Tannhygiene

Drikk et glass melk etter måltidet

Det har en spesielt gunstig effekt på tannhelsen din.

BESKYTTENDE EFFEKT: Det er lurt å drikke et glass melk etter du har drukket juice eller brus for å normalisere syrenivået i munnen.  Foto: Thinkstock.com
BESKYTTENDE EFFEKT: Det er lurt å drikke et glass melk etter du har drukket juice eller brus for å normalisere syrenivået i munnen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I dag vet vi at fluor beskytter mot hull, men ikke alle vet at melk kan ha samme effekt.

Melk inneholder både fosfor, kalsium og proteinet kasein - som alle beskytter mot hull.

Kalsium og fosfor er to mineraler som er viktige for å bygge opp sterke tenner. De gjør at emaljen lettere gjenoppbygges etter syreangrep.

LES OGSÅ: Tannpuss alene er ikke nok

Positiv effekt

Tove Gulbrandsen Devold, forsker ved Institutt for næringsmiddelfag, ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, har tidligere uttalt til umb.no at melk absolutt kan styrke tennene.

– Både kalsium og fosfor tas opp i kroppen når vi drikker melk, og kommer tennene til gode via fordøyelsessystemet. Men dette er ikke den eneste positive effekten melk har på tennene. Den legger seg nemlig på overflaten av tannemaljen og styrker tennene mot syreangrep, det vil si karies, forklarer hun.

Ifølge Devold har melk de siste årene fått et ufortjent dårlig rykte - noe som kanskje har bidratt til at barn og unge drikker mindre melk enn før.

Hun syns derfor det er gøy at det viser seg at melk har en positiv effekt på tannhelsa.

– Jeg synes det er spennende at melk faktisk viser seg å ha en positiv effekt. Melk inneholder en rekke stoffer og mineraler som kroppen og tennene trenger. Dersom alternativet til melk blir brus, er det vel ikke tvil om hva som er best, sier hun.

LES OGSÅ: Drikk juice med sugerør

Syreskader

Ifølge Melk.no drikker vi i Norge gjennomsnittlig like mye brus som melk per person i løpet av et år. I motsetning til melk, bidrar syre fra brus til å bryte ned tannemaljen slik at vi lettere får hull.

Det er særlig mat- og drikkevarer med en pH verdi under 4,5 som skader tannemaljen. Både juice og brus har en pH under nettopp dette.

Dersom du drikker mye juice til frokost medfører dette at pH-verdien synker kraftig. Det er derfor lurt å avslutte måltidet med et glass melk for å normalisere syrenivået i munnen raskest mulig.

LES OGSÅ: Spis dette sammen med kjøtt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer