SOTER: Soten fra billige telys og lys med tykk veke setter seg i taket ditt. Og blir der. Foto: PhotoSG - Fotolia
SOTER: Soten fra billige telys og lys med tykk veke setter seg i taket ditt. Og blir der. Foto: PhotoSG - Fotolia Vis mer

Telys

Disse telysene bør du være obs på

Tenk på dette før du plasserer koselys rundt i hjemmet. Her er malerens beste tips.

KK.NO: Nordmenn elsker koselys. Bare i 2012 ble det solgt cirka 200 millioner telys på det norske markedet, ifølge Grønt Punkt. Det er rundt 88 per husstand.

Høstværet har allerede meldt sin ankomst mange steder, og flere av oss finner nå frem telys og stearinlys for å skape god stemning innendørs.

Men det kan være lurt i å investere litt penger i telys og stearinlys, skal vi tro Per Jegerlund, som er maler og har firmaet Østlandske Maleservice.

LES OGSÅ: Ikke sett stearinlysene slik

Billige lys soter mer enn dyre lys

SOTET ROSETT: Prøver du å vaske bort soten som har havnet på rosetten og i taket, vil soten gå inn i malingen og skape stygge skjolder.  Foto: Privat
SOTET ROSETT: Prøver du å vaske bort soten som har havnet på rosetten og i taket, vil soten gå inn i malingen og skape stygge skjolder. Foto: Privat Vis mer

- Bilige telys og lys med tykk veke soter mer enn lysene som har tynn veke. Det er i hvert fall min erfaring gjennom 32 år som maler, har Jegerlund uttalt til KK.no.

For soten legger seg i hjørner og tak hvor det ofte har vært plassert lys. Og nei, du kan ikke vaske det vekk heller. Hvis du vil ha det bort må du male.

- Soten fester seg veldig lett i 02- og 07-maling, som er standard matt takmaling og standard veggmaling.

- En sånn type sot fester seg lett på maling og kan ikke vaskes av. I stedet vil soten gå inn i malingen og skape stygge skjodler, forklarer Jegerlund.

LES OGSÅ: Stearinlys fyller hjemmet med nanopartikler

Plasseringen er viktig

Unngå å plassere telys og stearinlys tett opp til vegger og tak, råder maleren.

Han ser at mange plasserer telys i øverste hylle, noe som fort setter merker på tak, vegger og stukatur.

- Plasser lysene en halvmeter-meter unna taket. Helst lengst mulig unna, foreslår Jegerlund.

Finnes det noen maling som ikke lar seg påvirke av telys og stearinlys?

- Easy Clean er en flekkavvisende og vaskbar maling som gjør at man kan vaske bort soten. Men den er dobbelt så dyr. Brenner du mye telys, vil det ikke gå inn i malingen, men lage en hinne, sier maleren, og anbefaler at du heller er obs på hvor du plasserer lysene. og hva slags lys du brenner. 

LES OGSÅ: Slik kan lysene skape stemning på soverommet

LEGGER SEG I TAKET OG STUKKATUR: Bruker du telys eller stearinlys med tykk veke over en jevnlig periode, vil soten feste seg til taket og stukkaturen.  Foto: Privat
LEGGER SEG I TAKET OG STUKKATUR: Bruker du telys eller stearinlys med tykk veke over en jevnlig periode, vil soten feste seg til taket og stukkaturen. Foto: Privat Vis mer

TELYS-TIPS: Pass på hvor du plasserer telysene dine. Det kan være lurt å ikke gå for de aller billigste lysene, men heller satse på lys av ren stearin.
TELYS-TIPS: Pass på hvor du plasserer telysene dine. Det kan være lurt å ikke gå for de aller billigste lysene, men heller satse på lys av ren stearin. Vis mer

Forskjell på kvalitet

Hva slags lys har best kvalitet?

100 prosent stearinlys er det beste med hensyn til drypping og soting, ifølge Lysbutikken Colseth.

De brenner lenge og med jevn flamme. Ekte stearinlys er dyrere, men de varer lenger og er det mest miljøvennlige valget.

KK.no har tiligere skrevet at lys ikke bør settes nær trekk – da kan de brenne skeivt, sote seg og begynne å dryppe. Unngå derfor trekkfulle vinduer eller steder hvor man stadig går forbi, anbefaler lysbutikken på sine nettsider.

Denne saken har tidligere blitt publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere.