KAN GI DÅRLIG ÅNDE: De færreste vil nok ofre kaffekoppen hver morgen, men litt peppermynte og en tannpuss kan redde deg. Foto: Ariwasabi - Fotolia
KAN GI DÅRLIG ÅNDE: De færreste vil nok ofre kaffekoppen hver morgen, men litt peppermynte og en tannpuss kan redde deg. Foto: Ariwasabi - Fotolia Vis mer

Livsstil

Drikker du deg til stålånde?

Kaffekoppen kan ha skylda...

Du har vært mellom hver eneste tann med tanntråd, gnikket og pusset hele perleraden før munnen har badet i et halvt glass med mentholskyllevann.

Så stjeler du en av barnas smilende fluortabletter, for å være på den sikre siden. Tungen har du også skrubbet skikkelig godt.

Likevel lukter det våt hund av pusten din. Hva er det som skjer?

Har du drukket kaffe?

Vi vet at alkohol gir oss alt annet enn frisk pust, men visste du at kaffekoppen er en av verstingene?

Ifølge tannlege Dr. Nicholas Toscano, er sjansen nemlig stor for å få dårlig ånde når du drikker en espresso eller en latte, skriver Yahoo.

Har kaffen stått lenge i kannen, enda verre.

- Kaffen nøytraliserer syrene i magen din, som kan gjøre at noe magesyre kommer opp i munnen, og på tungen skal den helst ikke være, sier han.

Mulig løsning: Puss tennene en liten stund etter hver kopp, rens tennene hos tannlegen hver sjette måned, eller hvert fall hvert år- og dropp kaffen før en stor anledning.

En sukkerfri tyggis er også fint, siden det renser munnen. Har du mynteblader for hånden er det også et alternativ - peppermyntete fungerer også.

HAR KAFFEN STÅTT OG PUTRET LENGE?: Ifølge Dr. Nicholas Toscano, er kaffe som har stått en stund, verst når det kommer til dårlig ånde. Foto: Fotolia
HAR KAFFEN STÅTT OG PUTRET LENGE?: Ifølge Dr. Nicholas Toscano, er kaffe som har stått en stund, verst når det kommer til dårlig ånde. Foto: Fotolia Vis mer

Den lille løksbomben

Du kjenner det på mils avstand - her kommer det noen som har spist hvitløk. For ikke bare får vi dårlig ånde av å spise den vesle løken, men vi hvitløkssvetter også. Det hvite gullet blir gjerne beskrevet som den ultimate smakssetteren, men den kommer altså med en liten pris.

Den inneholder nemlig et svovelstoff kalt allicin, som strømmer fram når den knuses eller kuttes opp. Lukten minner oss litt om råtne egg. Og spiser du det sammen med vanlig løk, blir det visstnok enda verre.

- Å spise rå løk og hvitløk på en gang, er den perfekte kombinasjon for å få dårlig ånde.  Rå løk er dessuten verre enn kokt løk, sier Dr. Toscano.

STINKER: Maten du spiser kan påvirke kroppslukten din, på flere måter. Hvitløksånde, karrisvette og aspargestiss er typiske resultater av tidligere måltider som kan være ganske så sjenerende i visse situasjoner.  Foto: Alliance / Alamy/All Over Press
STINKER: Maten du spiser kan påvirke kroppslukten din, på flere måter. Hvitløksånde, karrisvette og aspargestiss er typiske resultater av tidligere måltider som kan være ganske så sjenerende i visse situasjoner. Foto: Alliance / Alamy/All Over Press Vis mer

Ifølge tannlege Erik Svendsrud, vil alt vi spiser gjenspeiles i pusten vår. Når mat tas opp av kroppen transporteres nemlig stoffer fra maten via blodbanen til lungene. Og iblant utsondres små molekyler med utåndingsluften, og her er hvitløken et kjent eksempel.

Mulig løsning: Vil du dempe hvitløksånden, kan du prøve å drikke et glass melk eller spise et eple. Å spise litt persille er også lurt.

Men husk at hvitløken har mange helsefordeler, så ikke kutt den ut. Er dere en gjeng som spiser det sammen, er det uansett ingen som vil merke lukten.

Rotfrukt som stinker

Å blande pepperrot og yoghurt er perfekt når du vil ha en frisk og sterk saus til laksen. En eller to teskjeer vil løfte smaken på enhver fiskerett.

Men hvis du sliter med dårlig ånde, skal du være litt forsiktig med den lille smaksbomben.

- Pepperrotsaus får mest av smaken sin fra et kjemisk stoff i planten som skal ha en lukt som gjør at dyr holder seg unna, sier Dr. Toscano.

REDDENDE ENGEL: Tannlegen kan hjelpe deg å få bukt med langvarig drageånde hvis sprukne fyllinger eller mandelsteiner er grunnen. Foto: Colourbox
REDDENDE ENGEL: Tannlegen kan hjelpe deg å få bukt med langvarig drageånde hvis sprukne fyllinger eller mandelsteiner er grunnen. Foto: Colourbox Vis mer

Ta en sjekk hos tannlegen

Dersom du er nøye med tannstell og ikke har mandelsteiner, men likevel har konstant dårlig ånde, bør du dra til tannlegen og få han/hun til å sjekke om alle fyllingene dine er hele.

Hvis noen er løse eller har sprukket, vil bakterier feste seg, og dette er steder du ikke kommer til hverken med tannbørsten eller tanntråden.

Det kan også hende du lider av tannkjøttsykdom som kan skape dårlig ånde.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: