Angst

Doper seg til perfekt kropp

Stadig flere norske kvinner bruker ulovlig doping som slankemiddel.

EFEDRIN: Stadig flere tyr til det livsfarlige stoffet for å nå målet om en slank kropp.  Foto: Alliance - Fotolia
EFEDRIN: Stadig flere tyr til det livsfarlige stoffet for å nå målet om en slank kropp. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Samtidig som stadig flere blir overvektige, blir også stadig flere opptatt av å få «den perfekte kropp». Tall fra Verdens Helseorganisasjon viser at halvparten av alle unge norske kvinner synes de er for tjukke.

I jakten på en slank kropp, bruker en økende andel norske kvinner det ulovlige dopingpreparatet efedrin – et sentralstimulerende stoff som gir økt overskudd og energi, og som har som bivirkning at det fjerner følelsen av sult.

Det betyr at kroppen lures til å tåle mer trening og mindre mat.

– Unge jenter bruker dette stoffet for å bli tynne, men efedrin er et veldig, veldig farlig preparat, forteller Margaret Tveitan som er prosjektleder for informasjonstjenesten Dopingtelefonen.

LES OGSÅ: Ny nakentrend på Instagram

LIVSFARLIG: Bruk av efedrin kan i verste fall føre til hjertestans. Foto: Benicce - Fotolia
LIVSFARLIG: Bruk av efedrin kan i verste fall føre til hjertestans. Foto: Benicce - Fotolia Vis mer

Efedrin sammenliknes med amfetamin

Efedrin er ulovlig i Norge, men kan kjøpes over disk utenlands. Mange velger også å importere det ulovlig ved å kjøpe stoffet via internett. Ifølge Antidoping Norge har stoffet mange av de samme bivirkningene som amfetamin.

– Efedrin er ekstremt vanedannende, folk aner ikke hvor farlig det er. Det kan være dødelig, forteller Magaret Tveitan i Dopingtelefonen.

En av de med mest kunnskap om dopingmidler i Norge, professor Egil Haug, forteller til KK.no at efedrin fører til en stor belastning på hjertet. Etter kort tids bruk vil du kjenne hjertebank, du vil få høyt blodtrykk og hjertet kan begynne å slå uregelmessig.

– Over tid kan det føre til sviktende hjertefunksjon, og i verste fall hjerteinfarkt, forklarer Haug.

LES OGSÅ: Disse kvinnene tar silikon


Angst og søvnproblemer

Det er svært vanlig at de som bruker efedrin får bivirkninger som uro, søvnløshet, angst, urolige og skjelvende hender og svimmelhet.

– I enkelte tilfeller kan du også oppleve forvirringstilstander, sier professor Egil Haug.

Ifølge Dopingtelefonen er dette symptomer som kan oppstå etter bare én uke.

Det er ikke nødvendigvis helt enkelt å oppdage om noen bruker efedrin. Ifølge Tveitan er økt energi et av de første tegnene man kan se etter.

– En person som bruker efedrin er gjerne på konstant «høygir» døgnet rundt, forteller hun.

Ifølge nettstedet Trim.no omtales også det ulovlige stoffet som «effere» og «stack». En av grunnene til at preparatet også brukes, er at stoffet forsvinner fra kroppen i løpet av få timer, og derfor er vanskelig å spore.

LES OGSÅ: Sulter seg til modellår

Sju ganger så mange beslag

Efedrin har vært brukt av mennesker i over 5000 år. Det startet i Kina, hvor bladene fra en plante som heter efedra ble brukt til å lage «plantemedisinen» Ma Huang. Den ble brukt på grunn av sin stimulerende virkning.

Tall fra Sverige viser at bruken av efedrin har økt dramatisk de siste årene. Ifølge Dagens Nyheter økte antallet tollbeslag med syv ganger i perioden 2007 til 2010.

– Vi får stadig flere henvendelser om efedrin, og vi tror tallene fra Sverige også gjelder for Norge, sier Tveitan.

Også Antidoping Norge kan bekrefte at stadig flere bruker efedrin som slankemiddel.

– Vi vet at bruken har økt de siste årene, men vi vet ikke hvor stort omfanget er, sier Frode G. Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge.

Han forteller at efedrin både brukes av unge jenter og voksne kvinner i alderen 30-50 som ønsker å gå ned i vekt, noe også Dopingtelefonen bekrefter.

– Efedrin brukes av kvinner i alle aldre og i alle sosial lag. Fra helt unge jenter som vil bli tynne til voksne damer på startstreken i Birken.

Trenden er, ifølge ekspertene, svært urovekkende, og de fraråder bruken av middelet på det sterkeste, da det - som nevnt, i verste fall kan medføre hjerteinfarkt og død.

LES OGSÅ: Slankepress er verst fra venner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer