Målbevisst

Disse ordene avgjør hvor målbevisst du er

Derfor anbefaler KK-coachen deg å bytte ut «burde»​ med «skal».

BYTT UT BURDE MED SKAL: Bare endringen fra ordet BURDE til SKAL har mye å si for hvor målbevisst og målrettet du er.  Foto: Shutterstock / Ollyy
BYTT UT BURDE MED SKAL: Bare endringen fra ordet BURDE til SKAL har mye å si for hvor målbevisst og målrettet du er. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Sier du at du «burde ha gjort det», eller at du «skal gjøre det»? Forskjellen er faktisk stor, og dette er temaet for det livscoach og spaltist Christine Otterstad skriver om i en av sine siste spalter. 

«Jeg burde gå ned i vekt. Jeg burde vært mer selvsikker. Jeg burde vært lykkeligere.» 

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Mange av oss har lister over hva vi bør gjøre og over hva vi skulle ønske at vi hadde. Det tryggeste er å skrive det på «burde»-lista, for det er jo ikke sikkert det kommer til å skje. Og om det ikke skjer, så blir vi heller ikke så skuffet.

Hva skjer om du en dag bestemmer at noe er «skal» istedenfor «burde»? Hva om det ikke finnes en annen utvei, og du ikke har noe annet valg? Du MÅ faktisk gjennomføre noe som har vært et «burde» hele livet? Ville du gjort det? Helt klart!

Med en gang du går fra «burde» til «skal», så hever du standarden. Det skjer noe inni deg. Du tar kontroll. I stedet for at du venter på at noe kanskje kan skje, så får du noe til å skje.

Hvor du setter standarden har utrolig mye å si.

LES OGSÅ: Slik kan du tenke deg lykkeligere

Gjelder også kjærligheten

COACH: Christine Otterstad er livscoach og skriver fast i KK. Foto: Astrid Waller
COACH: Christine Otterstad er livscoach og skriver fast i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer

Jeg liker å komme med eksempler rundt forholdene i livet vårt, spesielt relasjonene vi har til venner og kjæresten. Disse forholdene har nemlig en direkte link til hvor du setter standarden i livet ditt.

Mange er i et forhold, men er misfornøyde fordi standarden de har satt er at de kun må være i et forhold, ikke at de faktisk må ha lidenskap, glede eller kjærlighet. Andre er kanskje i et vennskaps- eller kjæresteforhold med en standard som kun krever at de ikke må bli såret. Det sier seg selv at dette er en ganske lav standard, og at de fleste av oss fortjener mer. Allikevel er dette en helt vanlig standard hos veldig mange av oss.

Om du virkelig ønsker en forandring, må du være villig til å gjøre din del av jobben, og den starter med at du spør deg selv om hvem du er. Er du en vinner, eller henger du ett eller flere skritt etter? Er du den som er frampå og tar tak i ting, eller er du den reserverte?

Vær ærlig mot deg selv når du svarer på disse spørsmålene, for de beskriver identiteten din. De beskriver hvem du tror du er. Og faktum er at vi holder hardt på de overbevisningene vi 
har om hvem vi er. De former oss.

Mona ønsker å gå ned 15 kilo. Kanskje sier hun til seg selv at «jeg skal prøve så godt jeg kan, men jeg har jo alltid vært tjukk». Da hjelper det lite hvor mye hun prøver, for identiteten hennes sier at hun er tjukk. Sannsynligvis vil hun alltid hige etter å få rett i sin overbevisning og sin identitet. Hun vil sørge for å få rett.

LES OGSÅ: Bekymrer du deg for mye?

Valgte allerede i barndommen

De fleste av oss vil oppdage at det vi identifiserer oss med, også setter standarden for hva vi mener vi fortjener og klarer i livet vårt. Faktisk valgte vi allerede i barndommen hvem vi er, hva vi skal få til og hva vi fortjener. Men er du den samme personen som du var da du var ti år? Er du den samme personen som du var for ett år siden?

Vi velger ofte å gjemme oss bak «jammen, det er bare sånn jeg er», eller «det er bare sånn det er i livet mitt nå». Men ironisk nok, når du gjør dette, så benekter du faktisk den du er. Du lever under en falsk identitet som du har dratt med deg fra fortiden.

Hvordan definerer du deg selv, og når begynte du å tro på dette? Når bestemte du deg for hva du skal få til og hva du ikke skal få til? Kanskje det er på tide å heve standarden og forandre «burde» til «skal», og gi deg selv den identiteten du fortjener?

Denne artikkelen ble også publisert i KK nr. 48.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer