Hygiene

Drikkeflasken kan bli en bakteriebombe

Vask den ofte, og pass på å rense tuten.

GODT BRUKT: Vannflasken på bildet er godt brukt, og har begynt å bli ripete og udelikat. Atle Wold i Mattilsynet mener du bør kaste (eller pante!) flasken din når den begynner å se slik ut.  Foto: Adéle C. Blystad
GODT BRUKT: Vannflasken på bildet er godt brukt, og har begynt å bli ripete og udelikat. Atle Wold i Mattilsynet mener du bør kaste (eller pante!) flasken din når den begynner å se slik ut. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle vet at vann er viktig for kroppen, og særlig når du trener og er i fysisk aktivitet.

Å få i seg nok væske under en hard økt er essensielt for å forhindre at kroppen blir dehydrert og dermed ikke yter maks. Så har du en drikkeflaske i veska, eller med deg hver gang du stikker en tur på treningssenteret eller på joggetur i marka, ligger du godt an.

Det de fleste imidlertid glemmer å være obs på, er renslighet og vasking av drikkeflasken.

Les også: Drikker du nok vann?

VASK OFTE: Pass på at du vasker drikkeflasken din etter bruk, ellers kan den bli en bakteriebombe.
VASK OFTE: Pass på at du vasker drikkeflasken din etter bruk, ellers kan den bli en bakteriebombe. Vis mer

Hissige bakterier






Flasken din kan nemlig utvikle seg til å bli en skikkelig «bakteriebombe», og særlig på sommerhalvåret, når det er varmt og fuktig ute. Uten skikkelig rengjøring kan flasken din bli vert for svært hissige bakterier, noe en undersøkelse Mattilsynet gjennomførte i Vesterålen i 2005 også viste, skriver Matportalen.no (EKSTERN LENKE).

Mattilsynet tok den gang samleprøver fra drikkeflasker som ble benyttet i en barnehage på Sortland, med nedslående resultat.

Det ble nemlig påvist så høyt antall bakterier at det var umulig å telle dem. Spesielt antallet koliforme bakterier (tarmbakterier) var alarmerende, men det totale antallet bakterier var heller ikke mulig å telle.

Les også: Dette bør du få i deg når du trener

Vask alltid etter bruk

Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, sier til KK.no at det viktigste å huske på er å vaske eller skylle flasken din godt etter bruk, uansett om det er en såkalt treningsflaske, som er kjøpt spesielt til den typen bruk, eller om det er en «kjøpevannflaske», som for eksempel fra Imsdal.

Ifølge Wold er faren at dårlige rutiner på dette kan føre til uakseptabel drikkevannskvalitet, og han og Mattilsynet oppfordrer derfor alle til å innføre gode rutiner på dette.

Les også: Brenn kalorier med isbiter

MÅ IKKE KASTES ETTER BRUK: En kjøpevannflaske må ikke kastes etter ett bruk, men også disse skal vaskes og skylles ofte.   Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
MÅ IKKE KASTES ETTER BRUK: En kjøpevannflaske må ikke kastes etter ett bruk, men også disse skal vaskes og skylles ofte. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer

Her er Mattilsynets tips:






  • Bruk kun rent vann
  • Skift vann hver dag
  • Vask flaskene hver dag
  • Hver person, sin flaske
  • Ikke bruk engangsflasker (tynnere plast, kan ikke pantes)
  • Bruk flasker som tåler skikkelig renhold
  • Ha et våkent øye med hvor flaskene brukes og oppbevares

    Kan kjøpevannflasker brukes om igjen?

    Dersom du er en av dem som benytter en kjøpevannflaske til daglig bruk og trening, er det ikke nødvendig å kaste den etter ett bruk.

    Ifølge Wold kan også disse flaskene brukes om igjen, så fremt du vasker og skyller de ofte.

    - Det er egentlig kun engangsflasker, som det ikke er pant på og som er i mye tynnere plast, som må kastes etter ett bruk. Dersom du har en kjøpevannflaske, som for eksempel fra Imsdal, kan disse brukes i retur. Det er imidlertid veldig viktig at du også holder disse flaskene rene, og skyller de etter at du har brukt de. Husk også tuten, hvor det fester seg mest bakterier, sier han til KK.no.

    Hvor lenge kan man egentlig bruke en slik flaske før man må kaste den?

    - Det er litt vanskelig å si, men med én gang den begynner å bli ripete, skitten og utdelikat bør du bytte. Jeg bruker slike drikkeflasker så lenge de ser anstendige ut, og med én gang den ikke holder seg like godt, eller plasten har begynt å bli grå, så bytter jeg, sier Wold.

    Les også: Sannheten om flaskevann

    Vær obs på sportsdrikk

    Dersom du pleier å ha sportsdrikk i drikkeflasken din, må du imidlertid være ekstra påpasselig med renhold. Sukkerholdige drikker vil nemlig gi en ekstra kilde til bakterievekst og er derfor ekstra utsatt.

    Wold anbefaler derfor at du vasker og skyller flaskene ekstra godt etter å ha hatt slike drikker i flasken din.

    Les også: Er det noen poeng i protein-pulver?

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer