Livsstil

Drar til utlandet for plastisk kirurgi

Drar til Tsjekkia for neseopreasjon, Polen for brystimplantater og rumpeløft i Tyrkia.

KOSMETISK KIRURGI: Nye tall viser at stadig flere briter drar til utlandet for å spare penger på kosmetisk kirurgi. Den norske kirurgen, Eystein J. Hauge, kan fortelle at de ikke ser de samme tendensene i Norge - rett og slett fordi det ikke er like mye å spare.  Foto: CandyBox Images - Fotolia
KOSMETISK KIRURGI: Nye tall viser at stadig flere briter drar til utlandet for å spare penger på kosmetisk kirurgi. Den norske kirurgen, Eystein J. Hauge, kan fortelle at de ikke ser de samme tendensene i Norge - rett og slett fordi det ikke er like mye å spare. Foto: CandyBox Images - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg med stormskritt.

Mens enkelte har innført godteristopp inn mot bikinisesongen, er det andre som har tatt ønsket om en lekker bikinikropp en god del lenger.

Nå er det nemlig høysesong på de kosmetiske klinikkene her i landet.

Nyere undersøkelser viser likevel at det har blitt langt mer normalt å reise til utlandet for å få utført kosmetiske operasjoner - hvert fall i Storbritannia.

Ifølge Daily Mail drar et økende antall briter til Tyrkia for rumpeløft, Thailand for å fikse på tennene, til Polen for brystimplantater og Tjekkia for neseoperasjoner.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Vil spare penger

Antallet personer i Storbritannia som reiser til utlandet for å få utført kosmetisk kirurgi har mer enn doblet seg i løpet av de to siste årene.

I dag er det snakk om flere millioner i året.

Tallene kom frem i en undersøkelse utført av WhatClinic.com, og årsaken er kostnadene.

- Den største årsaken til at de drar til utlandet for kosmetisk kirurgi er prisen. Briter kan spare mye - selv etter reisekostnadene, sier Caelen King, administrerende direktør i WhatClinic.com.

VIL SPARE PENGER: Flere millioner briter reiser til utlandet for å spare penger på plastisk kirurgi. Foto: Monkey Business - Fotolia
VIL SPARE PENGER: Flere millioner briter reiser til utlandet for å spare penger på plastisk kirurgi. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

I undersøkelsen kom det frem at Tsjekkia er det mest populære reisemålet for de som skal gjennomføre neseoperasjoner, der de har sett en økning på 304 prosent. De som ønsker brystimplantater reiser til Polen, hvor etterspørselen har økt med 57 prosent.

Thailand har blitt et av de store reisemålene for tannlegebehandlinger (320 prosent økning), mens de som ikke vil reise så langt drar til Ungarn (172 prosent økning).

De som vil løfte litt på stumpen derimot, velger å reise til Tyrkia.

LES OGSÅ: Så mange vil forstørre rumpa si i Norge

- Ikke like mye å spare for nordmenn

Eystein J. Hauge er plastisk kirurg og medisinsk direktør i Teres Medical Group. Foto: Privat
Eystein J. Hauge er plastisk kirurg og medisinsk direktør i Teres Medical Group. Foto: Privat Vis mer

Til tross for at stadig flere briter reiser til utlandet for å få utført ulike kosmetiske behandlinger, ser man ikke de samme tendensene her i landet. Hvert fall ikke enda.

- Vi opplever ikke at dette er like vanlig i Norge, sier Eystein J. Hauge, plastisk kirurg og medisinsk direktør i Teres Medical Group, Norges største sammenslutning av kirurgiske klinikker og private sykehus.

- Det skyldes først og fremst det økonomiske. Jeg tror britene har mer å spare enn nordmenn. Kosmetisk kirurgi er overraskende billig i Norge i forhold til i andre land vi ellers sammenligner oss med.

Hauge forklarer at relativt lave priser, sammen med høyere inntekt og bedre forsikring her hjemme, gjør at gevinsten ikke er like stor for nordmenn.

I tillegg er oppfølging etter en operasjon mye vanskeligere hvis det ikke er gjort i Norge.

- Det hører som regel til med en del oppfølging. Et eller to besøk for å bli kjent med klinikken og kirurgen, så operasjonen og deretter kontroller. Derfor ser vi ofte at pasientene ønsker å bli operert i nærheten av der de bor, sier kirurgen.

LES OGSÅ: Ikke bruk nette til å finne diagnoser

Viktig med god research

Spørsmålet mange stiller seg, er nok også om kvaliteten på de kosmetiske klinikkene i utlandet er like bra som de her i landet?

- Det finnes strålende klinikker i utlandet som sikkert også Norge kan lære mye av, og det finnes det motsatte, forteller Hauge.

Han forklarer likevel at fellesnevneren, hvis det er en klinikk i Paris eller New York, er at det som regel er dyrere. I land i Øst-Europa vil det nok være billigere, men siden de ikke har like lang tradisjon for å drive med plastisk kirurgi, er det lurt å være litt kritisk.

Dersom kosmetisk kirurgi i utlander er noe du vurderer, understreker Caelen King, administrerende direktør i WhatClinic.com, at det er veldig viktig med god research i forkant.

- Med hvilken som helst prosedyre, uansett hvor den blir gjort, er det viktig at du gjør god research og ser hva som finnes. Snakk med flere spesialister før du finner en du er komfortabel med, sier hun.

Husk også at enkelte land ikke er like godt regulert som andre.

- Det finnes fantastiske kirurger over hele verden, men enkelte land er ikke like godt regulert som andre og standarden kan derfor variere stort avhengig av hvor du drar. Spør derfor om oppfølging, og hva som skjer hvis noe går galt, sier King.

LES OGSÅ: Ikke bruk penger på dette

Slik kan du penger på tannlege i Norge

Selv om det ikke er så mange nordmenn som drar til utlandet for kosmetisk kirurgi, er det en del flere som drar til utlandet for tannlegebehandlinger, har NRK tidligere skrevet.

Ifølge Magnus Kjelsberg ved Euroclinic var det 2011 omkring 100.000 personer som søkte billigere løsninger i utlandet.

TANNLEGE I UTLANDET: I Norge er det mer vanlig å reise til utlandet for å dra til tannlegen. Du kan imidlertid spare mye på å gjøre god research blant tannlegene i Norge.
TANNLEGE I UTLANDET: I Norge er det mer vanlig å reise til utlandet for å dra til tannlegen. Du kan imidlertid spare mye på å gjøre god research blant tannlegene i Norge. Vis mer

I likhet med britene faller valget på land som Polen, Ungarn, Estland, Tyrkia og Thailand.

Men det er mulig å spare titusener av kroner på tannlege også i Norge, hvis du gjøre en innsats for å finne den billigste i nærheten av deg, skriver Forbrukerådet.no.

Prisforskjellene i Norge er store, og du kan raskt spare like mye uten å dra til utlandet.

- Å undersøke priser på hvakostertannlegen.no kan gi like store besparelser som tannturisme, men med mindre risiko, har Hilde Uthaug, daglig leder av Forbrukerrådets tjeneste hvakostertannlegen.no, tidligere uttalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer