Vitaminer

Dobbel dose - dobbelt så sunt?

Derfor bør du ikke ta mer enn én vitaminpille.

DET HOLDER MED ÉN: Det er bra å ta en multivitaminpille hver dag. Men mange tar flere. Det beste er å spise så mye frukt og grønnsaker som du kan. Det er umulig å få i seg for mye antioksidanter gjennom kosten. Men å spise for mye gjennom tilskudd er altså ikke bra. Foto: Image SourceAll Over Press
DET HOLDER MED ÉN: Det er bra å ta en multivitaminpille hver dag. Men mange tar flere. Det beste er å spise så mye frukt og grønnsaker som du kan. Det er umulig å få i seg for mye antioksidanter gjennom kosten. Men å spise for mye gjennom tilskudd er altså ikke bra. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du multivitaminer?

Vitaminer i pilleform kan aldri erstatte et godt og variert kosthold. Likevel er det ifølge en ny studie klare fordeler ved å ta en daglig multivitaminpillle. Det viser en ny studie utført ved Northumbria universitet i Storbritannia.
 • Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?
 • Bra for velværet

  Tilskudd av vitaminer kan gjøre at du føler deg mindre stresset, blidere og mer energisk. Det kan gjøre deg både slankere, friskere og sterkere, ifølge Lommelegen.no.LES OGSÅ: Sjekk hvilke vitaminer ekspertene selv tar.

  Dobbel effekt?

  Vi har lært oss til å tenke at antioksidanter er supert, og at frie radikaler og vitaminmangel er ille. Men hvis én pille kan gjøre deg friskere på alle vis, da må vel to piller være dobbelt så bra?Tvert i mot, viser en studie gjort ved Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles.

  - Øker kreftrisikoen

  Faktisk kan det øke faren for alvorlige sykdommer. - For å si det enkelt, kan høyt antioksidanttilskudd gjøre at du øker risikoen for kreft, sier Dr Eduardo Marbán til Telegraph.co. Han har ledet studien. Høye nivåer kan forstyrre det naturlige enzymet som bidrar til at DNA-celler deler seg selv. Det kan også forstyrre kroppens egen evne til å reparere cellene.

  Umulig å spise seg til overdose

  - Det er bra å ta en multivitaminpille hver dag. Men mange tar flere. Det beste er å spise så mye frukt og grønnsaker som du kan. Det er umulig å få i seg for mye antioksidanter gjennom kosten. Men å spise for mye gjennom tilskudd er altså ikke bra, sier han til Dr Eduardo Marbán.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer