Brus

Drikker du mye brus?

Kan øke risikoen for hoftebrudd blant kvinner, hevder ny studie.

BRUS: Ja brus smaker godt, men drikker du mye kan det ha en rekke bivirkninger. Hvert fall hvis vi skal tro forskning.  Foto: fortyforks - Fotolia
BRUS: Ja brus smaker godt, men drikker du mye kan det ha en rekke bivirkninger. Hvert fall hvis vi skal tro forskning. Foto: fortyforks - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brus er noe vi drikker mye av her til lands. Men uansett om du velger den lette, eller den sukkerholdige varianten, er det ikke spesielt gunstig for helsen - eller vekten din.

Likevel klarer vi altså ikke å holde oss unna de leskende mineralvann-variantene, og særlig i helgene er det mange av oss som koser seg litt ekstra med et glass brus.

Det er ikke bra, for som KK.no tidligere har skrevet, hevder forskning at det å drikke brus ikke bare kan føre til vektøkning, men også depresjon.

Og det er ikke alt; en ny studie publisert i the American Journal of Clinical Nutrition (les mer om studien her) tyder også på at brusdrikking også kan øke risikoen for hoftebrudd hos kvinner.

LES OGSÅ: Brus er like skadelig for tennene som narkotika

Øker sjansen for hoftebrudd

Et forskerteam ved Harvard School of Public Health sammenlignet data fra mer enn 70 000 kvinner som var ferdige med overgangsalderen.

Resultatet viste at de kvinnene som drakk mer enn 12 gram brus daglig hadde 14 prosent større risiko for å oppleve hoftebrudd sammenlignet med dem som ikke drakk brus.

De fant også ut at hva slags type brus kvinnene drakk, enten det var lett eller sukkerholdig Cola, Pepsi, Fanta eller Sprite, ikke var av betydning for den økte risikoen.

Kvinnenes vekt og diabetesstatus viste seg å heller ikke utgjøre noen forskjell.

HOFTEBRUDD: Ifølge forskningen har kvinner som drikker brus har 14 prosent større risiko for å få hoftebrudd enn de som ikke drikker brus.  Foto: luxpainter - Fotolia
HOFTEBRUDD: Ifølge forskningen har kvinner som drikker brus har 14 prosent større risiko for å få hoftebrudd enn de som ikke drikker brus. Foto: luxpainter - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette er brusen laget av

Usikker på hva det kan skyldes

Til tross for disse funnene, er ikke forskerne helt sikre på hva den økte risikoen for hoftebrudd ved brusdrikking skyldes.

- Vi har sett nærmere på noen av ingrediensene i brus, blant annet sukker, syre, koffein og fosfor, men ikke funnet noen klar sammenheng til nå, har studiens medforfatter, Teresa Fung, som er førsteamanuensis i ernæring ved Harvard School of Public Health, uttalt.

En forklaring kan ifølge forskerteamet være at ingrediensene i brus får en uheldig effekt når de kombineres.

I tillegg mener de at kullsyren kan spille en rolle for resultatet av studien. Dette skal de nå se nærmer epå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer