Mat Du Kan Fryse

Disse matvarene kan fryses ned

Unngå å kaste mat og penger ut av vinduet ved å vite hva du kan lagre.

TÅLER FROST: Alle disse matvarene kan puttes i fryseren - se flere eksempler i artikkelen. Foto: Stine Okkelmo
TÅLER FROST: Alle disse matvarene kan puttes i fryseren - se flere eksempler i artikkelen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Må du ofte kaste mat fordi du ikke rekker å spise den opp før den går ut på dato?

Da skal du huske på at mange matvarer er helt fine å spise selv om best før-datoen er passert, og at det er stor forskjell på nettopp best før, siste forbruksdag og minst holdbar til. Les mer om dette her.

Et alternativ til å kaste maten, er å fryse den. Og det er langt flere matvarer enn du kanskje tror som tåle å legges i fryseren.

PS! Fryse kjøttdeig? Da bør du bruke denne metoden.

Matvarer du faktisk kan fryse

Så, før du kaster «på kanten»-mat i søpla, bør du spørre deg om den i stedet bør puttes i fryseren til senere bruk. Her er noen eksempler på matvarer mange ikke er klar over egner seg for nedfrysing:

SMART: Modner avocadoen før du rekker å spise den opp? Legg den i fryseren! Foto: bogdan mihai - Fotolia
SMART: Modner avocadoen før du rekker å spise den opp? Legg den i fryseren! Foto: bogdan mihai - Fotolia Vis mer

  • Avocado: Jo, du kan absolutt fryse avocado. Veldig kjekt, for avocado modner raskt, og det er kjedelig å måtte kaste den. Del i to, fjern skallet og steinen, og pakk halvdelene i plastfolie før du legger dem i en plastboks. 
  • Fersk eller kokt pasta: Ikke rukket å spise opp den ferske pastaen, eller ble det kanskje masse pasta igjen fra middagen? Du kan fint fryse pasta. Når du skal bruke den, koker du den bare noen minutter, og så er den klar.
FRYS DEM: Hvitløksfedd kan fint legges i fryseren. Foto: YB - Fotolia
FRYS DEM: Hvitløksfedd kan fint legges i fryseren. Foto: YB - Fotolia Vis mer

  • Hvitløk: Vi må ofte handle flere hvitløk i en pakke, og da er det ikke sikkert vi rekker å bruke opp alt før den tørker inn eller begynner å spire. Men hvis du skreller feddene, kan du legge dem i en frysepose, og ha dem i fryseren. Frosne fedd går helt fint å kutte opp med kniv, men det tar jo heller ikke lang tid før de er tint igjen, da.
  • Chili: Chili kan fort tørke inn. Bruker du ikke opp hele pakken, så frys de hele chiliene i en frysepose. Frossen chili er også lett å kutte i biter.
  • Tomater: Er tomatene blitt bløte? Det kan hjelpe å legge dem i iskaldt vann. Alternativt fryser du dem i båter. Disse båtene er finfine å bruke når du skal lage pastasaus, tomatsuppe eller pizzasaus senere.
  • Banan: Reker du ikke spise opp bananene før de blir brune? Du kan bremse modningsprosessen med disse triksene. Men om det allerede er gått for langt, så er det bare å skrelle dem, skjære i biter, og putte dem i fryseren. Disse bitene er supre å bruke i frokostsmoothien, eller i bananbrødet.
  • Ost: Ikke kast den siste osteskalken selv om du ikke klarer å bruke osteskiven på den lenger. Kutt den i terninger, eller riv den, og putt den i fryseren. Så kan du bruke osten på pizzaen, potetgratengen eller i suppa senere - prøv forresten denne krydrede tomatsuppa med pasta og kylling.
  • Kremost: Kremost kan også fint fryses. La den tine, og bruk den på brødskiva,  i wrapsen, eller til å lage deilig glasur til kaker og muffins.
  • Smør: Smør kan også fryses ned, skulle du ha en smørpakke liggende som du ikke får brukt opp. Du kan putte frossent smør rett i kjelen for smelting, men skal du ha romtemperert smør i baksten, er det lurt å rive smøret på rivjern, så går prosessen fortere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer