Forkjølelse

Disse personene gjør deg syk

Sjekk hvem du skal være obs på for å unngå å bli smittet.

TID FOR SNØRR: Det hadde jammen vært fint å gå gjennom vinteren uten å bli syk! Foto: All Over Press
TID FOR SNØRR: Det hadde jammen vært fint å gå gjennom vinteren uten å bli syk! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Huff, vi står midt oppi den verste tiden for forkjølelse og influensa. Hadde det ikke vært fint om du slapp unna i år?

Det kan du være heldig å gjøre, om du er obs på de verste smittekildene. Det er nemlig ikke det at du fryser som gjør at du blir syk.

– Du kan gå alene i ukesvis på Svalbard med vått hår og våte sokker uten å bli syk, forklarte lege Brynjulf Barexstein i en tidligere artikkel om forkjølelse og nedkjøling.

Hvis du er mutters alene kan du fryse deg fordervet uten at du blir forkjøla eller få influensa - det må nemlig smitte til fra andre mennesker for at du blir syk. Og det er noen typiske «syndere» som utsetter oss for smitte. Hvis du er klar over dette, kan du til en viss grad beskytte deg bedre - selv om du ikke kan unngå kontakt med dem fullt og helt.

Her er personene som typisk smitter oss med forkjølelse og influensa:1. Din bedre halvdel
Ditt hjertes utkårede vil deg bare vel, men han eller hun er dessverre en av personene som utsetter deg for smitte. Ikke kyss på din småsyke partner, og pass på at dere begge vasker hender godt. Nysing og hosting bør gjøres inn i ermet, og ikke la den som er syk lage mat. Vask overflater og håndtak ofte. Hvis du virkelig ikke har tid til å bli syk, kan det være lurt å ikke sove på samme rom.

2. Barna dine
På skolen og i barnehagen blir ungene dine utsatt for masse smitte. Det er ikke til å unngå at det blir noen runder med forkjølelse og influensa på poden, men hvis du ikke vil bli syk, er første bud når gullungen kommer hjem å vaske hender og ansikt godt, og gjerne også skifte genser. Egentlig bør du ikke dele ut klemmer og kyss før dette er gjort, selv om det er vanskelig å la være ...3. Kollegaer
Mange vil være flinke medarbeidere og kommer på jobb selv om de er syke. Det er dumt, for da er sjansen for å smitte andre på jobben større. Arbeidsplassen er et typisk sted vi smittes. Vær nøye med å vaske hender, og unngå så godt du kan å komme nær steder sm er utsatt for smitte - dørhåndtak, knappene på kaffemaskinen osv.

4. Medpassasjerer
På fly, buss, tog og trikk befinner vi oss tett på mange mennesker vi aldri ellers omgås. Dermed er det litt risikosport å bruke kollektivtransport hvis du ikke vil bli syk i vinter. Nå kan det være vanskelig å la være, men forsøk i hvert fall å unngå å ta på håndtak og armlener om du kan. Det er også smart å ha et skjerf i halsen som du kan dra opp foran munn og nese, så unngår du dråpesmitte fra nysende og hostende medpassasjerer.

LES OGSÅ: Slik blir du influensafrisk i en fei

Tre gylne regler for å holde seg frisk

Vi oppsummerer med noen gode råd som kan hjelpe deg å holde forkjølelse og influensa på avstand:

 • Hold fingrene unna munnen, og vask hendene ofte. Det er faktisk det første du skal gjøre når du kommer hjem. Da vasker du vekk smitte du kan ha dratt med deg fra kortterminalen i butikken eller takstroppen på bussen.
 • Sov mye, det hjelper kroppens immunforsvar til å være tipp topp.
 • Drikk mye væske, for eksempel vann eller te. Tørre slimhinner gjør det faktisk lettere for virus å f tak.

 • LES OGSÅ: Fem knep som knerter forkjølelsen

  VÆR OBS: Kjæresten din er en typisk smitter, så ikke kom for nær når han er syk. Foto: Getty Images/iStockphoto
  VÆR OBS: Kjæresten din er en typisk smitter, så ikke kom for nær når han er syk. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
  BLI HJEMME: Ikke gå på jobb om du er sjaber i formen. Foto: Colourbox
  BLI HJEMME: Ikke gå på jobb om du er sjaber i formen. Foto: Colourbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer