LETTERE FOR NOEN: Tungt å komme seg avgårde? Det kan ha noe med genene dine å gjøre. Foto: Getty Images/iStockphoto
LETTERE FOR NOEN: Tungt å komme seg avgårde? Det kan ha noe med genene dine å gjøre. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Trening

Disse personene er mer aktive

Det ligger faktisk i genene, og studier viser at disse menneskene lever lenger.

Publisert
Har du tenkt over at noen mennesker synes det er tungt å stå opp, tungt å trene - og helst blir sittende inne foran TV, mens andre er naturlig mer aktive, sosiale og fokuserte på trening enn andre?

Noe kan skyldes at du har venner, familie og kjæreste som gjør deg samme som deg, men noe skyldes også genene dine.

Ny forskning

For nå er det bevist at en variant av et gen som assosieres med aktive personlige egenskaper later til å være medvirkende til at man lever lenger.

Dette genet viser seg hos oppsiktsvekkende flere mennesker over 90 år - og det har også blitt funnet å øke livslengden i forsøk på mus.

Resultatene fra den siste amerikanske genstudien er nå publisert i The Journal of Neuroscience og på det amerikanske forskningsnettstedet Science Daily.

LES OGSÅ: Slik kan du leve til du blir 100 år

Oppsøker aktivitet

Genvarianten spiller en viktig rolle i hjernenettverket som sørger for oppmerksomhets og belønningsstyrt læring, og bærere av denne genvarianten ser ut til å være mer motivert for å oppsøke sosiale, intellektuelle og fysiske aktiviteter.

– Selv om den genetiske varianten ikke direkte påvirker livslengden, så assosieres den med personlige egenskaper som har vist seg å være viktige for å leve et lenger og sunnere liv, sier professor Robert Moyzis til Science Daily.

– Det er godt dokumentert at jo mer du involverer deg i sosiale og fysiske aktiviteter, jo større sjanse er det for at du lever lenger. Det kan være så enkelt som det, understreker Moyziz.

Utallige studier har bekreftet at det å være aktiv er utrolig viktig for å kunne bli eldre med god helse.

LES OGSÅ: Fysisk form har større effekt enn vekt

LES OGSÅ: 4 av 10 menn har skilsmissegen

LES OGSÅ: Har du arvet kroppen din?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer