Helse

Disse klærne er helse-skadelige

Reduserer fruktbarheten din.

Kjemikaliene forskerne tror påvirker fruktbarheten brukes blant annet som impregnering i tekstiler. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
Kjemikaliene forskerne tror påvirker fruktbarheten brukes blant annet som impregnering i tekstiler. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vanlige kjemikalier, brukt i matvareemballasjer, tepper - og klær, kan skade kvinners fruktbarhet, melder BBC.Det viser en studie ved University of California publisert i fagtidsskriftet Human Reproduction.Nivåene av perfluorerte organiske forbindelser (PFC) ble målt i blodet til 1 240 kvinner.Resultatene viser at de med høye PCF-nivåer brukte lenger tid på å bli gravide.
 • Denne bh-en er giftig
 • Vanlig i industrien

  PFC-er brukes hovedsakelig på grunn av sine gode overflateegenskaper. De kan danne tynne hinner som hindrer spredning av brann og avdamping av flyktige forbindelser. I tillegg forbedrer de produktenes vann- og smussavstøtende egenskaper. Stoffene brukes blant annet som impregnering i tekstiler, i brannslukningsmidler, teflonbelegg og skismøring. I Norge er de viktigste bruksområdene for PFC-er brannslukningsskum og tepper, ifølge Miljostatus.no. Du kan lese mer om PFC-er på Miljostatus.no. Klikk her.
 • Dette er helsefarlig
 • Store variasjoner

  Tidligere forskning har vist at høye konsentrasjoner av PFC har en sammenheng med organskader hos dyr og at kroppen har vansker med å kvitte seg med kjemikaliene, da de har en tendens til å bli værende der i over lengre tid.Forskerne analyserte blodprøver som ble tatt ved kvinnenes første svangerskapskontroll, deretter intervjuet de dem. Spørsmål som om barnet var planlagt og hvor lenge de hadde forsøkt å bli gravide ble inkludert.Kjemikalienivåene hos deltakerne varierte fra 6,4 nanogram per milliliter blod til – et nanogram er en milliarddel av et gram – til 106,4 nanogram per milliliter.
 • Klar, ferdig - barn!
 • Knyttet til ufruktbarhet

  Da forskerne delte kvinnene inn i fire grupper etter blodprøveresultatene, så de at deltakerne med de høyeste PFC-nivåene hadde en betydelig økt risiko for ufruktbarhet enn de i den laveste gruppen. Kvinner definert som «ufruktbare» brukte over ett år på å bli gravide eller måtte benytte seg av kunstig befruktning.
 • Hold deg fruktbar slik
 • Deltakere med høye PFC-mengder i blodet var også mer utsatt for uregelmessige menstruasjoner, noe som kan være en indikasjon på forstyrrelser i hormonbalansen.Forskerne understreker at videre studier trengs for å bekrefte linken mellom fruktbarhetsproblemer og PFC.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer