Søvn

Drømmene kan avsløre helsen din

Fuktige fantasier, eller mareritt? Dette kan det tyde på....

HVORDAN PLEIER DRØMMENE DINE Å VÆRE? Det viser seg at de kan fordelle en ting eller to om helsen din.  Foto:  Fotolia
HVORDAN PLEIER DRØMMENE DINE Å VÆRE? Det viser seg at de kan fordelle en ting eller to om helsen din. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hender det ofte at du våkner opp i en pøl av svette etter nok et mareritt?

I gjennomsnitt drømmer vi mellom fire og seks drømmer hver natt - likevel husker du antagelig bare to eller tre av dem i løpet av en uke.

Men disse drømmene, selv om de ikke er så mange, kan muligens fortelle deg en ting eller to om helsen din.

Selv om det tidligere har vært hevdet at drømmer hovedsakelig handler om astrologi, mener forskere nå at det kan ligge noe mer bak.

Du drømmer hver natt

Årsaken til at du ikke alltid husker drømmene dine, kommer av at du ikke våkner opp når de pågår, skriver Daily Mail. Fortsetter du å sove når drømmen tar slutt, har du glemt den for alltid.

Hvis du derimot våkner mens drømmen pågår - vil du som oftest huske den etterpå.

Det ser ut til at kvinner husker drømmene sine i større grad enn menn, noe som kan skyldes at vi ofte sover lettere. Det er imidlertid ikke slik at vi drømmer hele natten. Hjernen skaper bare drømmer når vi går over i en spesiell type søvn kalt REM-søvn (rapid-eye movement).

Siden dette er en veldig lett form for søvn, har vi lettere for å våkne opp.

Denne søvnen har vi omtrent fire timer hver natt, hvor den starter 90 minutter etter at du har sovnet.

Men hva kan egentlig drømmene dine bety? Enten du drømmer mer enn normalt, eller har mye mareritt, kan det altså - ifølge ekspertene Daily Mail har snakket med, ofte ha sammenheng med helsen din. Bare se her!

LES OGSÅ: Dropp denne drikken dagen derpå

PLAGES DU AV MARERITT? Det kan komme av flere årsaker. Blant annet migrene, hjerteproblemer, medisiner eller søvnproblemer.  Foto: Thinkstock
PLAGES DU AV MARERITT? Det kan komme av flere årsaker. Blant annet migrene, hjerteproblemer, medisiner eller søvnproblemer. Foto: Thinkstock Vis mer

Mareritt

Mulig årsak er: Betablokkere (medisiner mot bl.a. høyt blodtrykk), hjerteproblemer, migrene eller søvnmangel.

Betablokkere, som brukes mot høyt blodtrykk, er kjent for å gi mareritt. Disse vanlige medisinene hjelper til med å utvide blodkarene, men kan også påvirke balansen mellom enkelte hjerneceller, som fører til mareritt.

Mareritt kan også kobles til andre hjerteproblemer. En studie fra Nederland viste at personer som har en uregelmessig hjerterytme har mareritt tre ganger så ofte som andre, mens de som har brystsmerter har mareritt syv ganger så ofte. Dette skyldes at personer med hjerteproblemer ofte har pusteproblemer - og dermed får mindre oksygen til hjernen.

Ifølge forskerne er også migrene en vanlig årsak. De slår ofte til på natten, og en tidligere studie viste at personer med migrene har oftere mareritt - i tillegg til at drømmene kan være fulle av sinne og aggresjon.

Lite søvn kan være en annen årsak. For lite søvn kan trigge søvnparalyse - en tilstand hvor personen får midlertidig lammelse av kroppen (paralyse) rett etter at en han/hun våkner opp, eller er i ferd med å falle i søvn. Som om ikke dette er skremmende nok i seg selv, er det vanlig at personer som rammes av dette får en følelse av at noen er i rommet, eller at noen presser på brystet deres. Det varer heldigvis bare noen minutter, men det kan likevel gjøre personen skrekkslagen.


Drømmer du mye?

Mulig årsak er: At du blir for kald eller varm gjennom natten, hormoner eller kroniske smerter.

– Jo mer søvnen din blir forstyrret, som av at du er varm eller kald - jo større sannsynlighet er det for at du våkner opp i løpet av natten, og dermed også husker drømmene dine, sier Jim Horne, søvnspesialist ved Loughborough University.

Riktig temperatur er derfor avgjørende for en god natts søvn, og ekspertene anbefaler derfor at soverommet ditt holder 18 grader. Denne temperaturen skal nemlig gi best søvn.

Av samme årsak, altså at du våkner opp på natten, kan hormoner påvirke drømmene.

Enkelte kvinner drømmer mer når de har menstruasjon, som kan komme av smertene, oppblåsthet eller generelt ubehag gjennom natten - som gjør at de våkner opp oftere.

Lite søvn kan også gjøre at du drømmer mer. Fire til seks timer er for lite, og påvirker hjernen. Når du da får en ordenltig natts søvn, vil perioden med REM-søvn være mye lenger.

Du drømmer at du blir angrepet

Mulig årsak er: Alzheimer eller Parkinson.

Ifølge Nicholas Oscroft, en søvnekspert ved Papworth Sykehus i Cambridge, kan stressende drømmer - der du blir angrepet eller jaget, indikere tidlig tegn på Alzheimer eller Parkinson.

Denne typen drømmer er typisk for personer som er veldig urolige i søvne, og gjerne bykser med både armer og bein. At de er i stand til å bevege seg så mye gjennom natten skyldes at den funksjonen som skal «lamme» kroppen - altså at du ikke kan leve ut drømmene - ikke fungerer som den skal.

Denne svekkelsen i hjernen, gjør at du oftere opplever aggressive og skremmende drømmer, som at du blir angrepet eller jaget.

Ifølge eksperten kan dette være en indikator på sykdommer som alzheimers, og kan i enkelte tilfeller dukke opp ti år før noen av de andre symptomene merkes. Han anbefaler derfor at du ser etter andre symptomer på sykdommen, for eksempel hukommelsestap, slik at du kan få behandling raskest mulig.

LES OGSÅ: 6 til 8 timer søvn = perfekt

MEST VANLIG BLANT ELDRE: Selv om alle har seksuelle drømmer, er det visstnok mest vanlig blant personer over 60 år. Sjekk hva det betyr.  Foto: Artem Furman - Fotolia
MEST VANLIG BLANT ELDRE: Selv om alle har seksuelle drømmer, er det visstnok mest vanlig blant personer over 60 år. Sjekk hva det betyr. Foto: Artem Furman - Fotolia Vis mer

Seksuelle drømmer

Mulig årsak er: Dette kan ha sammenheng med økt kreativitet.


Å ha seksuelle drømmer er vanlig i alle aldre, men det er vanlig at du opplever flere etter hvert som du blir eldre, og ifølge psykolog Ian Wallace, er det spesielt vanlig blant de som er over 60 år.

– Mange av mine klienter i 60- og 70-årene kan fortelle om dette. Overrraskende, har det ikke noe med deres sexliv å gjøre, men er koblet opp med en økt følelse av kreativitet, sier han.

Han hevder at årsaken til at det spesielt gjelder eldre personer, kan komme av at elsdre personer ofte tar opp nye hobbyer når de blir pensjonert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer