Tannhygiene

Dropp denne til kveldsmaten

Den kan bidra til emaljeskader på tennene dine.

DROPP DENNE TIL KVELDSMAT: Appelsinjuice og andre syrlige drikker myker opp emaljen og kan ta skade av en tannpuss like etterpå.
DROPP DENNE TIL KVELDSMAT: Appelsinjuice og andre syrlige drikker myker opp emaljen og kan ta skade av en tannpuss like etterpå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om frokosten er en av de viktigste måltidene gjennom dagen, er heller ikke kveldsmaten et måltid du bør droppe.

Det er spesielt viktig hvis du nettopp har trent, men kan uansett hjelpe deg å unngå en rumlende mage og en natt uten søvn.

Men det gjelder å tenke litt ekstra over hva du lager når det bare er noen timer til du skal legge deg.

At kaffe er et dårlig alternativ er ganske opplagt, men det du kanskje ikke visste er at du helst bør droppe appelsinjuice.

LES OGSÅ: Juice teller ikke som fem om dagen

Tannpussen kan skade emaljen

Når du skal lage kveldsmat gjelder det å finne et måltid som metter, men som likevel ikke gjør deg stappmett slik at det påvirker nattesøvnen.

Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no (Ekstern lenke), anbefaler måltider som løksuppe med brødskiver og smør, eller knekkebrød og en kopp te.

Men syrlige drikker som juice bør du helst droppe.

- Du bør helst droppe appelsinjuice eller andre syrlige drikker til kveldsmaten siden det kan føre til at tannpussen etterpå skader emaljen, forteller Andersen til KK.no.

LES OGSÅ: Spis deg til et hvitere smil

Skyll istedenfor å pusse

Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk (Ekstern lenke) i Oslo forteller det skyldes at emaljen rundt tennene blir mykere.

- Syre løser opp litt av emaljen på tennene. Riktignok på et mikroskopisk nivå, men pusser man rett etterpå, før oppløsningen er mineralisert, er det lett å pusse bort det øverste laget som er blitt bløtere, forteller hun til KK.no.

For å unngå dette anbefaler Mathiesen at du rett og slett dropper tannpussen.

- Vi anbefaler at du heller skyller med vann rett etter inntak av sure drikker fremfor å pusse tenner. Da nøytraliseres syren raskere, forteller hun.

LES OGSÅ: Helsesnareveiene som funker

Puss tenner før frokost

Det samme problemet gjelder også frokosten siden et glass juice til knekkebrødet ofte er en del av den vante frokosten.

Flere tannleger uttalte tidligere til Fox News at de fleste egentlig burde ta tannpussen før de spiser frokost. Hvis du absolutt må gjøre det etterpå, burde du nemlig helst vente én time.

LES OGSÅ: Dette kan du faktisk droppe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer