Lege

Disse tingene tør vi ikke spørre legen om

Seksuelle problemer, kjønnssykdommer, depresjon og prevensjon er bare noen av tingene folk kvier seg for å ta opp med legen.

LEGE: Mange nordmenn har temaer eller symptomer som kan være ubehagelig å ta opp med lege. Flere bruker istedet nettsider og debattforum for å uttrykke frustrasjon eller diskutere mulige diagnoser med andre. Foto: NTB scanpix
LEGE: Mange nordmenn har temaer eller symptomer som kan være ubehagelig å ta opp med lege. Flere bruker istedet nettsider og debattforum for å uttrykke frustrasjon eller diskutere mulige diagnoser med andre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blikket flakker og du svetter i hendene. Du vet du må snakke med legen, men det er SÅ flaut! Har noen andre den samme diagnosen? Har legen hørt om disse symptomene før? Vil han/hun le inni seg?

Det er ikke alltid like lett å snakke med legen. Mange kvier seg for å spørre om ting som kjønnssykdommer, prevensjon, tarmproblemer eller psykiske lidelser.

På anonyme debattsider forteller flere at de sliter med å betro seg til legen, eller at de gruer seg til behandling som kan bli oppfattet som flau.

Betror seg på nettforum

Tarm- og fordøyelsesproblemer er det mange i Norge som sliter med, men flere synes likevel det kan være veldig tabu å sta opp.

«Jeg sliter med å gå på do og gjøre nummer to. Kan gå sånn i noen uker, helt til jeg bli dårlig og får diaré og kvalme. Gruer meg å si det til legen», skriver en anonym bruker på doktoronline.no.

PREVENSJON: Mange synes det kan være pinlig å diskutere prevensjonsmidler med lege.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
PREVENSJON: Mange synes det kan være pinlig å diskutere prevensjonsmidler med lege. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Prevensjon er også en gjenganger som kvinner ofte diskuterer på nettforum, istedet for med fastelegen sin. Spesielt hvis det er en mannlige lege, er det mange kvinner som kvier seg for å komme med intime betroelser. Og de færreste ser frem til et besøk hos gynekologen.

Hinter om problemene

I ti år var Arve Halsen legeskiftleder på Oslo legevakt. Han har flere ganger følt at noe plager pasienten, som de kanskje ikke er så villige til å snakke om.

- Jeg har lagt merke til disse problemstillingene; ereksjonsproblemer, kjønnssykdommer, utroskap, samlivsproblemer og arbeidskonflikter.

FLAU TIME: Mange kvinner forteller at de gruer seg til gynekologtimer og synes det er flaut å snakke om ting som kjønnssykdommer og prevensjon.  Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
FLAU TIME: Mange kvinner forteller at de gruer seg til gynekologtimer og synes det er flaut å snakke om ting som kjønnssykdommer og prevensjon. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

- Langt fra alle tar opp dette direkte med legen og man må ha en slags følelse for hva det egentlig er pasienten bekymrer seg for.

MÅ BYGGE TILLIT: Leder for Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, mener god kommunikasjon er avgjørende for at pasienter skal få god hjelp hos legen.  Foto: Allmennlegeforeningen
MÅ BYGGE TILLIT: Leder for Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, mener god kommunikasjon er avgjørende for at pasienter skal få god hjelp hos legen. Foto: Allmennlegeforeningen Vis mer

- Ikke føl deg flau

Halsen mener det viktigste som lege, er å skape en atmosfære der pasienten kan ta opp akkurat det de lurer på.

- Legen kan formidle forståelse, empati og være absolutt ikke-dømmende i sin væremåte. Ikke alle leger klare å innta en slik holdning, og da kommer ikke pasienten tilbake til deg. Da går de til andre leger eller benytter seg av legevakt eller helsesøster.

Dersom pasienten opplever legebesøket ubehagelig sier Halsen at det er viktig å huske på at leger har sett det meste før.

- Legen skjønner at ting kan være kleint å ta opp, men forsøk i det minste å gi et hint om hva du egentlig ønsker å ta opp, så vil en dyktig lege raskt henge seg på tankegangen og skjønne hvor du vil.

Helt dagligdags for legen

Kari Sollien er leder i Allmennlegeforeningen og har over 15 års legeerfaring. Hun er enig med Halsen i at de fleste problemer er vanlige for de fleste leger, selv om det kan være flaut for pasienten.

- For legen er de flaue tingene helt dagligdagse. Vi synes ikke det er det minste merkverdig eller flaut, bare en helt vanlig del av livet. Vi har dessuten taushetsplikt og vil ikke fortelle det videre til noen.

Hun tror mange pasienter kan trenge litt tid før de åpner seg for legen.

- Mange synes det er pinlig å snakke om psykiske problemer eller samlivsproblemer, eller vold og overgrepserfaring. Felles for mange av disse er at det er tabubelagte områder i vår kultur. For å overkomme disse tabuene er det viktig med en god og langvarig relasjon til fastlegen.

Frykter å ikke bli trodd

For noen pasienter er det ikke diagnosen som er flau. De frykter rett og slett at legen ikke skal ta dem på alvor. Det gjelder særlig når det er snakk om psykiske problemer, depresjon og utbrenthet.

- Jeg synes det er så flaut å gå til legen, føler aldri problemene mine er «store nok» til at legen skal bruke sin dyrebare tid på dem. Tar legen psykiske problemer seriøst? Er det flaut og skummelt? undrer en bruker på et nettforum. Flere andre skriver at de har vært i samme situasjon.

- Legen må kunne vise forståelse for at man anser dette som et veldig viktig tema. Man må ta pasienten på alvor og ikke bare feie det bort fordi man ikke selv synes det er et problem, mener Halsen.

LES OGSÅ: Mentaltrenerens tips: - Slik blir du ditt beste jeg

LES OGSÅ: Bør man dra til legen «bare for å sjekke»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer