Hygiene

Disse tingene tetter doen din

Og Plumbo kan faktisk gjøre det verre...

KASTER DET UTROLIGSTE: Tamponger og kondomer er blant tingene som kan tette doen din, men langt fra det eneste. - Folk kaster alt mulig rart i do, sier rørleggermester Eirik Haukedalen. Sjekk hva lenger ned i saken. Foto: Per Ervland
KASTER DET UTROLIGSTE: Tamponger og kondomer er blant tingene som kan tette doen din, men langt fra det eneste. - Folk kaster alt mulig rart i do, sier rørleggermester Eirik Haukedalen. Sjekk hva lenger ned i saken. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er få ting som er så irriterende, frustrerende og ikke minst ubeleilig og ubehagelig som en tett do.

Likevel opplever mange av oss at stedet der vi gjør «våre daglige ærender» tetter seg en gang i blant, som regel fordi vi har brukt for mye dopapir, eller fordi vi har skylt ned ting som slett ikke har noe i toalettskåla å gjøre.

Kaster alt mulig rart i do

De fleste har nok hørt at det eneste som egentlig hører hjemme i do, er dopapir, og at hygiene- og intimartikler som tamponger, bleier og bind er «fy fy» å slenge ned i skåla.

Det du imidlertid kanskje ikke visste er at det finnes en rekke andre ting du slett ikke bør hive ned der uten å tenke deg om to ganger.

Både Q-tips, tørkepapir, maling og matolje kan nemlig skape komplikasjoner i rørene til toalettet ditt, og i verste fall blir det så tett at du må ringe en rørlegger.

Eirik Haukedalen, som er gründer og daglig leder i Haukedalen VVS Hønefoss (ekstern lenke), har jobbet som rørlegger i over syv år, og har sett de utroligste ting stappet ned i toalettrørene.

- Det er svært lite som overrasker meg lenger, for å si det sånn, og folk kaster alt mulig rart i do. Jeg har vært på jobber hvor vi ikke har klart å få tettet opp rørene uten hjelp av septikk service, som har måttet komme med store lastebilder og spyle avløpsrørene. En annen gang skulle jeg fikse en tett do i et stort kontorbygg, og da viste det seg at det var flere titalls kondomer som var stappet ned i do og som gjorde at den var tett, sier Haukedalen.

Les også: Gå på do før du veier deg

Pass på WC-blokken

Ifølge rørleggeren er det imidlertid en annen og kanskje litt overraskende ting som skaper flest problemer når det gjelder tetting av doer.

- Det mest vanlige jeg ser er slike WC-såpebeholdere eller blokker, som har tettet doen. De faller ned i toalettet og så henger de seg fast i den første bøyen som er i doen, sier han, og forklarer samtidig at løsningen på dette som oftest kan være svært enkelt:

- Denne kan du klare å få opp selv og veldig ofte er det bare å stikke hånden ned i doen og vri den litt oppover. Da får du som regel tak i den. Likevel viser det seg altså at det er mange som ikke helt skjønner eller klarer dette, og da blir vi tilkalt.

Les også: Så lenge bør du sitte på do

Her er tingene du absolutt ikke bør kaste i do:

 • Bind
 • Tamponger
 • Bleier
 • Kluter
 • Q-tips
 • WC-blokk
 • Vanlig tørkepapir /tørkerull
 • Matpapir
 • Pussegarn
 • Maling/beis
 • Kontaktlim
 • Olje og oljeprodukter
 • Fett og matolje
 • Truser
 • Strømpebukser
  (Ting som ikke løser seg opp i vann)

  Les også: Slik bør ikke dobørsten stå

  Hvorfor tetter det seg?

  - Grunnen til at det tetter seg er fordi rørene i hus og leiligheter som regel har bøyer på 45 og 90 grader når de blir lagt inn i hus og leiligheter, og da er det lett at det henger seg opp ting i svinger og skjøter. I gamle hus er det heller ikke plastrør, men soilrør (gamle stål rør) og når rørene begynner å bli gamle så begynner de å gro igjen innvendig, slik at det er svært lite som skal til for at det skal gå tett, forklarer Haukedalen.

  Når du kaster ting som ikke hører hjemme i do, risikerer du altså å få trøbbel med ditt private avløpsnett. Ifølge Haukedalen kan dette koste deg dyrt.

  Er du «heldig» blir tingene ført videre ut i det kommunale avløpsnettet. Men også her kan tingene føre til problemer og tette til pumpene, og i de tilfellene må pumpene dras opp og renses. Dersom pumpene i de kommunale renseanleggene blir tett ofte, kan dette også føre til høyere kommunale gebyrer til innbyggerne.

  - Mitt absolutt viktigste råd, og en gyllen regel for dobruk, er å sørge for å bruke riktig papir som løser seg opp i vann. Alt annet papir, og da særlig matpapir, er «fy fy», sier Haukedalen.

  Les også: Doregler for damer

  Tips til tette doer

  Dersom det er «for sent» med disse rådene, og du allerede har klart å tette igjen toalettet ditt, finnes det heldigvis noen ting du kan prøve før du kontakter en eventuell rørlegger.

  - Det viktigste er å unngå å kaste de ovenfor nevnte tingene i do. Ellers finnes det også forskjellige midler du kan kjøpe for å bruke i rørene og rense de innvendig. Dette kan lønne seg å bruke nå og da, ikke bare når rørene har blitt tette. Det finnes mange forskjellige merker på markedet, og Plumbo er nok den flest av oss har hørt om, sier Haukedalen, og kommer samtidig med en liten advarsel:

  - Du skal imidlertid være forsiktig med å bruke det for mye. Plumbo kan nemlig bidra til å tette rørene enda mer hvis det ikke klarer å løse opp det som sitter fast der fra før av. Dette kan ofte skje hvis du bruker mer enn det som er anbefalt av leverandør, så følg bruksanvisningen på flasken. Hvis ikke du vil prøve ut Plumbo ville jeg hørt med din lokale rørlegger om han/hun kan anbefale noe du kan bruke. Det er også ulike ting du bør bruke i plastrør og soilrør.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer