Hodepine Av Alkohol

Disse vinene gir lettest hodepine

Sjekk hvorfor du bør styre unna vin på kartong.

HODEVERK: De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt opplevd å få dundrende hodepine etter en rødvinskveld, men det er ikke dermed sagt at det er på grunn av garvestoffer. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
HODEVERK: De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt opplevd å få dundrende hodepine etter en rødvinskveld, men det er ikke dermed sagt at det er på grunn av garvestoffer. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om vin kanskje er noe du anser som en ren nytelse, kan det ofte føre til det stikk motsatte dagen derpå. Vi snakker selvfølgelig om den velkjente hodepinen.

De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt opplevd å få dundrende hodepine etter en rødvinskveld, og dette kan selvsagt handle om at man har drukket litt for mye. Men ikke alltid.

Noen mennesker, og ofte kvinner, opplever rødvinshodepine som et hyppigere problem. Der hodepinen ikke lar vente på seg til dagen etter, men til og med kan oppstå samme kveld. Og kanskje skal det ikke mer enn ett glass eller to til før skaden er skjedd.

Men hva skyldes egentlig dette? 

LES OGSÅ: Dette kan lindre hodepinen

Skyldes ikke garvestoffer

Det er ikke uvanlig at det er den beryktede garvesyren som får skylden for å forårsake hodeverk. Men disse garvestoffene, som egentlig kalles tanniner, har med stor sannsynlighet veldig lite med saken å gjøre.

FYLLESYK: Dagen derpå kan være tung for de fleste av oss. Men noen kan oppleve å få hodepine allerede etter et par glass. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
FYLLESYK: Dagen derpå kan være tung for de fleste av oss. Men noen kan oppleve å få hodepine allerede etter et par glass. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

– Dette er et spørsmål vi får ganske ofte, og vi har forsøkt å finne ut av det. Men det ser ikke ut til å være noen umiddelbar sammenheng mellom tanniner og hodepine, sier varefaglig leder i Vinmonopolet, Tom Tyrihjell til KK.no.

Det er spesielt rødviner som er kjent for å føre til hodepine, og rødviner inneholder riktignok mer tanniner enn hvitvin gjør, men det er ikke dermed sagt at det er det som er årsaken.

Tanniner finnes naturlig i alt som tilhører planteriket, og derfor også i drikker som kaffe og te – uten at disse drikkene beskyldes særlig for å forårsake hodepine. 

– Det finnes nok ikke en enkel forklaring på hva som gir hodepine. Det kan variere fra person til person hvilke viner man reagerer på, og det er flere ting som kan spille inn. Rødvin er mer komplekst sammensatt av ulike stoffer enn det hvitvin er.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rødvin

Skriv ned viner du reagerer på

Det er også antatt at biogene aminer, som histamin, tyramin og fenetylamin kan gi biologiske effekter som overfølsomhet og hodepine. Disse aminene finnes naturlig i vin, og da særlig i rødvin. Og som vi har skrevet tidligere, kan dette også utløse allergilignende reaksjoner hos enkelte.

– Det er mange spekulasjoner på hva som fører til hodepinen, og også her er det vanskelig å kunne påvise en klar sammenheng med sikkerhet, forteller han.

VÆR BEVISST: Det kan være lurt å skrive ned hvilke viner som gir deg hodepine, da vil det bli lettere å kunne se en sammenheng i hva du reagerer på.  Foto: REX/Juice/All Over Press
VÆR BEVISST: Det kan være lurt å skrive ned hvilke viner som gir deg hodepine, da vil det bli lettere å kunne se en sammenheng i hva du reagerer på. Foto: REX/Juice/All Over Press Vis mer

Det sies også å være bedre å velge vin på flaske, framfor vin på kartong. Rett og slett fordi kartongen ikke er like tett som flasken, som kan tillate at luft kommer inn til vinen.

– Når vin oksiderer vil den kunne utvikle flere stoffer, som hos noen kan utløse hodepine, sier han og legger til at det beste likevel er å notere seg hvilke viner man får hodepine av.

– Da vil det bli lettere å kunne se en sammenheng i hva du reagerer på. Og det blir også lettere for deg å unngå viner du vet vil gi deg hodepine.

LES OGSÅ: Velg tørr vin hvis du er opptatt av vekt

Gå for de lette og lyse

En vin er ikke bare en vin. Det finnes utallige ulike typer, laget av ulike druer, og på ulike måter.

Noen er kanskje lagret lengre, mens andre er unge viner. Kraftige rødviner vil ofte kunne være en potensiell hodepine, og selv om de inneholder mye tanniner, er det altså ikke det det handler om.

HUSK VANN: Alkohol fører til dehydrering, og dehydrering vet man med sikkerhet fører til hodepine. Så husk å drikke vann. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
HUSK VANN: Alkohol fører til dehydrering, og dehydrering vet man med sikkerhet fører til hodepine. Så husk å drikke vann. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

– Kraftige rødviner vil ofte ha mer stofflighet enn lette viner. Det samme kan også gjelde for viner som er lagret lenge, eller lagret på fat, forklarer han og legger til at lette, unge rødviner derfor er et bedre valg om du har lett for å få hodeverk.

– Du bør derfor styre unna de vinene som er lagret lenge, men også de som er laget på halvtørkede druer, som for eksempel Ripasso og Amaroneviner.

Likevel er Ripasso en veldig populær vin, men en Valpolicella vil for eksempel være litt lettere.

Et annet sikkert vinvalg som Tyrihjell vil anbefale for deg som vil unngå å få vondt i hodet, er Pinot Noir.

– Dette er en vin laget av en druetype med lite farge i skallet, som derfor gir vinen litt lysere farge. Disse vinene er derfor mindre stoffrike, med mindre antall komponenter som kan føre til hodepine.

LES OGSÅ: Derfor smaker vinen vondt

Kan skyldes dehydrering

Et annet godt tips mot rødvinshodepine er selvsagt å drikke nok vann. For la oss ikke glemme at alkohol i seg selv kan være årsaken til hodepinen, siden det som kjent kan føre til dehydrering.

– Ja, dehydrering vet man med sikkerhet fører til hodepine. Det er også verdt å merke seg at det oftere er voksne kvinner som plages mest av hodepine av vin. Og dette kan jo blant annet skyldes at stoffskiftet endres med alderen, som fører til at man blir lettere dehydrert.

Så om du er plaget med hodeverk kan det være lurt å prøve seg på litt mindre vin, og litt mer vann.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer