Dressing

Dropp den fete kjøpedressingen

Den beste - og sunneste, lager du veldig enkelt selv.

LAG DEN SELV: Du trenger ikke mange ingredienser for å lage en skikkelig god dressing. Miks tre deler olje, én del eddik og litt sitronsaft i en tomt syltetøyglass med lokk og smak til med salt og pepper. Nam! Foto: Getty Images/iStockphoto
LAG DEN SELV: Du trenger ikke mange ingredienser for å lage en skikkelig god dressing. Miks tre deler olje, én del eddik og litt sitronsaft i en tomt syltetøyglass med lokk og smak til med salt og pepper. Nam! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kjøpedressinger er fulle av både fett og sukker. Skal du ha full kontroll på hva du får i deg og hvordan det smaker, bør du lage dressingen selv. Det er både enkelt og kjapt, og lærer du deg noen grunnleggende kombinasjoner, kan du imponerende i ethvert middagsselskap.

Tam smak

Joda, det finnes kjøpedressinger med lavere kaloriinnhold. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør hosSynergi helse i Drammen er imidlertid ikke så imponert over smaken.– Det finnes både industrifremstilte og hjemmelagde dressinger med mindre fett og kalorier. Personlig syns jeg at mange av de industrifremstilte dressingene med mindre fett ikke er så gode på smaken, men det er smak og behag, sier hun.– Dersom du ønsker å kjøpe en sunn ferdiglaget dressing, bør du sammenligne de variantene som finnes i butikken med hensyn på kalorier, fett og innhold av mettet fett. Velg en dressing med lite mettet fett og få kalorier. Ernæringsfysiologen sier du bør velge en dressing med maksimalt 10 gram fett per 100 gram.

Lag den selv

– Hvis du lager dressingen selv, blir den for det første mye bedre og friskere i smak, sier Sundfør.Personlig liker hun å variere mellom olje- og eddikdressinger og mer kremete dressinger. En oljebasert dressing gir kroppen rikelig med sunne fettsyrer, men vær oppmerksom på at olje inneholdet 900 kalorier per 100 gram. Til sammenligning inneholder for eksempel vanlig Kesam 116 kalorier per 100 gram. – Når du bruker oljebaserte dressinger bør du derfor spe den ut med en god eddik, for eksempel en god balsamikoeddik, som er tilnærmet kalorifri. Hun foreslår også å bruke ingredienser som en god Dijon-sennep eller hvitløk for å gi dressingen masse smak, slik at du trenger en litt mindre mengder. – Alternativt er både Kesam vanlig og mager, Skyr naturell og matyoghurt fine å bruke som utgangspunkt for en dressing. Prøv deg frem med noen dråper sitron, litt hvitløk, finhakkede urter og/eller litt sennep eller chillisaus, og bruk salt og pepper etter smak, sier hun.– Et annet godt tips til en sunt og veldig godt alternativ til dressing på salaten er å blande mager cottage cheese med litt pesto. Nam ...(Saken fortsetter under bildet)

PRØV DISSE KOMBINASJONENE

 • Avokado, Kesam (gjerne mager), friske urter (estragon, mynte, persille eller koriander, for eksempel), riseddik og salt.
 • Knust hvitløk, majones (gjerne lett eller hjemmelaget), sitronjuice, dijonsennep, honning eller agavesirup, salt, balsamicoeddik og olivenolje.
 • Avokado, lett Cultura eller mager Kesam, lettyoghurt (sjekk sukkerinnholdet!), småhakket vårløk, persille, dill, salt og pepper.
 • Eplesider, eplesidereddik, olivenolje, agavesirup eller honning, lønnesirup, kanel, salt og pepper.
 • Olivenolje, eplesidereddik, honning, dijonsennep, tamari- eller sojasaus, sesamfrø, valmuefrø, salt, pepper, småhakket løk, knust hvitløk.
 • Riseddik, appelsinmarmelade, vann, honning, røkt paprika, småhakket sjalottløk, olivenolje, persille, salt og pepper.
 • Dijonsennep, revet sitronskall, sitronjuice, salt, pepper og olivenolje.
 • Gulrøtter (kjør dem i blenderen), sjalottløk, frisk ingefær, miso, riseddik, sesamolje, olivenolje og vann.
 • Dijonsennep, eplesidereddik, honning, salt, pepper, tørkede urter (for eksempel estragon), olivenolje.
 • Slik lager du en eddikbasert dressing

  Det er både enkelt, billig og kjapt, så dette bør du lære deg først som sist. Standardforholdet mellom eddik (og/eller annen syre, som for eksempel saften av sitron) og olje er én del eddik til tre deler olje. Eddiken kan være omtrent hva som helst. Prøv rød- eller hvitvinseddik, eddik med urter, riseddik, eplesidereddik, balsamicoeddik eller cidereddik.For å gi dressingen en friskere smak, kan du bruke saften av sitron eller lime som en del av eddikinnholdet. Oljemessig funker lette oljer fint: extra virgin olivenolje eller rapsolje, for eksempel.Smak alltid til med salt og pepper og legg til andre smaker ettersom du ønsker: Sennep (enten dijon eller en grovkornet, sterk en funker fint), småhakket løk eller hvitløk for litt ekstra kick. Chili eller røkt paprika for enda mer styrke. Honning eller agavesirup for sødme. Eller hva med noen dråper appelsinjuice?Det enkleste er å mikse alt unntatt oljen først, og så tilføre oljen i tre omganger. Bruker du mange slags tilsetninger, kan du blande disse sammen først, så ha i eddiken og deretter oljen – enten i tre omganger eller bare helle det sakte i mens du mikser det sammen.Du trenger absolutt ikke å ta fram massevis av kjøkkenutstyr heller. Bruk et tomt syltetøyglass, skru lokket godt på å rist løs. Da blander oljen og syren seg godt, og du får en god, litt kremet (emulsifisert) dressing.Selvsagt kan du også røre sammen alt, men bruk gjerne en liten visp så du får olje og eddik til å blande seg ordentlig. De emulsifiseres også lettere ved romtemperatur.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer