Løgn Forskning Vennetjeneste Venner Oppmuntring Relasjoner

Disse lyver vi mest til

Og sjekk hva vi lyver om...

HER LYVER VI MYE: Ifølge ekspertene lyver vi ofte ganske mye i samtaler der vi prøver å bli kjent med en ny person.  Foto: dmitrimaruta - Fotolia
HER LYVER VI MYE: Ifølge ekspertene lyver vi ofte ganske mye i samtaler der vi prøver å bli kjent med en ny person. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke bare er politikere og kriminelle som lyver. I virkeligheten lyver de fleste av oss ganske mye, en til to ganger om dagen i samtaler som varer mer enn fire-fem minutter, ifølge psykolog og løgnforsker Robert Feldman.

Han er av dem som har forsket mest på menneskers løgner de siste tre tiårene. Han har påvist at vi lyver spesielt mye i samtaler der vi prøver å bli kjent med hverandre.

I slike situasjoner har han funnet at folk i gjennomsnitt lyver tre ganger i løpet av de første ti minuttene av en samtale.

LES MER: Hva lyver vi helst om?

Hvite løgner - dekker over usikkerhet

Dette dreier seg hovedsakelig om hvite løgner, uskyldige overdrivelser som «Jeg har det bra», eller «Jeg liker kjolen din», eller «Du ser strålende ut».

LØGNER: Et skjellsord? Nei, ikke nødvendigvis! Foto: All Over Press
LØGNER: Et skjellsord? Nei, ikke nødvendigvis! Foto: All Over Press Vis mer

Selv om sannheten kan være at en i beste fall selv føler seg helt grei eller synes at den andre ser OK ut, men ikke noe mer.

Løgnene har ifølge Feldman ulike funksjoner. De kan dekke over usikkerhet eller framheve egen kompetanse. Når man lærer hverandre å kjenne, gjør man nærmest som en refleks den andres hobbyer og interessert til ens egne, for å skape en illusjon av fellesskap.

- I fjor reiste jeg på ferie til fjells, kan en si i en samtale.

- Gjorde du? Så spennende. Jeg elsker fjellturer, kan den andre svare, mens sannheten i virkeligheten er en helt annen.

LES MER: Er hvite løgner lov?

Sosial kompetanse

Feldmans forskning kan faktisk tyde på at evnen til å lyve avslører vår sosiale kompetanse. Jo flinkere du er til å lyve, jo flere venner har du.

Et eksperiment kan tyde på at dette stemmer. Eksperimentet er beskrevet i hans bok «The Liar in your Life. The Way to Truthful relationships».

Feldman ga hver av en gruppe ungdommer et glass med en drikk som smakte vondt. De skulle drikke den for åpent kamera og etterpå fortelle seerne hvor fantastisk godt den smakte.

FLERE VENNER: Studier har vist at de som greier å lyve på en overbevisende måte, også er dem som i gjennomsnitt har mange venner. Foto: puhhha - Fotolia
FLERE VENNER: Studier har vist at de som greier å lyve på en overbevisende måte, også er dem som i gjennomsnitt har mange venner. Foto: puhhha - Fotolia Vis mer

De som greide å lyve på en overbevisende måte, var også dem som i gjennomsnitt hadde mange venner, og av lærere og andre ble vurdert til å ha mer sosial kompetanse enn de andre.

LES MER: Lyver han for deg?

Ærligere mot venner

Eksperimenter har også vist at vi lyver mer overfor bekjente eller kolleger enn overfor gode venner. Overfor venner er vi mer tilbøyelige til å fortelle sannheten.

Men også i slike situasjoner kan «hvite» løgner forekomme.

Løgner som er til nytte for motparten, løgner som skal oppmuntre en venninne med mørke ringer rundt øynene og som nettopp er blitt forlatt av mannen sin.

- Du er så vakker, du finner snart en annen, kan du si.

Denne typen løgner utgjør ifølge løgnforskeren rundt en tredjedel av alle løgner. Dette er usannheter som vi forteller til mennesker som står oss nær.

I mange tilfeller vil absolutt oppriktighet nemlig sette mange relasjoner i fare. Og løgn kan også ses på som en vennetjeneste.

LES MER: Slik får du venner

Selvkontroll

Førsteamanuensis Beate Seibt ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo, viser til at eksperimentet med den vonde drikken krever selvkontroll, der man også kontrollerer egne impulser og ansiktsuttrykk.

Det har i følge henne vist seg å være en viktig egenskap i sosiale sammenhenger, og er en god indikator på sosial kompetanse.

- Slike mennesker vil kunne prestere bra i situasjoner hvor det å være en troverdig løgner innebærer å kontrollere følelsesuttrykk, legger hun til.

KK 34 er i salg fredag 1. august!
KK 34 er i salg fredag 1. august! Vis mer

Derfor lyver vi

  • I samtaler hvor vi lærer hverandre å kjenne lyver vi gjerne om egne interesser for å skape en illusjon av et fellesskap med den andre
  • Når vi vil dekke over egen usikkerhet og har lett for å overdrive egen kompetanse
  • Når vi vil slippe unna noe vi egentlig ikke har lyst til og ofte finner på unnskyldninger
  • Noen ganger når vi vil trøste eller hjelpe en venn.
  • Smiger og ovedrivelser utgjør en tredjedel av folks løgner. Vi har lett for å oppfatte oss selv over gjennomsnittet intelligente og attraktive, og vi forventer gjerne at våre  venner skal styrke oss i den troen.
     

Denne saken er hentet fra KK 34, som er i salg 22. august. Tekst: Steinar Sund  

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer