen

Symptomer på meslinger

Ifølge Folkehelseinstituttet har flere vestlige land de siste månedene opplevd utbrudd av meslinger, og i forrige uke ble det kjent at en voksen person i Oslo var smittet.

Meslinger er et svært smittsomt virus. Ifølge Verdens helseorganisasjon kommer gjerne symptomene 10 til 12 dager etter at du er blitt smittet.

Dette er de første symptomene:

  • Høy feber
  • Rennende nese
  • Røde øyne
  • Små, hvite prikker i munnen

Først noen dager etter at du får disse symptomene, kommer det røde utslettet, som gjerne starter i ansiktet og i nakken, og deretter sprer seg nedover kroppen.

LES OGSÅ: Tidspunktet du er mest smittsom

<strong>VAKSINE MOT MESLINGER:</strong> Mellom 92 og 95 prosent av alle barn som vokser opp i Norge i dag, får vaksinen som beskytter mot meslinger.  Foto: All Over Press
VAKSINE MOT MESLINGER: Mellom 92 og 95 prosent av alle barn som vokser opp i Norge i dag, får vaksinen som beskytter mot meslinger. Foto: All Over Press Vis mer

Fare for hjernebetennelse

Det finnes ingen konkret behandling for meslinger og de fleste blir helt bra igjen etter 2 til 3 uker. Meslinger kan imidlertid få alvorlige konsekvenser.

- Cirka en av 1000 pasienter med meslinger får hjernebetennelse, forteller Greve-Isdahl.

Det finnes to hovedtyper hjernebetennelse ved meslinger. Den akutte typen oppstår vanligvis to uker etter at du får infeksjonen, og kan føre til varig hjerneskade, døvhet eller dødsfall.

Den andre typen hjernebetennelse er en forsinket form og fører til hjernebetennelse først 1-10 år etter meslingeinfeksjonen.

- Denne siste varianten er svært sjelden (1 av 100.000), men alltid dødelig, sier Greve-Isdahl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer