<strong>ALKOHOLINNTAK:</strong> Mens alkoholinntaket i Syd-Europa synker, stiger alkoholinntaket i Norge. I løpet av ett år blir det solgt omkring 66 millioner liter vin og 224 millioner liter øl. Foto: danr13 - Fotolia
ALKOHOLINNTAK: Mens alkoholinntaket i Syd-Europa synker, stiger alkoholinntaket i Norge. I løpet av ett år blir det solgt omkring 66 millioner liter vin og 224 millioner liter øl. Foto: danr13 - Fotolia Vis mer

Helse

Drikker du litt mye?

Tegnene som avslører om du er i ferd med å få et usunt forhold til alkohol.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye alkohol drikker du? Hvis du er helt ærlig med deg selv?

Tidligere studier har vist at de fleste drikker langt mer enn de er klar over - også de som anser seg å være moderate «alkoholdrikkere».

I Norge øker stadig alkoholinntaket blant befolkningen, til tross for at det synker andre steder i Europa. 

LES OGSÅ: Varme drikker som er gull for helsa

Hjertesykdom og kreft

- Norge har tradisjonelt sett ligget lavere enn resten av verden når det gjelder alkoholinntak. Men mens forbruket de siste årene har sunket i syd-europeiske land, har det steget i Norge, forteller Gudrun Høiseth, overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

- Konsumet i Norge begynner å nærme seg det vi ser i andre europeiske land, sier hun.

En tidligere undersøkelse utført av SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) viser at alkoholforbruket er spesielt stort blant kvinner i Norge.

Og et høyt alkoholinntak kommer ikke uten konsekvenser. Høiseth viser til en figur kalt «Global burden of disease» som er utarbeidet av WHO og som viser at alkohol er den tredje største årsaken til dødsfall i verden.

- Du kan se på figuren at det er mange skader som fører til dødsfall knyttet til alkoholinntak, men også leversykdom, hjertesykdom og kreft, sier overlegen.

Klikk på bildet for å se tallene større. Foto: Globalhealthhub.org
Klikk på bildet for å se tallene større. Foto: Globalhealthhub.org Vis mer

Og det viser seg at spesielt kvinner er utsatt for alkoholrelaterte helseplager

Brit Haver, professor i psykiatri ved Universitetet i Bergen, har tidligere studert sykelighet og dødelighet blant kvinnelige alkoholikere, og fant ut at dødeligheten blant disse kvinnene er fire-fem ganger så stor som blant kvinner ellers i befolkningen.

Det tilsvarende tallet for menn var tre.

LES OGSÅ: Her bør du begrense inntaket

Nordmenn inntar 66,4 millioner vin i året

Alkoholforbruket er generelt større blant menn og kvinner i Oslo og Akershus enn ellers i landet, men gjennomsnittlig kjøper Kari og Ola Nordmann 6,8 liter ren alkohol hver seg, viser tall fra SIRUS.

- Øl er den mest omsatte drikken med en topp på 24,1 milloner liter solgt i juli og et totalsalg på 226,5 millioner liter, sier Kari Randen, leder i alkovettorganisasjonen Av-og-Til.

- Svak vin selges jevnt over hele året - cirka 66,4 milloner liter, men har en salgstopp på 8,4 millioner liter i desember. Brennevin og sterk vin har også jevne salgstall - totalt cirka 11,5 millioner liter brennevin og 634 000 liter sterk vin. Det har imidlertid en sesongtopp i desember. (Vi tar forbehold om at tallene ikke inkluderer Tax Free)

<strong>BYTTER UT ØL OG HVITVIN:</strong> I sommermånedene er øl og hvitvin soleklare favoritter. I takt med at kvikksølvet kryper nedover, er det imidlertid flere som foretrekker rødvin. Foto: Fotolia
BYTTER UT ØL OG HVITVIN: I sommermånedene er øl og hvitvin soleklare favoritter. I takt med at kvikksølvet kryper nedover, er det imidlertid flere som foretrekker rødvin. Foto: Fotolia Vis mer

For selv om øl er en klar sommerfavoritt, endrer preferansene seg i løpet av høsten, og i takt med at gradestokken kryper nedover, får rødvin større plass i glassene.

- Vi kjøper mer rødvin i oktober enn vi gjør i juli, men vi kjøper halvparten så mye hvitvin. Vi føler nok at hvitvin passer bedre til reker, brygge og sommersol enn høstvind og oktoberregn, sier Randen.

Men det er ikke bare preferansene som endrer seg - i september spesielt, kan man se at alkoholinntaket generelt synker.

- Når høstmørket nærmer seg og jobbhverdagen er i gang, synker alkoholkonsumet. I Norge drikkes det mer alkohol rundt juletider, påske og sommerferien. Hverdagen har mindre plass til alkohol enn varme sommernetter, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor klarer du ikke å stoppe

Test deg selv

I takt med at alkoholinntaket her til lands stiger, er det kanskje ingen overraskelse at også alkoholmisbruk er blitt et økende problem - og faktisk spesielt blant kvinner.

Ifølge Randen er det god grunn til å være litt ekstra obs på faresignaler etter perioder der du har drukket mye alkohol - som etter sommerferien. Da er du vant til å drikke litt mer, og vil kanskje fortsette.

- Da kan det være vanskelig å komme tilbake til hverdagen og kutte ut feriedrikkingen. Den rekordvarme sommeren og den fine høsten kan gi oss noen alkoholvaner som er vonde å vende, sier hun.

Hun har derfor tips til noen konkrete signaler du bør være obs på:

 • Du synes det er vanskelig ikke å drikke alkohol, selv om du har bestemt deg å la være.
 • Du synes det er vanskelig å sovne eller falle til ro hvis du ikke har drukket.
 • Du tåler mer alkohol enn tidligere.
 • Du legger merke til at du drikker mer enn de rundt deg.
 • Du har gjort ting mens du var full som du angrer på, eller ikke husker.
 • Du har merket at andre har reagert på drikkingen din.
DRIKKER DU FOR MYE? Alkoholmisbruk er et økende problem i Norge - og spesielt blant kvinner. Se om du faller innunder noen av punktene i listen over. Foto: LoloStock - Fotolia
DRIKKER DU FOR MYE? Alkoholmisbruk er et økende problem i Norge - og spesielt blant kvinner. Se om du faller innunder noen av punktene i listen over. Foto: LoloStock - Fotolia Vis mer

Hun har også følgende tips for å forebygge alkoholproblemer - enten det gjelder deg selv eller andre i familien:

 • Få en oversikt over hvor mye du drikker og hvordan du drikker.
 • Hvis du synes det er vanskelig å si nei - unngå typiske drikkesituasjoner i en periode.
 • Hvis du skal være sosial, gjør noe som ikke involverer alkohol.
 • Dersom du skal i middag eller på noe annet hvor det blir servert alkohol, tenk over på forhånd om du vil - og eventuelt hvor mye, du vil drikke. Drikk mye vann i løpet av kvelden.
 • Ikke bruk alkohol som belønning eller trøst. Finn heller andre aktiviteter som kan få deg til å føle deg bedre.
 • Tenk over fordelene ved å drikke mindre. Du får bedre søvn, du går ikke så lett opp i vekt og du vil antageligvis føle deg mer opplagt dagen derpå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer