Kaffe

Drikk kaffe og te hver dag

Det kan redusere risikoen for hjerneslag med 32 prosent.

EN KOPP KAFFE OG TO KOPPER TE ER BEST: En ny studie har sett nærmere på kombinasjonen av de to, og det viser seg at de sammen kan redusere risikoen for hjerneslag med 32 prosent. Foto: Thinkstock.com
EN KOPP KAFFE OG TO KOPPER TE ER BEST: En ny studie har sett nærmere på kombinasjonen av de to, og det viser seg at de sammen kan redusere risikoen for hjerneslag med 32 prosent. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Våkner du opp om morgenen og er usikker på om du skal velge kaffe eller te?

Det høres kanskje ikke ut som et vanskelig valg, men med tanke på at begge drikkene er gunstige for helsen, er det kanskje ikke så lett likevel?

Forskning har blant annet vist at kaffe kan redusere risikoen for kreft, mens andre undersøkelser har vist at grønn te kan være bra for hjernen.

En helt ny studie viser imidlertid at det er god grunn til å velge begge deler, skriver forskningsnettstedetAlphaGalileo.org.

LES OGSÅ: Slik kan olivenolje redde livet ditt

Kan senke risikoen ned 32 prosent

– Dette er den første, store studien som ser nærmere på grønn te og kaffe i kombinasjon, og effektene det har på risikoen for hjerneslag, sier Yoshihiro Kokubo, hovedforfatter av studien.

Resultatene til forskerne viste at de som daglig drakk en kopp kaffe og to kopper med grønn te hadde 32 prosent lavere risiko for intracerebral blødning (en årsak til hjerneblødning), sammenlignet med de som sjeldent drakk noen av delene.

Forskerne snakket med 83.269 voksne mennesker fra Japan om deres inntak av grønn te og kaffe, og fulgte dem deretter i 13 år. Deltakerne var mellom 45 og 74 år, og ingen av dem hadde kreft eller noen form for hjerte- og karsykdom fra før.

Studielederne fant raskt ut at desto mer grønn te og kaffe personene drakk, desto lavere risiko hadde de for å rammes av hjerneslag.

LES OGSÅ: Her er brusen du bør velge

Gir også positive effekter alene

Hvis du er av dem som bare holder deg til ett av slagene, er det imidlertid ingen grunn til å fortvile.

Enten du helst foretrekker kaffe, eller bare drikker grønn te, er det helt klart helsefordeler ved dette også - bare ikke fullt så store.

Studien avdekket også at personene som drakk en kopp med kaffe hadde omtrent 20 prosent lavere risiko for å få hjerneslag, sammenlignet med de som sjeldent drakk kaffe.

Personer som daglig drakk to til tre kopper med grønn te hadde 14 prosent lavere risiko for hjerneslag, og de som drakk minst fire kopper hadde 20 prosent lavere risiko, sammenlignet med de som sjeldent drakk te.

Dette er svært godt nytt, med tanke på at kaffe og te er blant de mest populære drikkene i verden rett etter vann.

LES OGSÅ: Denne teen får deg til å våkne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer