Lettbrus

Drikker du lettbrus hver dag?

Ny forskning viser at det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og slag.

<strong>IKKE DRIKK FOR MYE:</strong> Du bør unngå å drikke for mye lettbrus, da forskning har vist at det kan øke risikoen for en rekke helseproblemer - deriblant hjerte- og karsykdommer.  Foto: Getty Images
IKKE DRIKK FOR MYE: Du bør unngå å drikke for mye lettbrus, da forskning har vist at det kan øke risikoen for en rekke helseproblemer - deriblant hjerte- og karsykdommer. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stadig flere mennesker velger å drikke lettbrus til hverdags, og mange lever i troen om at den kalorifattige leskedrikkvarianten er «sunnere» enn de mer sukkerholdige variantene.

Som de aller fleste nå vet, er imidlertid dette feil.

LES OGSÅ: Sannheten om lettmaten

Økt risiko for slag, diabetes og overvekt

Flere studier har nemlig vist at lettbrus absolutt ikke er spesielt gunstig for helsen, og senest i februar i fjor gjennomførte University of Miami Miller School of Medicine en undersøkelse der resultatene viste at personer som drakk lettbrus hver dag hadde 61 prosent større sjanse for å få slag enn de som ikke drakk lettbrus.

Tidligere har lettbrus også blitt knyttet opp mot økt blodtrykk, utvikling av diabetes, for tidlig fødsel, samt andre helseproblemer.

Det har heller aldri vært bevist at lettbrus kan hjelpe folk ned i vekt, og en amerikansk studie gjennomført i fjor sommer viste at de som drikker mye lettbrus faktisk har lettere for å få opp i vekt, enn de som ikke drikker leskedrikkene.

LES OGSÅ: Advarer gravide mot å drikke lettbrus

Ikke drikk lettbrus hver dag

Nå er det ikke slik at du ikke skal kunne kose deg med et glass Pepsi Max på lørdagskvelden, for i likhet med det meste annet vi spiser og drikker så handler det om å gjøre det med måte.

Litt lettbrus i ny og ne har ikke vist seg å skade noen, men drikker du slike leskedrikker hver dag kan det faktisk bli et problem.

En helt nye studie gjennomført av forskere ved University of Miami Miller School of Medicine og Columbia University Medical Center, viser nemlig at det å drikke lettbrus hver eneste dag øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, samt hjerneslag betraktelig, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Ifølge forskerne, hvis studie er publisert i the Journal of General Internal Medicine (mer info om studien finner du her - ekstern lenke), viste det seg imidlertid at det å ha et moderat inntak av vanlig brus eller lettbrus ikke var knyttet opp mot samme sykdomsrisiko.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe brusen

43 prosent større risikoDrikker du mye lettbrus?
Forskningsleder Hannah Gardener og teamet hennes så nærmere på forholdet mellom inntaket av lettbrus og vanlig brus, samt risikoen for død ved slag, hjerteinfarkt eller hjerte- og karsykdommer, ved å studere data fra 2564 pasienter fra the Northern Manhattan Study, som ble utviklet for å overse antall slag, risikofaktorer, samt prognoser i en flerkulturell populasjon.

Gardener og teamet så på hvor ofte individene drakk brus – både lett og vanlig, samt antall hjerte- og kar relaterte tilfeller som skjedde i løpet av en tiårsperiode.

Resultatene av analysen viste at de som drakk lettbrus hver dag hadde 43 prosent større sjanse for å oppleve et hjerte/karrelatert tilfelle/sykdom, enn de som ikke drakk noe, selv når andre risikofaktorer, som blodtrykk og diabetes, var tatt hensyn til.

De som hadde et moderat inntak av lettbrus – altså fra én vanlig brusflaske i måneden til seks i uka, og de som hadde et moderat inntak av vanlig brus, hadde mindre risiko for slike sykdommer.

Ja, jeg drikker opptil flere flasker (0,5l) hver dag
 
(28%)
Ja, jeg drikker omtrent én flaske (0,5l) hver dag
 
(20%)
Nja, jeg drikker vel et par flasker (0,5l) i uka
 
(19%)
Jeg drikker bare vanlig brus
 
(10%)
Nja, jeg drikker et par flasker (0,5l) i måneden
 
(9%)
Jeg drikker aldri lettbrus
 
(8%)
Nei, jeg drikker svært sjeden lettbrus
 
(7%)

Kutt ned på brus

- Resultatene våre tyder på at det er en forbindelse mellom det å drikke lettbrus hver dag, samt hjerte- og karproblemer, sier Gardener:

- Måten brus påvirker hjerte- og kartilfeller er imidlertid usikker, og det behøves mer forskning før man kan trekke helt bestemte konklusjoner i forhold til konsekvensene av lettbrusinntak.

Resultatene av denne studien betyr ikke at moderat inntak av lettbrus og vanlig brus er bra for deg. Og det er viktig å huske at også vanlig brus kan være skadelig for helsen dersom du får i deg for mye - særlig med tanke på vekt, samt hjerte- og karproblemer.

Det beste er å redusere inntaket av slike leskedrikker, og heller prøve å få i seg mer vann. Dersom du ha den ukentlige Pepsi Max eller Cola-flasken, så prøv å sett deg selv en grense om at du kun skal drikke brus i helgene.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om E-stoffer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer