Hår

Disse ødelegger håret ditt

Varmeverktøy er skadelig for alle hårtyper, men noen bør være mer forsiktig enn andre.

SKADER HÅRET: Bruker du både føner og rettetang, bør du begrense varmestylingen til maks 2-3 ganger i uka, sier ekspertene.  Foto: yuriyzhuravov - Fotolia
SKADER HÅRET: Bruker du både føner og rettetang, bør du begrense varmestylingen til maks 2-3 ganger i uka, sier ekspertene. Foto: yuriyzhuravov - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At bruk av varmeverktøy på håret er noe som ikke akkurat er bra, er du helt sikkert klar over.

Likevel er det mange av oss som lar oss friste til å bruke dem daglig, enten det er volumet fra føning, glatte og blanke lokker eller nydelige bølger vi er på jakt etter.


LES OGSÅ: Fire hårkriser du fikser i en fei

OBS: Du må ikke glemme at også føneren er et varmeverktøy. Bruk varmebeskyttelse før du føner og unngå å bruke den daglig, særlig i kombinasjon med andre varmeverktøy. Foto: Per Ervland
OBS: Du må ikke glemme at også føneren er et varmeverktøy. Bruk varmebeskyttelse før du føner og unngå å bruke den daglig, særlig i kombinasjon med andre varmeverktøy. Foto: Per Ervland Vis mer

Hvor skadelig er det egentlig?

– Sterk varme skader og kan bryte ned hårstrukturen og styrken i håret, forklarer Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.

– Termiske skader er ganske vanlig å se i salongen, og det er helt klart fort gjort å bruke for høy varme eller svi håret ved å holde på for lenge på samme sted, sier Adam Schjølberg, frisør hos Wicked House.

Ifølge ekspertene bør du faktisk ikke bruke både føner og rettetang, eller krølltang hver dag.


Husk varmebeskyttelsen

Schjølberg forteller at det ikke nødvendigvis trenger å være veldig skadelig å bruke føneren (og stylingjern), men da må du ta noen forholdsregler: Bruk alltid varmebeskyttende produkter.

– Noen serier, for eksempel Kevin Murphy, inneholder så mye antioksidanter at absolutt alle produktene er varmebeskyttende opptil 220 grader, sier Schjølberg.

Også Holm-Glad presiserer hvor viktig det er å bruke de riktige produktene.

– Vær nøye med å bruke produkter som styrker håret ditt, heller proteinsjampoer som bygger opp håret enn fuktighetsjampoer som kun tilfører mykhet og glans, sier hun.

STOPP: Selv for deg med sunt, friskt hår uten store skader bør du ikke bruke varmeverktøy mer enn to-tre ganger i uka, sier ekspertene. Foto: Astrid Waller
STOPP: Selv for deg med sunt, friskt hår uten store skader bør du ikke bruke varmeverktøy mer enn to-tre ganger i uka, sier ekspertene. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ekstra viktig med god pleie

Proteinprodukter har som oppgave å bygge opp og styrke håret, så de er et bedre når du behandler håret ditt med varmeredskaper.

Frisøren understreker også at selv om varmebeskyttende produkter hjelper, betyr det ikke at du kan bruke varmeverktøy ubegrenset mye.

Schjølberg sier at du bør sørge for å bruke en kur som jobber i hårsekkene og gir håret næring og proteiner.


LES OGSÅ: Hårkurene du slipper å vaske ut

Maks 2–3 ganger i uka

– Dersom du bruker både føner og et annet varmeverktøy, bør det holdes til to–tre ganger i uken, og da med god og rikelig med pleie, sier Schjølberg.

Holm-Glad er enig.

– Har du sunt og friskt hår, tåler det at du bruker tangen to–tre ganger i uken. Jeg vil si at du bør begrense bruk til tre ganger i uken som maks, uansett. Daglig behandling er for mye.

LES OGSÅ: Krøller i en fei – helt uten varmeverktøy

SOKKEKRØLLER: Disse krøllene fikk KK.no-journalist Aina med noen dråper krøllespray og to par sokker. Og en god natts søvn, da. Null varmeverktøy i sikte.  Foto: Aina Kristiansen
SOKKEKRØLLER: Disse krøllene fikk KK.no-journalist Aina med noen dråper krøllespray og to par sokker. Og en god natts søvn, da. Null varmeverktøy i sikte. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Vær ekstra forsiktig hvis …

Noen bør være ekstra varsomme med håret sitt, og da er bruk av varmeverktøy noe av det som virkelig bør begrenses.

Et bleket eller slitt hår kan knekke dersom varmen er for høy eller om du ikke bruker beskyttelse, sier Schjølberg.

– Personlig synes jeg de med helbredet hår skal være ekstra forsiktige og kanskje holde seg til bare ett varmeverktøy, sier han.

Har du først reddet et slitt hår, bør du med andre ord styre unna disse verktøyene.

Opplever du at håret er tynt og fint eller av typen som slites naturlig helt uten bruk av varmeverktøy, bør du dessuten unngå dem helt.

– Hvis håret er tynt, fint og svakt, altså at det har lett for å brekke, så er det jo verre med slike behandlinger. Hår som er bleket eller lysfarget er det svakeste håret og kan i verste fall brekke, sier Holm-Glad.

Har du tykt, grovt, mer robust hår, vil det tåle all type slitasje bedre enn om du har tynt, fint hår.

(Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Krøller helt uten varme

Noen fordeler

Holm-Glad svarer bestemt på om det finnes noen andre fordeler med varmeverktøy enn det rent estetiske:

– Nei, dessverre.

Schølberg mener dog at det kan være én fordel ved å ha et litt slitt hår:

– Et noe kjemisk eller termiske slitt hår er helt klart mer føyelig enn ett hundre prosent naturlig sunt hår, sier Schjølberg.

Håret blir lettere å style og tar bedre form, i tillegg til at det holder formen bedre.

– Men jeg synes vel i grunn at dette er en fordel under kontrollerte forhold, sier han.

LES OGSÅ: Derfor mister du hår

SLITER: For sterk varme, mangel på varmebeskyttende produkter, hyppig bruk og for langsomme bevegelser bidrar til stor slitasje på håret når du bruker rettetang. Foto: Alliance - Fotolia
SLITER: For sterk varme, mangel på varmebeskyttende produkter, hyppig bruk og for langsomme bevegelser bidrar til stor slitasje på håret når du bruker rettetang. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer