Treningsmat

- Drikk sjokolademelken før du går i dusjen

Timing av restitusjonsmåltid- og drikke har mye å si - spesielt hvis du trener tung styrke.

RESTITUSJONSDRIKK: Dersom du ønsker best effekt av tunge styrkeøkter, anbefaler Ina Garthe at du for eksempel drikker sjokolademelk før du går i dusjen på treningssenteret, etter økten.
RESTITUSJONSDRIKK: Dersom du ønsker best effekt av tunge styrkeøkter, anbefaler Ina Garthe at du for eksempel drikker sjokolademelk før du går i dusjen på treningssenteret, etter økten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du trener en del, er det viktig å være litt klar over hva som er best å drikke/spise etter trening for å optimalisere effektene av en tøff økt.

Og mange som ønsker å bygge opp muskler, prøver gjerne å få i seg ekstra energi og proteiner ved å drikke sportsdrikker eller proteinshakes raskt etter trening.

BRA Å DRIKKE: Sjokolademelk er en av de beste restitusjonsdrikkene for deg som trener mye og hardt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BRA Å DRIKKE: Sjokolademelk er en av de beste restitusjonsdrikkene for deg som trener mye og hardt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kroppen trenger aminosyrer


Som KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe tidligere har uttalt, kan sjokolademelk ofte være en like god restitusjonsdrikk for de som trener hardt for å oppnå mer muskelmasse og bedre fysisk form.

For å bygge opp musklene etter trening trenger kroppen nemlig essensielle aminosyrer, som du kan få fra blant annet meieriprodukter, egg og kjøtt (kylling, kalkun, fisk).

I tillegg til at sjokolademelk inneholder disse aminosyrene, gir det også mye energi, som kroppen trenger etter en tøff treningsrunde.

- Du kan gjerne ta proteinshaker i en hektisk hverdag, men sjokolademelk har den samme aminosyreprofilen, er billigere og smaker bedre, har Garthe tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Maten du bør droppe før trening

RIKTIG NÆRING: Det er viktig å få i seg riktig næring for å få maks ut av treningsøktene dine. Særlig hvis du trener hardt og ofte.  Foto: Getty Images/iStockphoto
RIKTIG NÆRING: Det er viktig å få i seg riktig næring for å få maks ut av treningsøktene dine. Særlig hvis du trener hardt og ofte. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Så raskt bør du få i deg mat/drikke


Dersom du trener en del, har du garantert fått høre at det er viktig å spise og drikke kjapt etter en tøff økt. Aller helst innen én time bør du ha fått i deg litt næring.

Ifølge Garthe er det imidlertid ingen krise om du ikke får i deg mat eller restitusjonsdrikke med én gang.

- Hvis du ikke er en utholdenhetsutøver, trener utholdenhet daglig, eller har to økter per dag, trenger du ikke tenke så mye på akkurat dette. Da er det helt ok at du ikke spiser før én time etter avsluttet økt, fordi kravet for restitusjon ikke er så høyt, forklarer treningseksperten i sitt siste nettmøte på KK.no.

Går du for eksempel på en aerobic eller spinningtime, kan du altså trygt vente med maten og drikken til du har kommet deg hjem.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise etter trening

Har mer å si for styrketrening

Har du trent tung styrke - og ønsker å få best mulig effekt, har imidlertid timingen på maten (proteininntaket) litt mer å si.

- Når det gjelder den anabole effekten av styrketrening, bør det være proteiner tilgjengelig rundt treningen. Måltidet før og etter styrketreningen bør derfor inneholde protein, forklarer Garthe:

- Studier viser at timingen har mye å si for responsen, så her ville jeg drukket sjokolademelk før jeg gikk i dusjen på treningssenteret. På veien hjem vil du få en super restitusjon med dette i kroppen. Alternativt kan du innta drikken/maten under, istedenfor etter, treningen.

LES OGSÅ: Sjokolademelk ER den beste restitusjonsdrikken

EKSPERTEN: Ina Garthe er KKs trenings- og kostholdsekspert. Hun holder regelmessig nettmøter på KK.no. Neste møte er fredag 12. oktober.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Ina Garthe er KKs trenings- og kostholdsekspert. Hun holder regelmessig nettmøter på KK.no. Neste møte er fredag 12. oktober. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ikke «fyll på» hvis du skal ned i vekt


Dersom du trener med hovedmål om å gå ned i vekt, er ikke restitusjonsdrikker og mat rett etter trening like viktig.

- Folk som skal ned i vekt, eller som trener regelmessig trenger også et restitusjonsmåltid etter trening, men der ville jeg heller lagt til et naturlig måltid innen én time etter økten. Man kan rett og slett «time» det silk at det faller seg naturlig med et vanlig måltid etter treningen (som middag), slik at man ikke «bruker opp» kalorier på restitusjonsmåltidet, forklarer Garthe.

Og sjokolademelken, den kan de fleste hverdagsmosjonister droppe, eller erstatte med vann.

- Sjokolademelk er best for de som ønsker å bygge muskelmasse, de som trener på høy intensitet daglig og de som vil/trenger rask restitusjon, har Garthe fortalt.

- Det er altså ikke så viktig for vanlige mosjonister. Men en seriøs mosjonist, som ønsker mye muskelmasse, ville fremmet denne prosessen ved å innta sjokomelk etter treningen.

LES OGSÅ: Dropp sportsdrikken og ta en banan

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer