Lue

Disse personene bør ha på lue hvis det er kaldt

Har du tynt eller lite hår er det faktisk ganske viktig.

HOLD VARMEN - BRUK LUE: Det hjelper lite å ha en varm jakke, hvis du har lite hår og ingen lure i bitende kuldegrader. Foto: Silje Ulveseth/KK.no
HOLD VARMEN - BRUK LUE: Det hjelper lite å ha en varm jakke, hvis du har lite hår og ingen lure i bitende kuldegrader. Foto: Silje Ulveseth/KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du mister 50 prosent av kroppsvarmen fra hodet hvis du dropper lua i kulden, sies det.

Men stemmer egentlig dette?

– Varmetapet vil variere avhengig av hvor kaldt det, om det er vind, og hvor mye hår personen har, sier Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen, til KK.no.

LES OGSÅ: Frisyrene som blir enda finere med lue

Lite hår? Bruk lue!

Hvor mye hår du har spiller altså (lite overraskende kanskje) en stor rolle.

– Hvis det er en person med lite hår som er ute i kulde og vind, vil en stor andel av varmetapet skje fra hodet så lenge resten av kroppen er godt isolert. Om det er akkurat over eller under 50 prosent vil derfor variere, opplyser Sollien.

Minusgradene påvirker selvfølgelig også.

Hvis en fullt påkledd person med kort hår går uten lue, står hodet for halvparten av varmetapet når det er minus ti grader. Når det er minus 20 grader, forsvinner 75 prosent av kroppens varmetap gjennom hodet, har den svenske Läkartidningen.se tidligere skrevet.

BRUGUNDER ER DEN NYE LUEFARGEN: Gjør som Mette-Marit, og frisk opp høststilen i en brugunderfarget lue. I midten (kr 180, Aldo), med dusk (kr 90, Bik Bok), løs og ledig (kr 80, HM) og i vinrødt (kr 80, Bik Bok). Foto: All Over Press/Produsenter Foto: All Over Press/Produsenter
BRUGUNDER ER DEN NYE LUEFARGEN: Gjør som Mette-Marit, og frisk opp høststilen i en brugunderfarget lue. I midten (kr 180, Aldo), med dusk (kr 90, Bik Bok), løs og ledig (kr 80, HM) og i vinrødt (kr 80, Bik Bok). Foto: All Over Press/Produsenter Foto: All Over Press/Produsenter Vis mer

Tips: Materialet spiller også en stor rolle. Luer i ull og mohair er ofte det som holder seg finest over tid og som i tillegg gjør jobben - holder deg varm. Styr derfor unna luer i syntetiske stoffer, da de ikke gir så mye varme og kan gjøre håret elektrisk.

LES OGSÅ: Gjør som Mette-Marit -slik bør årets lue være!

Ikke glem halsen

Men, det er selvsagt ikke bare hodet du bør dekke til når det er kaldt ute. Halsen er også et must.

Ikke bare er det praktisk når kulda setter inn, men et kult skjerf kan også redde enhver kleskrise.

Er du lei av de vanlige skjerfknutene og trenger litt inspirasjon? Wendy står bak YouTube-kanalen WendysLookBook og har laget en video med hele 25 forskjellige skjerfknuter.

Se videoen her:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer