Helse & Livsstil

Dolly går dukken

Dolly Duck er nede for telling, mener professor.

Dolly går dukken
Publisert
Sist oppdatert
Dolly Duck og Minnie Mus er avlegs. I Disneys nye tegneserier og –filmer har kvinnefigurene fått andre roller enn de fjonge frøknene fra Andeby.

 • Se opp for denne kvinnen!

 • I en studie utført av pedagogen Pilar Casares García ved Universitetet i Granada i Spania går det fram at dagens tegnede heltinner framstilles på en langt mindre sjåvinistisk måte enn før.
  Professor Casares García har analysert 11 kvinnelige karakterer i Disneys mest suksessrike tegnefilmer de siste årene; Treasure Planet, Lilo and Stitch, Atlantis, og The Emperor’s New Groove.

  - Selv om vi har funnet ut at filmenes største helter er mannlige, viser det seg at de kvinnelige helterollene har utviklet seg mye de siste tiårene, sier Casares García i en pressemelding.

  Bort med Barbie

  De fleste kvinnefigurene er unge, og de tar seg godt ut. Likevel mener professoren at Barbie-idealet har forsvunnet fra framstillingen av dem; figurene er ikke ekstremt tynne, de ser sunne og friske ut.

  Videre er det ikke lenger slik at kvinnefigurenes hovedprosjekt er å finne seg en mann, slik som de tidligere Disney-damene.
  Familiens betydning understrekes fortsatt overfor barna som ser filmene, men kvinnerollene er ikke lenger underdanige, de er sterke og kompetente.

  Professor Pilar Casares García mener dette er viktig for utviklingen av verdisynet til dagens barn.

  LES OGSÅ:
 • Feminister har det best
 • Slik vil menn at kvinner skal være
 • Slik vil menn at kvinner skal kle seg
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer