Sopp

Disse soppene bør ikke spises rå

Inneholder stoffer som kan gi ubehag eller forgiftning.

UNNGÅ RÅ SOPP: Det er alltid lurt å sjekke om soppen du skal tilberede kan spises rå (se i en ny soppbok). En del soppslag bør ikke spises rå da de kan inneholde giftstoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto
UNNGÅ RÅ SOPP: Det er alltid lurt å sjekke om soppen du skal tilberede kan spises rå (se i en ny soppbok). En del soppslag bør ikke spises rå da de kan inneholde giftstoffer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
August og september er kjent som de beste soppmånedene her til lands. Og enten du plukker selv eller kjøper i butikken, er dette virkelig tiden for å mette seg på de herlige, smakfulle grønnsakene.

Det finnes tusenvis av soppvarianter på markedet, og det er stadig flere typer sopp som er tilgjengelige i butikkene året rundt.

LES OGSÅ: Næring i sopp

AVKOKES: En del soppslag bør også avkokes før du steker/varmebehandler de. Mer info om dette får du også i nyere soppbøker. Foto: Getty Images/Universal Images RF
AVKOKES: En del soppslag bør også avkokes før du steker/varmebehandler de. Mer info om dette får du også i nyere soppbøker. Foto: Getty Images/Universal Images RF Vis mer

Ikke spis rå sopp

Som KK.no tidligere har skrevet, er det imidlertid et par ting du bør være obs på før du hiver i deg den herlige høstsoppen.

Prio én er naturlig nok at du plukker sopp som faktisk er spiselig. Prio to er at du ikke spiser soppen rå - og dette gjelder ikke bare for sjampinjongen.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no - ekstern lenke) kan visse matsopper nemlig føre til ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt.

Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer.

Rå sjampinjong kan for eksempel inneholde fenylhydrazinforbindelser, som tidligere undersøkelser har tydet på at kan være kreftfremkallende, skriver Mattilsynet på Matportalen.no (ekstern lenke).


LES OGSÅ: Slik får du soppen skikkelig ren

Avkok og varmebehandling

Det er derfor svært viktig å varmebehandle sjampinjong, og det meste av annen matsopp, ved avkoking og steking før den spises. Det fjerner nemlig mesteparten av fenylhydrazinforbindelsene og andre potensielle giftstoffer.

Er du usikker på om soppen bør varmebehandles, kjøp deg en ny soppbok. Her vil du få mer info om hvilke sopper som kun er spiselig etter avkok, eller annen varmebehandling.

En del matsopp må også avkokes før steking eller koking. Avkoking vil si at soppen legges i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

Disse soppene bør varmebehandles før spising:

(Kilde: Frukt.no)

Sjampinjong
I likhet med annen sopp bør sjampinjonger ikke spises rå, men varmebehandles godt ved avkoking og/eller steking før den spises. Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling.

Rødskrubb
Det er dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb. Rødskrubb inneholder giftstoffer som ødelegges under varmebehandling (giftstoffene er ikke kjent). Soppen må derfor varmebehandles godt. For å være på den sikre siden kan den avkokes forut for steking eller bruk av soppen i matretter. Dersom man velger å ikke gi Rødskrubb avkok før videre tilberedning er det viktig at den varmebehandles godt før konsum, det vil si i koking eller steking i 15 – 20 minutter.

Sandmorkler
Det er viktig at denne soppen tilberedes riktig fordi Sandmorkler inneholder cellegiften gyromitrin. Det meste av giftstoffet fjernes ved mange gjentatte avkokinger, hvor kokevannet kastes. En del av giftstoffet kan også fjernes ved tørking over en lengre periode ved romtemperatur (flere uker - med god lufting).

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer sopp

Slik steker du sopp riktig

De aller fleste av oss har også for vane å steke soppen «feil».

Her er noen tips for å steke sopp «riktig»:
 • Varm en stekepanne godt, tilsett noen dråper olje før du legger i soppen. Ikke rør i pannen!
 • Soppen skal få ligge alene uten å bli rørt i et par minutter, rist så på pannen og tilsett smør. Smør - ikke margarin!
 • Vend soppen i smøret, og når den er gyllen over alt, er den klar. Krydre med salt og nykvernet pepper.

  Tips til gode oppskrifter med sopp finner du her!

  LES OGSÅ: Slik lager du bruchetta med soppstuing • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer