Tannpuss

Dropp antibakteriell munnskyll

Den kan faktisk gjøre vondt verre for tannhelsen.

BRUK RIKTIG: Ja, det spiller en rolle hva slags munnskyll du bruker. Foto: Thinkstock
BRUK RIKTIG: Ja, det spiller en rolle hva slags munnskyll du bruker. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan ser din tannpussrutine ut? Pusser du to ganger daglig, og bruker du tanntråd og munnskyll minst én gang?

Det er bra. Da gjør du ditt beste for å holde tennene friske og sterke, slik at du slipper ubehag og dyre tannlegeregninger.

Men hva slags munnskyll bruker du? Går du for antibakteriell munnskyll som lover å rense munnen din for alle de skumle bassiluskene?

Den burde du ikke bruke. Antibakteriell munnskyll er nemlig ikke så gunstig for tennene dine som du kanskje tror.

Tar både gode og dårlige bakterier

Kroppen vår huser en rekke bakteriefloraer, og mange av disse er floraer vi bør ha, fordi de hindrer at mindre gunstige mikroorganismer får tak - også i munnhulen vår.

Å skylle munnen med antibakteriell munnskyll vil også ta knekken på de gode bakteriene, noe som skaper en ubalanse.

- Ikke bruk munnskylling som inneholder antibakterielle stoffer daglig hvis du ikke har helt spesielle grunner for det, har Anne Aamdal Scheie, professor ved Institutt for Oral biologi ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til Forskning.no.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde fort

GÅ FOR FLUORSKYLL: Da får du ekstra beskyttelse mot hull. Foto: Thinkstock
GÅ FOR FLUORSKYLL: Da får du ekstra beskyttelse mot hull. Foto: Thinkstock Vis mer

Kan utvikle resistens

Bakterier som kommer i kontakt med de antibakterielle stoffene i munnskyllen kan klare å overleve - og etterhvert utvikle en resistens mot disse stoffene. Akkurat på samme måte som vi vet at enkelte bakterier nå er blitt resistente mot antibiotika.

Og faktisk kan bakterier som er blitt resistente mot de bakteriedrepende stoffene i munnskyllen også utvikle resistens mot antibiotika.

Siden forskjellige bakterier kommuniserer og utveksler gener, kan denne resistensen også spre seg til bakterier som holder til andre steder i kroppen.Bruk fluorskyll

Med andre ord er det nøye tannpuss og tanntrådbruk som bør gjøre jobben med å rense ut bakterier og matrester de lever av. Så kan du gjerne bruke munnskyll etterpå for å skylle ut alt som er løsnet fra kriker og kroker i munnen, men velg da helst en helt vanlig fluorskyll.

Denne vil også beskytte tennene dine mot hull, og hjelper til med å gjøre dem mindre sensitive hvis du plages av ising og eksponerte tannhalser.

Alternativt skyller du munnen med vann, men da gjør du lurt i å gni fluortannkrem på tennene etterpå for å få en skikkelig god beskyttelse.

LES OGSÅ: Ising i tennene? Bruk tannbørsten forsiktig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer