Lege

Disse tingene tør vi ikke spørre legen om

Seksuelle problemer, kjønnssykdommer, depresjon og prevensjon er bare noen av tingene folk kvier seg for å ta opp med legen.

LEGE: Mange nordmenn har temaer eller symptomer som kan være ubehagelig å ta opp med lege. Flere bruker istedet nettsider og debattforum for å uttrykke frustrasjon eller diskutere mulige diagnoser med andre. Foto: NTB scanpix
LEGE: Mange nordmenn har temaer eller symptomer som kan være ubehagelig å ta opp med lege. Flere bruker istedet nettsider og debattforum for å uttrykke frustrasjon eller diskutere mulige diagnoser med andre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blikket flakker og du svetter i hendene. Du vet du må snakke med legen, men det er SÅ flaut! Har noen andre den samme diagnosen? Har legen hørt om disse symptomene før? Vil han/hun le inni seg?

Det er ikke alltid like lett å snakke med legen. Mange kvier seg for å spørre om ting som kjønnssykdommer, prevensjon, tarmproblemer eller psykiske lidelser.

På anonyme debattsider forteller flere at de sliter med å betro seg til legen, eller at de gruer seg til behandling som kan bli oppfattet som flau.

Betror seg på nettforum

Tarm- og fordøyelsesproblemer er det mange i Norge som sliter med, men flere synes likevel det kan være veldig tabu å sta opp.

«Jeg sliter med å gå på do og gjøre nummer to. Kan gå sånn i noen uker, helt til jeg bli dårlig og får diaré og kvalme. Gruer meg å si det til legen», skriver en anonym bruker på doktoronline.no.

Prevensjon er også en gjenganger som kvinner ofte diskuterer på nettforum, istedet for med fastelegen sin. Spesielt hvis det er en mannlige lege, er det mange kvinner som kvier seg for å komme med intime betroelser. Og de færreste ser frem til et besøk hos gynekologen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer