Frukt

Disse overspiser oftest

Det er ikke hamburgerelskere.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vegetarianere blir ofte ansett å være sunne mennesker. Men nå viser forskning på unge vegetarianere som spiser mye frukt og grønt noe helt annet: Det er større sannsynlighet for at det forekommer episoder med overspising hos denne gruppen, der store matmengder blir spist på kort tid, melder Reuters.
  • Bli en mett og glad veggis
  • Derfor spiser du for mye
  • Stjernenes syke sultekurer

Overspiser mer enn kjøtteterne

Forskere i USA har sett på kostholdet og vekten samt alkohol- og narkotikainntaket på tilsammen 2.500 personer mellom 15 og 23 år ved diverese skoler i Minnesota. De kom fram til at unge vegetarianere hadde oftere en tendens til å overspise sammenliknet med de som spiste kjøtt.Funnene bekrefter at unge vegetarianere oppnår visse helsegevinster av å spise sunt og sverge til mye frukt og grønt, hevder forskerne. De mener også at riskikoen for å bli overvektig er mindre for denne gruppen. Men:- Noen vegetarianere har økt risiko for overspising, og andre vegetarianere har økt risiko for å sverge til et usunt vektregime, sier førsteamanuensis Romona Robinson-O´Brien ved College of Saint Benedict and Saint John´s University i Minnesota.Det finnes vel ikke noe sunnere enn å være vegetarianer?

Får et kick

Daglig leder ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), Ellen M. Berg Ottesen, sier at mange vegetarianere er dedikerte og gjør det av ren overbevisning og har full kontroll. Men andre som har et vegetarisk kosthold kan ha helt andre motiver, som at de må leve sunt, kutte ut rødt kjøtt fordi de mener dette er farlig og for å få kontroll over kropp og helse. For de som i utgangspunktet har vanskeligheter i forhold til kropp, mat, helse og vekt kan oppkast, overspising osv bli en del av pakka, sier hun.Berg Ottesen er ikke overrasket over studieresultatene og mener personer som spiser for lite og for ensidig, kan ha lett for å få et ”kick” og overspise.Farvel, fråtseri

Piller og oppkast

Resultatene til den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet American Dietetic Association. Her kommer det fram at rundt 20-25 prosent av vegetarianere påfører kroppen et usunt vektkontroll-regime enten gjennom pillebruk, oppkast eller kombinasjonen av avføringspiller og overspising. Dette gjelder både nåværende vegetarianere eller de som har vært det tidligere, ifølge studien.Det var et flertall av kvinner med i studien. Det er fordi mange kvinner synes det virker sunt å ha et vegetarisk kosthold, og de kan også motiveres til det da det kan gi vektreduksjon, mener Robinson-O´Brien.I tillegg til å anerkjenne helsegevinstene ved et vegetarisk kosthold, mener Robinson-O´Brien at helsepersonell og foreldre også må erkjenne de potensielle farene ved denne typen kosthold. Leger kan blant annet gjøre dette ved å spørre om hvorfor en person har valgt å leve på denne måten. Slik finner du riktig diett

Samme sykdomsforløp

Ifølge Pasienthåndboka kan sykelig overspising ses på som del av det samme sykdomskomplekset som kjente spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi, men det har blitt forsket lite på overspising. Typiske symptomer og tegn på overspising er: Tilbakevendende episoder - minst to ganger i uken - med tvangsmessig overspising som ikke etterfølges av brekninger, manglende kontroll over spiseatferden og følelse av skam og skyld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer