Allergi

- Dropp allergi-hysteriet

Allergieksperter mener foreldre skremmer barna sine syke.

EN GANG HVERT JUBELÅR? Eller en gang i året? For visse ting bør du oppsøke lege med jevne mellomrom. Foto: 6PA/MAXPPP
EN GANG HVERT JUBELÅR? Eller en gang i året? For visse ting bør du oppsøke lege med jevne mellomrom. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En peanøtt på gulvet førte nylig til evakuering og dekontaminering av en amerikansk skolebuss, av redsel for at barna skulle bli syke av nøtten, melder BBC.Og i Storbritannia måtte barna ved en skole ha på seg kapper i matpausen for ikke å reagere allergisk på melk.
 • Unngå matallergi med et klikk
 • Massehysteri

  En ny studie presentert i British Medical Journal viser at tiltakene for å hindre allergiske reaksjoner blir stadig mer ekstreme, og at disse tiltakene gjør folk unødvendig redde og engstelige for matallergi.
 • 6 absurde fobier
 • Medisinske eksperter går så langt som å karakterisere det hele som massehysteri.Nicolas Christakis, professor ved Harvard Medical School, uttaler til British Medical Journal at han anser frykten for mat og tiltakene for å hindre allergier som en massiv overreaksjon.

  Forbyr hjemmebakst

  USA har 306 millioner innbyggere. Her dør årlig kun 150 personer av matallergi. Til sammenligning blir 100 amerikanere truffet av lynet årlig. Storbritannia har 61 millioner innbyggere, her dør 10 personer av matallergi i året.
 • Er du allergisk mot trening?
 • Ekspertene mener det er helt på viddene å forby hjemmebakst på skoletilstelninger eller å la være å ta med familien på restaurant av frykt for allergiske reaksjoner på maten. Imidlertid blir tiltakene for å hindre matallergi stadig flere og mer omfattende. Ekspertene mener frykten for mat gjør at flere blir diagnostisert som allergiske uten at det er tilfelle.

  Smittsom frykt

  Matfrykt er smittsomt, og professor Christakis viser til tilfeller der de voksne har skremt hverandre opp i den grad at småsteder er blitt rammet av massehysteri. Følgen har vært at store, og unødvendige, matsikkerhetstiltak er iverksatt.De fleste som er allergiske mot mat får ifølge ekspertene milde og ufarlige symptomer. Videre kan allergifrykt faktisk føre til at folk blir allergiske. En ny studie omtalt hos BBC, viser at dersom man utsetter barn for peanøtter mens de er små, er risikoen lavere for at de blir allergiske senere. Hvis man derimot skjermer barna for peanøtter øker risikoen for at de blir allergiske.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer